Política

Les bases de la Crida avalen que Sànchez encapçali la llista de JxCat al Congrés

El 81% dels participants en la consulta interna de la formació considera “oportú” que l’expresident de l’ANC sigui el candidat

El PDeCAT decidirà diumenge al Consell Nacional si ratifica la proposta

Les bases de la Crida Nacional per la República han avalat que el seu president, Jordi Sànchez, encapçali la llista de Junts per Catalunya (JxCat) a les eleccions espanyoles del proper 28 d’abril. El 81% dels associats que han votat en la consulta que va arrencar divendres a les set de la tarda i ha finalitzat aquest dissabte a la mateixa hora ha trobat “oportú” que l’expresident de l’Assemblea Nacional Catalana (ANC) sigui el número 1 de la candidatura per Barcelona.

La pregunta de la consulta, a petició del propi Sànchez, era: Consideres oportú que Jordi Sànchez encapçali la candidatura de Junts per Catalunya per la circumscripció de Barcelona al Congrés?. La participació ha estat de 9.751 vots, una xifra que la Crida qualifica “d’èxit i molt elevada”, tenint en compte que la gent ha tingut 24 hores per a participar. El Sí ha guanyat clarament amb 7.932 vots, que representen un 81% del total. El No ha obtingut 1.725 vots, que representen el 18% del total. El vot en blanc ha obtingut 94 vots, un 1% del total .

Ara cal esperar que el PDeCAT també ratifiqui Sànchez com a cap de llista en el Consell Nacional extraordinari que celebrarà diumenge. La candidatura de JxCat a les Corts espanyoles serà, a la pràctica, una entesa entre els espais del grup parlamentari i el Partit Demòcrata. La Crida no concorre com a tal al 28-A, tot i que el seu president en sigui el cap de llista.

Sense llista unitària

Sànchez, en presó preventiva i jutjat actualment al Tribunal Suprem pels fets del 20-S i l’1-O del 2017, és un dels fundadors i el president de la Crida, a més de ser també el president del grup parlamentari de JxCat. La Crida, que van impulsar el propi Sànchez, Carles Puigdemont i Quim Torra, va decidir dimarts no concórrer a les eleccions espanyoles davant la impossibilitat de formar una candidatura unitària del sobiranisme, tot i que les seves bases van avalar que sí que s’hi presentés com a tal.

En una entrevista que publica l’ACN aquest dissabte, Sànchez assegura que després de les eleccions els partits independentistes haurien “d’intentar de nou crear un espai de diàleg que busqui la solució al conflicte polític entre Catalunya i Espanya”. “L’autodeterminació com a referència i un referèndum com a instrument democràtic són les portes que ens obriran la solució”, afegeix.

A més, Sànchez rebutja les propostes que aposten perquè el sobiranisme es presenti al 28-A per bloquejar la política espanyola. “A mi m’agrada l’acció política en positiu. De fet, la majoria del poble volem solucions i no actituds de bloqueig”, argumenta.

Tensió al PDeCAT

A l’espera del Consell Nacional del PDeCAT de demà, diumenge al migdia també es podria celebrar un acte de JxCat, un cop s’hagi ratificat –tal com tot apunta– que Sànchez sigui el cap de llista de la candidatura per Barcelona.

Si es confirma, es tractaria de la primera reacció pública de l’espai de JxCat, PDeCAT i la Crida després que ERC anunciés que el seu president, Oriol Junqueras, també lideraria la llista per Barcelona al Congrés.

Tot està a l’aire, però. I és que la possibilitat que la consellera Laura Borràs sigui la número dos de Sànchez -per Barcelona- ha tensat encara més el PDeCAT. El partit que presideix David Bonvehí creu que està perdent poder i marge de decisió, i veu la confecció de les llistes del 28-A com el procés del 21-D, on el PDeCAT va quedar “apartat”.

Els caps de llista de les quatre demarcacions serien “presos polítics”: Sànchez (Barcelona), Jordi Turull (Lleida), Josep Rull (Tarragona). A més, s’hi podria afegir l’”exiliat” Lluís Puig (Girona). La direcció avalaria aquesta fórmula, però no que els números 2 no siguin del PDeCAT.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi al final de la campanya basca

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA rebutgen l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA