Política

Franco serà enterrat el 10 de juny a El Pardo

L’hauran exhumat el mateix dia del Valle de los Caídos, si el Suprem no ho frena

El govern de Pedro Sánchez preveu l’exhumació de les restes de Franco del Valle de los Caídos i la seva posterior inhumació al panteó familiar del cementiri de Mingorrubio, a El Pardo (Madrid), el pròxim 10 de juny, una operació que podria ajornar-se, si així ho decideix el Tribunal Suprem. Segons la vicepresidenta, Carmen Calvo, no hi haurà comunicació, imatges, ni convocatòria pública del trasllat de les restes del dictador. El Suprem, però, podria anul·lar o suspendre aquesta decisió en el marc del procediment contenciós administratiu obert per la família.

Per l’executiu, el cementiri d’El Pardo, on hi ha enterrada la dona de Franco, Carmen Polo, permet garantir la “dignitat de la sepultura” i el respecte a la “intimitat” dels familiars. Sobre la idoneïtat de la data triada, Calvo al·lega que està allunyada de les dues pròximes convocatòries electorals –les generals del 28 d’abril i les europees, autonòmiques i municipals del 26 de maig– i assegura també que l’Església no s’oposarà al que decideixi l’autoritat competent. Quant al futur del Valle de los Caídos un cop exhumades les despulles del dictador, va indicar que el més “urgent” és ara el trasllat i, després, fer els passos per convertir el recinte en un lloc de “respecte, repòs i record” per a les més de 30.000 víctimes dels dos bàndols de la Guerra Civil espanyola allà enterrades.

Un cop fixada la data per a l’exhumació –d’“obligat compliment per a tots els governs”, segons la vicepresidenta–, cal saber el pronunciament que farà el Suprem sobre una possible paralització cautelar de la mesura requerida per la família, que es nega a treure Franco del Valle de los Caídos. El 8 de març passat, el Suprem va donar deu dies a l’advocacia de l’Estat per presentar al·legacions a la suspensió cautelar del trasllat.

Calvo va subratllar ahir, durant la seva compareixença després del Consell de Ministres, que el govern va decidir portar Franco al cementiri d’El Pardo perquè la família no va voler triar un lloc alternatiu a la seva ubicació actual que no fos la catedral de l’Almudena, i va destacar la legalitat de tot el procés obert a partir d’una decisió del Consell de Ministres avalada després pel Parlament.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona