Política

Puigdemont fa una crida a la mediació internacional per forçar Espanya a negociar

El president a l’exili ha recordat que Catalunya sempre ha estat un país “profundament europeu”

El president a l’exili, Cales Puigdemont, ha explicat aquest dilluns a Brussel·les que “és molt difícil entendre el silenci perllongat d’Europa mentre els nostres col·legues són a la presó” i ha criticat el discurs que diu que el conflicte entre Catalunya i l’Estat Europeu sigui un conflicte intern de l’Estat espanyol. Per Puigdemont “és un conflicte europeu perquè des de fa més d’un any la Unió Europea ha tingut presoners polítics i exiliats polítics”.

El president a l’exili ha fet una ferma defensa de Catalunya com a país “profundament europeu” i que precisament per això “volem exercitar la plenament la nostra sobirania per tal de compartir-la amb els nostres socis europeus”. Puigdemont ha defensat que el judici “és un judici contra més de dos milions de catalans que van votar el referèndum”.

Puigdemont ha criticat que Antonio Tajani, president del Parlament Europeu, hagi prohibit aquest acte al Parlament Europeu per por a problemes d’ordre públic”.

L’expresident també ha dit que “l’Europa que volem defensa els drets fonamentals i jo estic bocabadat pel paper de la Unió Europea davant el judici”. “La Unió Europea ha d’entendre que les fronteres no són eternes”, ha dit, i ha fet una referència al nombre d’estats independents des de 1945 que ha passat de ser 76 a 185 i ha posat l’exemple de països europeus com Eslovènia, Lituània, Croàcia, Estònia, Txèquia o Eslovàquia i per això ha fet la reflexió: “quants estats europeus són actualment independents gràcies al principi d’autodeterminació?”, i ha afegit que els catalans “volem votar, volem expressar la nostra voluntat a través d’una votació”

Puigdemont ha criticat que “la solució racional de tenir un referèndum acordat ha estat rebutjada sistemàticament” per l’estat espanyol i ha explicat que Espanya hauria d’escoltar les veus internacionals que critiquen la violència i la repressió i que la solució al conflicte només pot ser política, però només amb mediadors internacionals es podria forçar l’Estat espanyol a seure a la taula de negociació”.

Puigdemont també ha defensat la viabilitat econòmica de Catalunya.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona