Política

La Guàrdia Civil no detalla cap correu incriminatori

Una desena d’agents exposen al Suprem comunicacions intervingudes als independentistes catalans i cap incita a la violència

En l’escorcoll a Treball se’ls va donar una sortida alternativa

La desena d’agents de la Guàrdia Civil que van examinar els correus electrònics dels independentistes catalans –a requeriment del jutge instructor del Suprem, Pablo Llarena– no van trobar cap escrit que els incrimini en els delictes de rebel·lió i de malversació, tal com van exposar ahir en la divuitena sessió del judici a l’alt tribunal, a Madrid. Les defenses, a més, van tornar a evidenciar la investigació esbiaixada i amb errors d’aquest equip d’analistes, recollits als seus atestats.

Pel que fa als escorcolls del 20 de setembre del 2017, van indicar que Quim Torra, abans de ser president de la Generalitat, era una de les persones que havien vist a la nau de Bigues i Riells, on van trobar 6 milions de sobres amb la documentació per votar l’1-O i d’on el 20-S van sortir ajudats pels Mossos i sense incidents, tot i els 300 concentrats “asseguts a terra i amb els braços agafats”. I dels escorcolls a quatre despatxos del Departament de Treball, els agents van haver d’admetre que responsables del departament els van oferir una sortida alternativa per la ronda Litoral per esquivar les persones concentrades, i que ho van acceptar. I, un cop més la comitiva judicial va poder fer la seva feina.

El penalista Mariano Bergés, defensor de l’exconsellera de Treball Dolors Bassa, va ser el primer a evidenciar a la sala el treball tendenciós del cos armat, quan van assegurar que en un correu de la consellera enviat al secretari general de CCOO li “donava instrucció perquè els treballadors poguessin anar a votar l’1-O”, quan en realitat –segons Bergés– eren “recomanacions” ja que a l’escrit es deia “pot fer difusió”.

La segona rectificació va exigir-la el lletrat Xavier Melero, en defensa de l’exconsellera de Governació Meritxell Borràs, en fer aclarir a l’agent que el vot electrònic dels catalans a l’estranger era un projecte iniciat el 2016 i sempre s’hi posava que calia trobar el vistiplau de la Junta Electoral Central.

El penalista Benet Salellas, de l’equip de defensa del president d’Òmnium, Jordi Cuixart, va fer emmudir un dels agents, quan li va fer veure que havia posat com a assistent a una reunió i com a secretària general d’ERC Marta Rovira Martínez, sociòloga de professió, en lloc de Marta Rovira Bergés. Una de les agents va justificar la selecció d’un correu d’un acte en què hi sortia Pep Guardiola tot assegurant “es volia internacionalitzar el conflicte”, i Salellas li va preguntar: “Es refereix a la iniciativa d’enviar informes a l’ONU i altres organismes?” Un altre comunicat d’Òmnium criminalitzat va ser el de la convocatòria de la manifestació del 20-S, i Salellas, al final, va arrencar a l’agent que certament “posava que era una mobilització pacífica i constant”. El lletrat Jordi Pina, defensor del llavors president de l’ANC, Jordi Sànchez, va exigir als investigadors “si havien trobat algun correu en què Sànchez fes una crida a l’alçament violent”, i va obtenir un “no” per resposta. Dels quatre correus del president Puigdemont a Sànchez, va indicar que eren trobades públiques.

I la prova més evident que la Guàrdia Civil va posar més pa que formatge als atestats, va ser quan Josep Riba, defensor de l’exconseller de Justícia, va enxampar un dels agents que va admetre que en els correus seleccionats de Carles Mundó va excloure els que el president del TSJC i degans el felicitaven per la cobertura de l’1-O als jutjats, i només recollia els que expressaven preocupació per la cita.

Cita Marta Rovira Martínez com a secretària general d’ERC, es refereix a Rovira Bergés?
Benet Salellas
advocat de jordi cuixart
Vostè també va investigar estructures d’estat per a la fiscalia de l’Audiencia Nacional?
Andreu van den Eynde
advocat de junqueras i romeva
Hi ha algun correu electrònic en què Jordi Sànchez inciti a la violència la ciutadania?
Jordi Pina
advocat de jordi sànchez

El fiscal arxiva la investigació a l’alcaldessa de Berga

El fiscal en cap de l’àrea de Manresa-Igualada-Vic, Joan Ramon Menac, ha acordat l’arxivament de les diligències d’investigació contra l’alcaldessa de Berga Montserrat Venturós (CUP), obertes el setembre del 2017 per ordre de la fiscalia general de l’Estat per aclarir si els alcaldes van cometre alguna acció delictiva amb el seu suport al referèndum. Ja se n’han arxivat més d’una vintena.

En la resolució, difosa ahir, el fiscal Menac exposa que el decret de suport de Venturós a la convocatòria del referèndum “és un acte de mera adhesió”. De la cessió de locals per a l’1-O, en la investigació s’indica que es van usar set locals municipals per l’1-O, i que els tres caps (la regidora de Cultura no va voler declarar) van indicar que molts veïns en tenen les claus. Hi afegeix que el secretari de l’Ajuntament certifica que no “hi ha cap resolució per autoritzar” l’ús de locals. I així, arxiva la causa en sostenir: “No hi ha prou elements per considerar que ha incomplert el requeriment del TC ni que ha col·laborat efectivament” en l’1-O.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona