Política

ERC, JxCat i comuns: “vot útil” contra un pacte PSOE-Cs

Els republicans presenten com a lema de campanya ‘Si tu no hi vas, ells hi tornen’, amb la imatge de Sánchez i Rivera de fons

Els independentistes rebutgen la idea d’anar a bloquejar el Congrés

Si tu no hi vas, ells hi tornen. Aquesta frase, que recorda molt la que el PSC va fer servir el 2008 per mobilitzar el vot contra un retorn del PP a La Moncloa, serà el lema de precampanya triat per ERC, il·lustrat amb un dibuix de Pedro Sánchez i Albert Rivera donant-se la mà quan, el 2016, van arribar a un acord de govern que seria paper mullat per la negativa de Podem a entrar-hi. La possible nova entesa, avançada diumenge pel ministre José Ábalos, serà també un dels grans arguments amb què JxCat i comuns instaran, com de fet ja van fer ahir, al “vot útil”.

El lema d’ERC es completa amb un Si tu hi vas, nosaltres hi tornem, en al·lusió a la intenció de continua presentant batalla, amb el seu líder, Oriol Junqueras, aixecant el puny. Els republicans volen alertar amb els jocs de paraules que el gran perill ja no és el tripartit d’ultradreta, sinó un possible pacte entre PSOE i Cs que aquest cop podria sumar, i “al qual tot s’encamina”, emfasitzava la portaveu, Marta Vilalta. “Votar PSOE és el mateix que votar Cs, i davant d’això cal maximitzar els vots independentistes per bloquejar l’extrema dreta i un nou 155”, avisava també el vicesecretari de comunicació, Sergi Sabrià. “L’objectiu amb què treballem és que, com més forts siguem, podem fer que no sigui viable cap alternativa que no compti amb nosaltres”, resumia Vilalta, que advocava per la “unitat estratègica” amb JxCat.

El president del PDeCAT, David Bonvehí, coincidia en l’anàlisi i presentava igualment JxCat com a “vot útil” contra el “tripartit ultra”, però també “per frenar un possible pacte entre el PSOE i Cs. “No és cert que el vot útil sigui el PSOE, perquè no és cert que votant-los es garanteixi que no governi Cs”, remarcava, mentre recordava que “el pitjor que podria passar és que els que van segellar el pacte del 155, també PSOE i Cs, governin els anys vinents”. JxCat, per cert, prepara un gran acte a Barcelona aquest dissabte per presentar la candidatura tant al 28-A com a les municipals i europees, amb presència dels candidats, així com d’intervencions del cap de llista a l’Eurocambra, Carles Puigdemont, i dels seus presos i exiliats.

Això sí, els uns i els altres van negar que vulguin anar a bloquejar el Congrés. Bonvehí obria la porta a votar una reelecció de Sánchez si “escolta Catalunya” i està disposat a parlar del dret a l’autodeterminació, una hipotètica negociació que admetia que podria ser “més fàcil” si en l’eventual govern “hi fos Podem”. Això sí, advertia que el PSOE no tindrà “un xec en blanc” i que JxCat situarà el “llistó” on ja era quan va fracassar un primer diàleg per discrepàncies en la configuració de les taules de negociació i la figura d’un relator.

ERC va evitar dir que veuria bé pactar amb el PSOE, però tampoc ho va negar. “No bloquejarem el diàleg ni l’autodeterminació”, subratllava Sabrià, que assegurava que votaran a favor de totes les iniciatives a favor de la justícia social. Vilalta recordava que no han vist un canvi en la “via repressiva” amb Sánchez, i també avançava que posaran sobre la taula les mateixes demandes. “Volem parlar i poder negociar sense condicions ni que se’ns demanin renúncies d’entrada”, resumia, abans de preguntar a Sánchez quin camí tria, si el de la repressió o el del diàleg.

El portaveu de Catalunya en Comú, Joan Mena, també va avisar del “preu” d’un “govern de l’Íbex 35”, en forma de 155, precarietat laboral o atacs a la immersió, i va acusar ERC de donar al PSOE l’“excusa perfecta” per l’estratègia de “bloqueig” que, segons ell, simbolitzen “les impressores” del seu candidat, Gabriel Rufián. Per Mena, si els independentistes van per aquest camí “s’estan equivocant d’estratègia” i les conseqüències les pagaran els represaliats i tota la societat. “En Comú Podem és l’única garantia que un pacte entre el PSOE i Cs no destrossi Catalunya: és l’objectiu que tenim”, cloïa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona