Política

L’Eurocambra prohibeix l’acte amb Puigdemont

Tajani veu la conferència sobre el judici de l’1-O com “una amenaça per a la seguretat”

Els presidents mantenen els plans de celebrar el col·loqui

Carles Puigdemont és persona non grata al Parlament Europeu. La cambra de representació ciutadana de la Unió Europea va prohibir ahir un acte sobre el judici de l’1-O previst per dilluns en què hi havien de participar l’expresident i el president Torra. En vista de les queixes del PSOE, el PP i Ciutadans per la presència de Puigdemont, el president de l’Eurocambra, Antonio Tajani, va decidir cancel·lar l’acte perquè considera que hi ha un “elevat risc” que suposi una “amenaça per mantenir l’ordre públic a les dependències del Parlament”. Malgrat considerar-se una institució que dona suport a la llibertat d’expressió, la preocupació per la seguretat ha passat a davant d’aquest dret fonamental a l’hora de deliberar si es podia celebrar el debat. No va ser així als parlaments de Finlàndia, Dinamarca, Irlanda, el Regne Unit, Alemanya, les illes Fèroe, Baviera i Flandes, on van rebre Carles Puigdemont durant el seu exili.

Company de grup parlamentari amb el PP, Tajani cita l’ocupació de la seu a Barcelona del Parlament Europeu i la Comissió per part de l’ANC i “les tensions vinculades amb el judici contra líders independentistes que va començar el 12 de febrer”, com a exemples d’aquest suposat risc. A més, considera que l’acte podria provocar “incidents a dins o als voltants del Parlament”. Si bé l’Eurocambra disposa de fortes mesures de seguretat a les seves instal·lacions que vigilen amb dedicació i insistència l’entrada al recinte, Tajani creu que “l’amenaça” vinculada a aquest debat sobre la qüestió catalana “no es pot mitigar” amb els efectius de què disposen. Tanmateix, Tajani no s’ha pronunciat sobre la petició d’impedir l’accés a Puigdemont a la cambra, cosa que també podria fer. Torra i Puigdemont van enviar ahir una carta conjunta a Tajani per queixar-se de la seva decisió i li demanen que la justifiqui. “Som ciutadans lliures i ens expressarem lliurement”, afirmen. A més, Puigdemont va declarar ahir davant els mitjans que veu amb “decepció i tristesa” que el president de l’Eurocambra “s’hagi deixat arrossegar per la deriva demofòbica” del PP, Cs i el PSOE. Per la seva banda, els dos eurodiputats que havien organitzat l’acte van denunciar la “censura” de Tajani en un correu electrònic a tots els membres de la cambra.

Torra i Puigdemont mantenen la seva conferència de dilluns que ve a les sis de la tarda a Brussel·les, però sense concretar on la faran. Ara bé, Torra té previst visitar just una hora abans el president del Parlament flamenc, Jan Peumans, a la seu d’aquesta institució.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona