Política

Aragonès descarta tramitar els comptes fins que no hi hagi un “acord polític” per tirar-los endavant

Pel vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, aquests són els pressupostos més socials des de l’any 2010

La consellera Elsa Artadi ha comparegut aquest dilluns en roda de premsa per explicar els acords a què s’ha arribat a la reunió d’avui del Consell Executiu.

En primer lloc, la consellera ha explicat que el Govern ha acordat invertir aquest any prop de 37 milions d’euros per erradicar les violències masclistes incloses en el Segon Programa d’Intervenció Integral contra les Violències Masclistes 2019-2022. D’aquests 37 milions, 5 anirien destinats a habitatges per a dones en situació de violència masclista. Aquest programa està coordinat per l’Institut Català de les Dones que depèn directament del Departament de la Presidència.

Artadi ha explicat que el Govern continua treballant per poder implementar les polítiques públiques relacionades amb la implantació de la reforma horària. També s’ha ratificat l’acord per retornar les pagues extres dels treballadors públics que van deixar de percebre els anys 2013 i 2014. L’acord preveu el retorn progressiu de les pagues en quatre anys.

Pel que fa als pressupostos, el vicepresident i conseller d’Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ha descartat tramitar els comptes del 2019 fins que no hi hagi un “acord polític” que podran tirar endavant. “Sempre hem defensat que tramitaríem el pressupost quan hi hagi les condicions parlamentàries que garanteixin tramitar-lo”, ha dit, advertint que no portarà els comptes al Parlament “com un joc per veure qui queda malament”. El projecte de pressupostos 2019 augmenten la despesa de les conselleries fins als 24.281 milions d’euros, un 7,4% més que els anteriors.

El vicepresident ha demanat que “cadascú es posicioni” davant de la proposta, que ha remarcat que és pública en un “exercici de transparència”. Aragonès ha defensat que l’avantprojecte de pressupostos “incorpora millores per la ciutadania” i “permet deixar enrere” les retallades.

Segons ell, si els comptes assoleixen “llum verda” en el debat de dimecres –on no es votaran, però sí que es debatran– el Govern iniciarà la tramitació “com més aviat millor”. Per Aragonès, el debat de dimecres i dijous és “una oportunitat de constatar si els grups estan disposats a discutir, treballar i tramitar el pressupost” o “cedeixen a les temptacions pròpies d’un calendari electoral molt ajustat”.

Aragonès ha evitat valorar possibles modificacions dels ingressos i d’alguns impostos, com l’IRPF, el de successions o el de transmissions patrimonials, i ha deixat aquesta etapa per més endavant, si els comptes es tramiten. “Estem disposats a millores també en l’àmbit fiscal, si els grups decideixen tramitar el pressupost”, ha dit el vicepresident i conseller d’Economia. Segons ell, el Govern presenta “amb total transparència” la seva proposta i l’obre ara “a tots els grups”.

Aragonès ha destacat que l’increment en el Departament de Salut és de 532 milions, i a Treball i Afers Socials es destinen 222 milions. D’aquesta manera, Aragonès ha defensat que aquests pressupostos estan per sobre dels de l’any 2010, que van ser els que van tenir una partida més gran per a les qüestions socials i s’engega el tercer tram de la Renda Garantida de Ciutadania.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

La parella d’Ayuso va proposar al fiscal acceptar 8 mesos de presó pel frau fiscal

barcelona
guerra a gaza

L’ONU demana investigar les fosses comunes trobades en els hospitals de Gaza

barcelona
política

Vergés (Junts) reivindica la llengua catalana a la Diada de Sant Jordi

sant feliu de guíxols
unió europea

L’Eurocambra avala les noves regles fiscals que han de reduir el dèficit i el deute

barcelona
política

El TC avala Puigdemont de candidat contra el recurs de Cs

barcelona
regne unit

Sunak anuncia un augment de la despesa en defensa

barcelona
guerra a europa

Hezbol·là ataca amb drons una caserna israeliana a 15 quilòmetres de la frontera

barcelona
Unió Europea

L’Eurocambra aprova el ‘dret a reparar’ per a estendre la vida útil de béns

barcelona
estat espanyol

L’AN reobre la causa de l’espionatge a Sánchez amb Pegasus

barcelona