Política

La mobilitat i l’habitatge centren un debat a Girona

La reformulació dels pressupostos participats i el “reequilibri” entre barris, altres temes en què estan d’acord les principals llistes en un acte organitzat per la Federació d’Associacions de Veïns

L’ordenació del trànsit, sobretot al centre de la ciutat, potenciant el transport públic i els aparcaments dissuasius, i l’ampliació del parc d’habitatge públic van ser dues de les apostes de cara al pròxim mandat municipal en què van estar d’acord ahir els candidats de les principals llistes electorals del 26-M a la ciutat presents ahir al vespre a la Casa de Cultura. En l’acte, organitzat per la Federació d’Associacions de Veïns (FAV) de Girona i moderat per la periodista Laura Fanals, hi van participar representants de les candidatures de JxCat-Girona, ERC, Guanyem Girona, el PSC, Cs, el PP i En Comú Podem.

En mobilitat, la majoria de formacions de l’oposició van reconèixer que el govern havia fet feina en l’ampliació dels carrils bici, però no tant en la potenciació dels busos urbans. “S’han augmentat els carrils bici però no ha baixat el volum de cotxes”, va lamentar l’alcaldable de Guanyem Girona, Lluc Salellas. “Cal una revisió de les línies de bus, una millora global, i es pot fer alhora que els carrils bici”, va dir la cap de llista del PP, Concepció Veray.

Un punt que va generar bastant consens en mobilitat és el de la necessitat de definir l’estratègia en l’àmbit de tota l’àrea urbana i no només de ciutat. “Cal començar a pensar de manera global i col·laborar no només en transports, sinó també en distribució de serveis”, va assenyalar Eugènia Pascual, cap de llista de Girona En Comú-Podem. El portaveu actual del govern i membre de la llista de Junts per Catalunya, Carles Ribas, va remarcar que “el pla de mobilitat ja es va fer entre tots” els municipis de l’àrea. “Hem de fer la plaça Catalunya per a vianants i reduir els vehicles al centre de la ciutat”, va remarcar Ribas. També l’entrada sud va sortir diversos cops. “S’ha de dignificar, cal saber com serà d’aquí a deu anys més enllà dels tres projectes, dos d’ells privats, que hi ha en marxa”, va assenyalar l’alcaldable d’ERC, Quim Ayats.

Pel que fa a habitatge, l’oposició va criticar “la falta de polítiques” i que no s’hagi enllestit el pla local, i va estar d’acord que cal construcció pública per a joves i gent gran, a més de mobilitzar l’habitatge buit per a borsa social i ampliar el parc públic. Ribas va recordar que “el sòl de la ciutat està gairebé esgotat” i va apostar per ajuts a la rehabilitació, a més de defensar-se dient que han governat en època de crisi i que abans, quan hi havia bonança, no s’havia apostat per adquirir habitatge públic. La cap de llista socialista, Sílvia Paneque, va recordar que quan era al govern va fer un estudi sobre com mobilitzar els pisos buits i va referir-se també a la problemàtica de les ocupacions: “Cal tornar al programa d’escales segures.” L’actual portaveu de Cs, Míriam Pujola, per la seva banda, va proposar crear “un servei municipal voluntari de mediació entre arrendataris i arrendadors”.

Participació i barris

També hi va haver consens entre tots en el fet que cal reformular els pressupostos participats. “Han deixat que una bona proposta acabés en mal estat”, va criticar Salellas, que va reivindicar que la participació sigui més àmplia “en el dia a dia”. Més crítica encara va ser Paneque, que va afirmar que “la participació ciutadana ha estat un dels fracassos més rotunds d’aquest equip”. Ribas va respondre-li que “abans no hi havia res” i que, per tant, s’ha millorat, tot i reconèixer que cal reformular el model de pressupostos participats.

En un aspecte similar es va defensar davant la crítica de la majoria de candidats perquè molts projectes per als barris –com ara el pla especial de la Devesa, el pla integral de Sant Narcís, el pla de les Pedretes– s’havien quedat a mig camí, sense desenvolupar. “Els temes s’han afrontat. Ara almenys tenim una eina i queda desenvolupar-los”, va dir Ribas. Tots van estar d’acord que cal millorar l’equilibri i les connexions entre barris. Ayats, a més, va proposar “potenciar la figura dels regidors de barri, amb dotació pressupostària”.

Quant a model de ciutat, ERC, Guanyem, el PP i En Comú-Podem van coincidir en el fet que cal “aixecar la mirada” i repensar la ciutat a mitjà termini i no només gestionar el dia a dia.

LES FRASES

Els barris han passat a ser illes i cal cosir la ciutat per intentar connectar-la molt millor
Carles Ribas
representant de la llista de Junts per catalunya
Fa falta millorar la qualitat de vida dels ciutadans siguin del barri, l’edat i el sexe que siguin
Quim Ayats
cap de llista d’erc
S’ha apostat per una ciutat aparador i s’ha oblidat qui hi viu. Cal un projecte a 20 o 25 anys
Lluc Salellas
cap de llista de guanyem girona
Cal augmentar en 170 pisos cada any el parc d’habitatge públic i fomentar la borsa de lloguer social
Sílvia Paneque
cap de llista del psc
La millor política és la igualtat d’oportunitats de tots els gironins. Cal apropar la política als barris
Míriam Pujola
regidora de Cs
Nosaltres volem una Girona de tots i per a tots, amb millor integració dels barris més allunyats
Concepció Veray
cap de llista del pp
Volem una ciutat ecofeminista. L’estat del benestar s’ha de defensar des dels municipis
Eugènia Pascual
cap de llista de girona en comú-podem


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Una campanya per posar a prova el futur del procés

barcelona
Oriol Lozano
Alcalde de Palau-solità i Plegamans (ERC)

“Treballem per seguir transformant el municipi”

Palau-solità i Plegamans
eleccions 12-m

La campanya electoral comença oficialment amb moltes cares noves

girona
estats units

Impliquen Trump en els esforços per no veure’s perjudicat en les eleccions

barcelona

El ple aprova el reglament del Consell de la Gent Gran

cassà de la selva

Paneque i Puga obren la campanya fent una defensa de la democràcia

l’escala
política

Arrenca la cursa per guanyar i, sobretot, sumar una majoria

barcelona
política

Illa se solidaritza amb Sánchez i fa una crida a la “resistència col·lectiva”

sabadell
haití

Dimiteix el primer ministre i es constitueix el Consell de Transició

barcelona