Política

Els acusats d’arrencar estelades a Verges, absolts després del judici

La jutgessa descarta els delictes que reclamava l’acusació particular i invoca la llibertat d’expressió

Com que no han trobat les estelades, diu que no hi ha proves

La titular del jutjat d’instrucció número 2 de la Bisbal d’Empordà ha absolt els integrants del grup que va arrencar una vuitantena d’estelades a la població de Verges la matinada del 31 de desembre passat. La sentència, dictada després del judici celebrat dimarts, descarta que els nou acusats cometessin un delicte lleu de furt, de danys o de coaccions, com reclamava l’acusació particular, l’Assemblea Vergelitana per la Independència.

La jutgessa, en la seva argumentació, defensa que, d’acord amb la jurisprudència i el criteri fixat per la Fiscalia General de l’Estat, “no hi ha cap delicte en el fet de posar o treure símbols independentistes” perquè està “emparat” per la llibertat d’expressió. Després del judici, la fiscalia no va acusar i l’advocada de l’acusació particular sol·licitava que els nou processats paguessin una multa de 900 euros cadascun, a banda dels desperfectes, calculats en uns 200 euros més.

Manca de proves

La jutgessa també conclou que els nou integrants del grup no van cometre un delicte lleu de danys perquè no s’ha pogut acreditar que destruïssin “de forma total o parcial” les banderes que van arrencar.

“No consta la destrucció o inutilització d’elements independentistes, sinó la seva mera retirada de la via pública”, argumenta la jutgessa en la sentència. I, en aquest sentit, indica que no se sap on van anar a parar les estelades perquè, tot i que els Mossos van declarar al judici que “creien” que se les havien endut els acusats, només “es tracta d’una suposició” però no hi ha cap prova física ni documental.

Hi tornen tot just sortir dels jutjats

El mateix dimarts, després de la celebració del judici, els Mossos d’Esquadra van identificar quatre persones per arrencar llaços grocs i una placa de l’AMI a la Bisbal d’Empordà. Es tractava d’un grup de les mateixes persones que sortien dels jutjats després de la vista per haver arrencat estelades a Verges. I segons van reivindicar en un vídeo penjat a les xarxes socials, en acabar la vista van aprofitar per “netejar” el municipi, mentre enregistraven com estiraven diversos llaços grocs amb l’ajut d’un pal. Els Mossos els van identificar, però no els van requisar el pal perquè van considerar que no era un objecte perillós. A banda dels llaços, els homes també van arrencar una placa en què es qualificava la vila empordanesa de “municipi de la República catalana”. De tornada a casa, també es van aturar per emportar-se dues estelades que onejaven en rotondes del municipi i la població veïna de Forallac, que ja han estat reposades. L’Ajuntament bisbalenc, però, estudia si emprèn noves accions en contra del grup.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona