Política

Via penal a Torra i acció als Mossos

La Junta Electoral utilitza tot el seu poder portant el president a la fiscalia per desobediència i exigint als Mossos retirar llaços, estelades, fotos i símbols abans de les tres

Sanció de fins a 3.000 euros

Primera ordre de la JEC a un cos

La Junta Electoral Central va utilitzar ahir totes les eines de coerció possibles a la mà. Després de veure les imatges televisives de la pancarta primigènia amb el llaç groc al balcó de la Generalitat sent tapada a un quart d’onze del matí amb una pancarta amb un prec idèntic de “Llibertat presos polítics i exiliats” però amb un llaç blanc cobert per una franja vermella, la JEC va aplicar tot el poder coercitiu que tenia a l’abast: va enviar Quim Torra a la fiscalia per un possible delicte de desobediència –castigat amb inhabilitació de fins a dos anys– i va ordenar a la conselleria de l’Interior de Miquel Buch que els Mossos retirin la pancarta, llaços, estelades i més símbols d’edificis públics. I amb hora límit: les tres de la tarda d’avui. El ventall coercitiu es completa amb un expedient sancionador a Torra per incompliment de la llei de règim electoral (Loreg) que pot tenir una multa de fins a 3.000 euros.

La JEC, que va iniciar el setge al llaç groc a petició de Ciutadans, no va entrar a interpretar la maniobra al balcó de la Generalitat però sí que va voler deixar clar que no tolerarà més enginys o argúcies per no obeir els seus mandats i per això amplia el catàleg de la simbologia vetada. La JEC ordena ara als Mossos retirar “banderes estelades, llaços grocs o blancs amb ratlles vermelles o altres d’anàleg significat”, així com “fotografies de candidats o polítics” i “pancartes, cartells o qualsevol altre símbol partidista” d’espais institucionals.

Hora límit als Mossos

La d’ahir és la primera vegada que la JEC adreça una ordre a un cos policial per complir la llei de règim electoral (Loreg). Si Torra volia desafiar la JEC, ara s’enfronta al tràngol que siguin els Mossos –per ordre de Buch o directament de la JEC si Buch s’inhibeix– els que despengin la pancarta i vetllin per la neutralitat als edificis públics que exigeix l’àrbitre des d’ara i fins al 28 d’abril.

Com en l’ordre inicial del 18 de març, els dos magistrats del Suprem que jutgen el procés i alhora són membres de la JEC, Luciano Varela i Ana Ferrer, no van participar en els acords i deliberacions.

La coreografia de tapar la pancarta amb una altra va ser completada minuts més tard, amb l’exhibició d’una pancarta a la finestra del costat del balcó de la Generalitat amb el lema “Llibertat d’expressió”.

Apel·lació ‘in extremis’

Abans que la JEC es reunís a les cinc de la tarda al Congrés, Torra presentava in extremis al·legacions finals a l’ens per constatar que, “com és públic i notori, no queden estelades o llaços grocs” a les seus de la Generalitat. El desplegament del nou cartell va caure en ple debat sobre l’informe del 2018 del Síndic de Greuges al Parlament, que va quedar en segon pla. Rafael Ribó, que està en funcions, va evitar respondre si la nova pancarta s’adiu a les seves recomanacions per “falta d’elements per poder-ho valorar”, ja que no l’havia vista personalment, i no va tancar la porta a emetre d’ofici un altre informe sobre la qüestió. L’exlíder d’ICV va recordar, això sí, que en període electoral no s’haurien d’exhibir eslògans polítics a les façanes de les institucions.

L’instigador de la polèmica, Ciutadans, va presentar ahir una denúncia a la JEC també pel llaç blanc, per demanar que s’iniciï un procediment sancionador contra Torra. Amb ànim judicialitzador, Inés Arrimadas suggeria ja a la JEC que remetés el cas a la fiscalia i reclamava que el govern concreti qui va donar l’ordre de penjar el nou llaç i qui ha pagat la confecció de la pancarta. De fet, Cs ha denunciat una quinzena d’ajuntaments de la comarca d’Osona pel fet de tenir símbols, banderes i cartells “amb missatges polítics”.

El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, va carregar contra la independència del Síndic, a qui acusa de blanquejar Torra i conxorxar-se amb ell per solucionar la qüestió dels llaços. Carrizosa va trobar “graciós” el cartell de “Llibertat peixos pacífics” del Port de la Selva i la resta d’“astúcies”, però va dir que “els murs” dels edificis públics “no tenen dret a la llibertat d’expressió”.Al seu torn, Marta Moreta (PSC) va reptar –sense èxit– Ribó a respondre si substituir el llaç groc pel blanc és complir la seva recomanació i va retreure al govern que “només fa cas del Síndic quan li convé”.

Els comuns van acusar Torra de “degradar” la presidència de la Generalitat, de qüestionar la independència del Síndic i de donar munició a Cs. David Cid va demanar al diputat al Congrés per ERC Gabriel Rufián, a qui va descriure com un “troll de Twitter”, si dirà ara que Torra és un covard igual com va fer amb l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, quan va retirar el llaç groc del balcó de l’ajuntament obeint la JEC.

ERC i Junts per Catalunya van mostrar unitat al voltant de la decisió de Torra de tapar la pancarta. “Si ens fan retirar pancartes on diu ‘Llibertat presos polítics’, doncs ‘Tu ja m’entens...’, com va fer l’alcalde de la Fuliola, si així és la manera que tenim de recordar-los que hi ha presos i exiliats”, va dir la republicana Gemma Espigares.

El cupaire Carles Riera va remarcar que no comparteix la recomanació de Ribó de treure llaços grocs i estelades en període electoral perquè “la simbologia antirepressiva no és partidista” i aposta per desobeir la JEC. I Andrea Levy (PP), que tanca l’etapa de dues legislatures de diputada per anar de dos del PP a l’Ajuntament de Madrid, va criticar la preocupació del govern “pels Pantone i les escales cromàtiques”, en referència al canvi de color del llaç.

LES FRASES

El Síndic no és aquí per anar valorant contínuament els símbols
Rafael Ribó
Síndic de greuges en funcions
Aquest és un govern de ‘colorins’ que fa molt que va abandonar la realitat
Andrea Levy
Diputada del PP
Creuen que és graciós o què? És un insult a la democràcia, un atac a mig Catalunya
Inés Arrimadas
Cap de l’oposició
Quim Torra està degradant la presidència de la Generalitat
David Cid
Diputat dels comuns
Ja hem demanat amb quins diners s’ha pagat aquesta pancarta
Carlos Carrizosa
Portaveu de Ciutadans
Els espais públics han de ser plurals i no neutres
Toni Morral
Diputat de Junts per Catalunya
[A Ribó:] Un llaç groc per un de blanc és complir la seva resolució?
Marta Moreta
Diputada del PSC
No compartim la posició del Síndic. El govern havia de desobeir la JEC
Carles Riera
Diputat de la CUP
[Torra] ha tramat una faula per justificar que treu els llaços perquè li ho demanen els seus
Josep Borrell
Ministre d’Afers Estrangers
[Torra] està desafiant les institucions. Sento vergonya aliena
Margarita Robles
Ministra de defensa
Si ens fan retirar pancartes de «Llibertat presos polítics», doncs «Tu ja m’entens...»
Gemma Espigares
Diputada d’ERC
El govern d’Espanya s’atindrà al que digui la JEC, amb serenitat però molta determinació
Pedro Sánchez
President del govern espanyol

Tolerància zero amb la xenofòbia

Després del resultat de Vox a Andalusia, sense esmentar-lo directament, el Síndic de Greuges va expressar ahir la seva preocupació que a Catalunya hi hagi “el més mínim terreny o base perquè entri la xenofòbia”. En aquest sentit, Rafael Ribó va reclamar als partits catalans que tinguin “tolerància zero amb la xenofòbia” i que això es tradueixi en un pacte amb mesures concretes. “Facin política, que fa prou falta en aquest país”, els va etzibar Ribó en ple debat sobre els llaços grocs. Durant la seva intervenció a la cambra per presentar el seu informe de 2018, el Síndic va anunciar que ja ha elaborat un esborrany de pla de drets humans de Catalunya i va esbossar que se’n proposaran vint-i-vuit i que el decàleg pretén ser una aportació al Parlament i al govern perquè elaborin polítiques públiques per desenvolupar el pla.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat francès

França convida Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a europa

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts

El PP demana mesures per a la inserció laboral de persones amb alt risc d’exclusió social

GIRONA
guerra a gaza

L’Iran adverteix Israel que respondrà amb armes mai vistes

barcelona

Les Juntes Electorals tomben vuit candidatures de les eleccions del 12-M

barcelona
Bèlgica

Prohibeixen una “cimera” de la ultradreta europea a Brussel·les

Barcelona
política

La Junta Electoral de Girona proclama 15 candidatures i n’exclou una

girona
dinamarca

Dinamarca anuncia el tancament de la seva ambaixada a l’Iraq

barcelona