Política

Trump anuncia que reconeixerà els alts del Golan com a part d’Israel

Trenca amb la comunitat internacional sobre la sobirania d’un territori ocupat

Netanyahu rep una empenta electoral en vigílies de visitar els EUA

El president dels Estats Units, Donald Trump, va anunciar ahir la intenció de reconèixer com a part de “plena sobirania” d’Israel els alts del Golan, ocupats a Síria en la guerra dels Sis Dies de 1967 i annexionats des de 1981 de forma il·legal segons les Nacions Unides. El mandatari va tornar a trencar dècades de política exterior dels EUA i, per no trencar la tradició, ho va fer a través del seu compte de Twitter. “Després de 52 anys ja és hora que els Estats Units reconeguin totalment la sobirania plena d’Israel sobre els alts del Golan, que és d’una importància clau en seguretat i estratègia per a l’estat d’Israel i l’estabilitat regional”, va piular.

Feia dies que es rumorejava que una acció així podia ocórrer. El primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, pressionava la Casa Blanca perquè fes el pas i ho va continuar fent dimecres aprofitant la visita del secretari d’Estat, Mike Pompeo.

La declaració no té cap efecte pràctic, més enllà de distanciar-se un cop més de la comunitat internacional, tot i que podria ser un precedent sobre territoris ocupats i annexionats al món, com el cas de Crimea.

Els EUA de Trump no amaguen la unilateralitat de la seva posició en el conflicte entre Israel i Palestina, fet que ja van demostrar gràficament amb el trasllat de l’ambaixada de Tel Aviv a Jerusalem, o amb la retirada de l’acord nuclear amb l’Iran. En l’aspecte retòric també es nota: fa alguns dies, en un informe recent, el Departament d’Estat es referia per primera vegada al Golan, a Gaza i a Cisjordània com a territoris “controlats per Israel” i no “ocupats” com feia abans.

“En un moment en què l’Iran vol utilitzar Síria com a plataforma per destruir Israel, el president Trump reconeix intel·ligentment la sobirania israeliana sobre els alts del Golan. Gràcies, president Trump!”, va piular Netanyahu, eufòric per un triomf doble. Per una banda, el triomf diplomàtic –un més– atorgat pels EUA de Trump amb un reconeixement oficial que podria arribar la setmana vinent aprofitant que Netanyahu visitarà Washington per assistir, com cada any, a la reunió del principal lobby jueu nord-americà.

D’altra banda, és una empenta significativa al líder israelià en plena campanya electoral per a les eleccions del 9 d’abril. El principal rival polític de Netanyahu, Benny Gantz, ja s’ensumava fa alguns dies una acció així.

LA FRASE

Ja és hora que els EUA reconeguin la sobirania plena d’Israel sobre els alts del Golan
Donald Trump
president dels estats units


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona
política

Podem es desdiu i no es presentarà al 12-M

barcelona