Política

La crisi política al Canadà s’agreuja per l’acusació contra Justin Trudeau

Un cúmul de dimissions al gabinet erosiona la popularitat del líder canadenc

Nega haver interferit en una investigació contra una constructora

El magnetisme del primer ministre canadenc, Justin Trudeau, s’està evaporant a passes gegants. L’escàndol de la possible interferència política i pressió per afavorir una empresa constructora investigada per delictes de corrupció ha provocat un daltabaix en la popularitat del jove líder i una crisi de govern que promet afectar no només el gabinet sinó les seves possibilitats de reelecció.

Dimarts a la matinada va dimitir la cap del Tresor, Jane Phipott, que va convertir una possible controvèrsia i una ensopegada més del popular primer ministre en una crisi política profunda. Era la tercera gran renúncia derivada del cas SNC-Lavalin, empresa constructora que està sent investigada per presumptament haver pagat més de 31 milions d’euros en suborns i corrupteles al règim libi i a un dels fills de Muammar al-Gadaffi entre el 2001 i el 2011.

Trudeau i gran part dels seus assessors principals haurien pressionat la llavors fiscal general canadenca, Jody Wilson-Raybould, per evitar que la investigació derivés en un judici contra la constructora i perquè fes tot el possible per arribar a un acord extrajudicial. Va ser la mateixa Wilson-Raybould qui, fa algunes setmanes, va destapar el cas, confessant davant el congrés canadenc “amenaces velades” i pressions “sostingudes” per intervenir i diluir el cas de frau i corrupció contra SNC-Lavalin.

L’exfiscal general, amiga íntima de Phipott, havia estat degradada setmanes abans des del ministeri de Justícia al de Veterans de Guerra i va renunciar-hi abans de complir un mes. Una setmana després dimitia per sorpresa Gerald Butts, conseller principal de Trudeau.

“L’evidència dels esforços polítics i funcionaris per pressionar l’exfiscal general en el cas penal relacionat amb SNC-Lavalin m’han causat serioses preocupacions”, va dir Phipott, vista com un pes pesant del govern de Trudeau, en la carta de renuncia. “He perdut la confiança en com el govern ha gestionat aquest tema i en com ha respost als problemes presentats”, hi va afegir.

L’oficina d’ètica del govern canadenc ha començat una investigació, mentre Trudeau defensa que va actuar “de forma adequada i professional”. “Hem defensat i protegit llocs de feina al Canadà, però sempre respectant les normes”, hi va afegir hores després de la dimissió de Phipott.

Si l’empresa hagués estat condemnada, hauria estat vetada de participar en licitacions públiques durant una dècada, un peatge que hauria afectat els prop de 9.000 treballadors que té la que es considera una de les principals companyies quebequeses.

El Quebec –i tota la regió francòfona del Canadà– és un dels bastions del Partit Liberal del primer ministre, que buscarà la reelecció d’aquí a uns mesos, en unes eleccions amb data per decidir. La popularitat de Trudeau cau en picat. Una enquesta del Toronto Star diu que el 57% dels canadencs consideren que la seva imatge ha empitjorat arran del cas. L’oposició li demanant la dimissió per “manca d’autoritat moral” per governar.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona