Política

ANAÏS FRANQUESA

Advocada penalista i Directora de Litigi d'Irídia, Centre per la Defensa dels Drets Humans

“Podem entrar a la sala perquè fem cua des de la matinada”

  • VÍDEO: L'advocada penalista durant la seva entrevista a L'Illa de Robinson. EL PUNT AVUI TV

Anaïs Franquesa és advocada penalista i directora de litigi d’Irídia, el centre per a la defensa dels Drets Humans. Destaca la importància de la tasca dels observadors en aquest judici.

Què és el que va argumentar el tribunal per no reservar lloc als observadors internacionals? Fins a quin punt és normal?
En realitat a nosaltres no ens van argumentar res directament. La nostra petició al tribunal no va tenir resposta ni escrita ni oral. Paral·lelament hi va haver les defenses de Raül Romeva i d’Oriol Junqueras que van demanar en els seus escrits que reservessin lloc per a observadors. El tribunal va respondre que no era pertinent perquè hi ha prou transparència perquè es transmet per televisió.
Tot i així han pogut entrar. Com s’organitzen?
Hem pogut entrar a la sala cada dia perquè estem fent cua des de la matinada. A més, quan ens fan entrar amb la resta de públic, a quarts de vuit del matí, ens obliguen a deixar el telèfon mòbil i qualsevol altre dispositiu electrònic. No sabem el motiu, perquè bé que es transmet per la televisió i la resta de gent pot tenir telèfon. També ens fan esperar entre dues i tres hores en un passadís del Tribunal Suprem fins que finalment s’accedeix a la vista.
Quants observadors estan seguint diàriament el judici?
Depèn de les setmanes. Procurem combinar-ho. Cada setmana hi ha un acadèmic espanyol. Fins ara, durant la primera setmana va venir el jurista Javier Pérez Royo; la segona setmana, Joaquín Urías, que és professor de dret constitucional i lletrat del Tribunal Constitucional, i aquesta setmana hi ha Iñaki Lasagabaster, que és catedràtic de dret administratiu a la Universitat del País Basc. També hi ha observadors internacionals. La primera setmana hi va haver EuroMed Rights, la Federació Internacional de Drets Humans i The American Bar Association. La setmana passada vam tenir un representant de l’Associació Europea d’Advocats pels Drets Humans i la Democràcia, així com dos observadors internacionals independents, un advocat provinent del Canadà i un altre de l’Índia.
Què en destaquen, d’aquestes dues setmanes?
Les conclusions no es podran fer fins al final del judici. El que es fa és que cada setmana recollim unes valoracions provisionals sobre tot allò que ha cridat l’atenció pel que fa a drets fonamentals. La primera setmana es va destacar com a les persones preses els fan estar tantes hores al tribunal, ja que hi va haver jornades de matí fins a les deu de la nit. Aquella nit no van poder ni fer-se una dutxa ni menjar calent. L’endemà ja havien d’estar aixecats a les sis del matí per tornar al tribunal. Aquestes condicions poden afectar la seva capacitat per declarar. També els observadors destaquen que les preguntes dels fiscals són imprecises, també suggestives. És a dir, que s’intenta suggerir respostes o que s’intenta confondre els acusats. Alhora els observadors destaquen com s’entén el dret de manifestació per part del ministeri fiscal.
Quina utilitat poden tenir els comentaris dels observadors?
La utilitat la dona la ciutadania i els mitjans de comunicació. Com a observadors volem aportar la nostra visió, ja que hi ha qüestions que poden tenir a veure amb la vulneració dels drets fonamentals. Aquest no és un judici normal, hi ha en joc la democràcia i els drets fonamentals.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona