Política

El 28-A de Sánchez o les dretes

Posa fi al primer govern sorgit d’una censura, i el més breu, forçant a elegir entre ell o “la foto de Colón” i un 155 etern

Aprofita el no del PP, Cs, ERC i el PDeCAT al pressupost i la crisi de Podem

Elabora 13 lleis i 25 decrets

Pedro Sánchez o la foto de la plaça de Colón de Madrid. En un tast del que serà el seu missatge electoral, el president espanyol va començar a escriure ahir el punt final del que és el primer mandat sorgit d’una moció de censura i també el més curt de la democràcia –només vuit mesos de singladura– i va avançar les eleccions generals al 28 d’abril. Després de rebre la derrota parlamentària de veure enterrat el seu pressupost del 2019 en una fotografia que l’independentisme sospita que en realitat era buscada i desitjada, Sánchez no vol exposar-se al desgast de durar per durar i ha volgut aprofitar el no compartit –per motius oposats– del PP, Ciutadans, ERC i el PDeCAT i la crisi que viu Podem per emergir com a candidat a ocupar l’espai central del diàleg i l’únic que vol “un país on cabem tots” davant els que volen imposar “un 155 permanent” a Catalunya.

El primer president de la democràcia que arriba a La Moncloa per la porta de l’article 113 de la Constitució –el que regula la moció de censura al Congrés amb la qual va desallotjar Mariano Rajoy al juny– i no a través d’una investidura directa va assumir que no podrà durar ni un any, sense comptar el temps que pugui estar en funcions, quan la seva fita era arribar al 2020. Si bé aquest 2019 ja hi haurà una data electoral –26 de maig– en què coincidiran les municipals, les autonòmiques i les europees, Sánchez és fidel a Sánchez i prefereix saltar a la palestra en solitari, sense l’atrezzo dels barons del PSOE de l’Espanya interior que al mateix temps no volien coincidir amb ell perquè creuen que la via del diàleg amb Catalunya els desgasta als seus feus.

Tria entre dues Espanyes

Sánchez, però, no abjura del diàleg amb Quim Torra després d’arribar a La Moncloa amb el vot d’ERC i el PDeCAT, un pecat original a ulls dels barons i líders històrics del PSOE. “Uns plantegen un país en el qual només hi caben ells; nosaltres, un país en el qual cabem tots.”

Aquesta és la diferència entre la foto de Colón i el que ha defensat aquest govern”, va diferenciar per convidar a triar una de les dues Espanyes en oferta. El també líder del PSOE, de fet, es va presentar com el motiu de l’aplec del 10 de febrer a Colón en què Pablo Casado, Albert Rivera i Santiago Abascal es van fer la fotografia que havien evitat fins llavors a l’Andalusia que cogovernen. “No era contra l’independentisme, el que deien era «Cal fer fora Sánchez!»”.

“Cordó sanitari a mi?”

En la foto de les dretes a Colón, a qui entén menys és al líder de Cs, que s’obre a pactes amb el PSOE si Sánchez és apartat pels seus l’endemà de les eleccions. “M’estranya que em posin el cordó sanitari a mi i no a la ultradreta. Però un escull els amics amb els quals vol anar.” A Casado li va etzibar que el PP sempre acusa el PSOE de “vendre la pàtria”, però és amb el seu partit amb el que va tenir lloc la DUI i “dos referèndums”, el 9-N i l’1-O.

L’oferiment de diàleg a les dues voreres, però, és limitat i no creuarà la línia d’explorar el dret a decidir, perquè el sostre i les parets de Pedro Sánchez són la Constitució del 1978. “Dins de la Constitució i la legalitat estem disposats a parlar i a dialogar. Dins de la Constitució, tot, fora de la Constitució, res”, va establir els límits del seu oferiment d’entesa.

El govern més feminista

En el balanç de vuit mesos de govern, Sánchez deixa per a la història el primer govern amb més dones que homes –el de José Luis Rodríguez Zapatero va ser el de la paritat–i també el més feminista. Tot i el seu curt camí, al president espanyol li han dimitit dos ministres: el precoç Màxim Huerta, que va durar una setmana a Cultura, per pagar menys a Hisenda a través d’una societat, i Carmen Montón pel cas del màster a la Universitat Rey Juan Carlos en què més tard seria exonerada.

En el terreny de l’acció, el govern que es va estrenar acollint l’Aquarius ja no va repetir el gest –ara manté bloquejat l’Open Arms– i ha produït 13 lleis i 25 decrets que han fet possible l’alça del salari mínim i l’alça recuperació de la sanitat universal, entre altres fites.

Deixa pendent l’exhumació del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos –ahir va fer l’últim tràmit i està disposat a executar l’operació fins i tot estant en funcions i a les portes d’una campanya electoral– i projectes emblemàtics com ara revertir la reforma laboral de Rajoy, fer una llei d’eutanàsia i una llei d’educació que posi fi a la llei Wert del 2013. De fet, tot i l’aroma de comiat, el Consell de Ministres va voler aprovar ahir la seva llei educativa (Lomloe) per respecte al treball fet tot i ser un text que serà paper mullat.

Tot i l’arsenal de lleis i promeses pendents, Sánchez no volia regalar a la dreta l’espectacle de la seva agonia. “Diguin-me clàssic, però sense pressupost no es pot governar”, va confessar volent convertir la debilitat en virtut.

El Congrés i el Senat seran dissolts amb el decret que ha d’arribar els 54 dies preceptius abans de la cita amb les urnes; és a dir, el 5 de març. A partir d’aleshores, l’únic òrgan parlamentari en funcionament serà la Diputació Permanent, que continua tenint el poder de convalidar eventuals nous decrets que aprovi el Consell de Ministres tot i ja estar en funcions.

LES FRASES DE SÁNCHEZ

Uns plantegen un país en què només caben ells i un 155 permanent; jo, un país on cabem tots. És la diferència entre la foto de Colón i nosaltres
Dins la Constitució i la legalitat estem disposats a parlar i a dialogar. Dins de la Constitució, tot; fora de la Constitució, res

Franco, exhumat i la Lomqe, pendent

El govern de Sánchez va complir el mateix dia que anunciava eleccions amb la promesa d’exhumar el cadàver del dictador Francisco Franco del Valle de los Caídos. El Consell de Ministres va ordenar ahir l’exhumació, si bé no serà immediata perquè no hi ha acord amb la família del dictador. L’executiu donava ahir a la família un últim termini de quinze dies perquè proposi un lloc que no sigui la cripta de la catedral de la Almudena de Madrid, on està enterrada la dona del dictador, Carmen Polo. La ministra de Justícia, Dolores Delgado, va deixar clar ahir que la llei de Memòria Històrica impedeix enterrar les restes del dictador en un espai públic i, a més a més, va advertir que fer-ho generaria “problemes d’ordre públic”. Si la família no proposa un espai privat alternatiu, el decidirà el govern, diu Delgado. Per altra banda, l’executiu aprovava ahir la nova llei educativa que pretén derogar la Lomqe, tot i que reconeixia que ja no es podrà tramitar en aquest mandat perquè el Congrés i el Senat s’hauran de dissoldre el 5 de març.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona