Política

Trump prepara la lluita judicial pel mur amb Mèxic

El president dels EUA signa la declaració d’emergència que desvia fons per construir la tanca i aturar la “invasió” d’immigrants i drogues

Els demòcrates amenacen de bloquejar el projecte

La decisió de Donald Trump de tirar pel dret per fer realitat la construcció del mur a la frontera amb Mèxic deixa enrere una batalla perduda amb el Congrés i n’enceta una de nova en el terreny judicial. La declaració d’emergència signada ahir pel president dels EUA augura una pugna ferotge als tribunals per una crisi fictícia creada artificialment per la Casa Blanca, i provoca que el país mantingui el tema migratori al centre de qualsevol debat.

Trump no estava satisfet amb l’assignació de més de 1.220 milions d’euros per erigir la promesa barrera física a la frontera sud del país, suficients per construir més de 88 quilòmetres de tanca. La derrota, inassumible, el va obligar a apostar per la decisió radical i poc comuna de la declaració d’emergència.

La proposta del Congrés, òrgan que té el “poder de la cartera” als EUA, no va satisfer el mandatari i, per tant, calia apel·lar a la urgència d’una crisi per moure fons d’altres partides, especialment del Departament de Defensa i del Tresor, per acumular uns 7.100 milions d’euros que, segons funcionaris de la Casa Blanca, podrien ser suficients per construir gairebé 380 quilòmetres de tanca d’acer.

L’argument del president és senzill i reiterat: en la seva opinió hi ha una “invasió” d’immigrants sense papers i drogues que arriben per la frontera amb Mèxic, i només la construcció del mur podrà aturar-ho. El tema de la urgència és debatut, fins i tot per ell mateix, qui ahir durant l’anunci del decret va dir que simplement l’aplica perquè “prefereix fer-ho molt més ràpid”. Tant li fa que la declaració d’emergència, en les enquestes, sigui més impopular que la construcció del mur a la frontera.

El president sap que la decisió porta molta controvèrsia. “Anticipo que em demandaran, tot i que no haurien de fer-ho”, va dir. No sembla importar-li: “Tristament, hi haurà un procés [judicial]; feliçment, guanyarem”, va assegurar, confiat que la majoria conservadora al Tribunal Suprem serà clau.

Les crítiques van arribar de totes bandes, i les amenaces de demanda judicial, tal com va intuir Trump, no es van fer esperar. Els líders demòcrates al Congrés van acusar-lo d’“estripar la Constitució” amb una declaració “il·legal” per aturar una crisi “que no existeix”. Nancy Pelosi, la presidenta de la Cambra de Representants, advertia que totes les opcions estan a sobre de la taula. Alguns congressistes van prometre que presentaran projectes de llei per bloquejar l’acció presidencial.

Organitzacions com ara Public Citizen van anunciar que demandaran el president, i el governador de Califòrnia li va dir que es veuran als jutjats.

LA XIFRA

88
quilòmetres
de tanca a la frontera es poden construir amb els 1.220 milions d’euros assignats pel Congrés.

Possible candidat republicà

Trump podria tenir un rival per aconseguir la nominació del Partit Republicà amb vista a les eleccions presidencials del 2020. William Weld, exgovernador de l’estat de Massachusetts en la dècada del 1990, va insinuar ahir que està disposat a disputar-li el lloc. És el primer gran nom que apareix després que figures com l’exgovernador d’Ohio John Kasich hi renunciés per iniciar una carrera com a tertulià televisiu. La decisió final, que anunciarà en uns mesos, dependrà, especialment, de la recaptació de fons. La plataforma la té clara: agenda conservadora basada en la reducció del govern i la retallada d’impostos. Weld va ser candidat a la vicepresidència pel Partit Llibertari el 2016. Els demòcrates, per la seva banda, han anunciat la normativa dels debats de primàries que començaran al juny. Els rumors diuen que les opcions que l’exvicepresident Joe Biden s’hi presenti han pujat al 95%.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona