Política

El govern detecta en set escoles “problemes” en la visita dels Mossos pels llaços

Torra formalitzarà aquesta setmana la querella contra la JEC

El Tribunal Suprem rebutja la petició urgent del president de suspendre l’ordre de retirar els símbols

En set centres escolars es van registrar “problemes” durant la visita dels Mossos d’Esquadra per retirar llaços grocs i altra simbologia que la Junta Electoral Central (JEC) considera independentista. El govern va relativitzar ahir aquesta quantitat, ja que a Catalunya hi ha 2.600 centres educatius. “Parlem d’un percentatge molt menor”, va minimitzar la flamant consellera de la Presidència, Meritxell Budó, va afirmar després de la reunió del Consell Executiu. La nova portaveu va subratllar que s’està “revisant” l’actuació policial. Segons Budó, els Mossos es van limitar a actuar com a policia judicial a requeriment de la JEC. Es van registrar queixes per l’obertura de calaixos i armaris per buscar llaços i recriminacions de la policia perquè hi havia massa color groc als centres, entre altres incidències.

El president, Quim Torra, té previst formalitzar l’anunciada querella per prevaricació contra la JEC aquesta mateixa setmana. El Tribunal Suprem va rebutjar ahir suspendre de manera immediata l’acord de la JEC de retirar els símbols a petició de Torra. “No esperàvem una altra cosa de la justícia espanyola, sabíem que actuarien en aquesta línia”, va resoldre Budó.

En qualsevol cas, la croada unionista contra els llaços grocs continuava ahir en el centre del debat polític. Budó la va qualificar de maniobra de distracció de l’opinió pública per no parlar del “judici farsa” del Suprem. Després que Ciutadans detectés un llaç groc al pati dels Tarongers i fos retirat ahir al matí, el partit taronja es va fixar en un altre llaç penjat a la delegació del govern a Londres. Així ho va denunciar a la JEC, adjuntant tres fotografies de l’edifici amb un llaç al balcó superior i en les quals apareix una edició del diari The Times del dia 23 perquè consti la data. La consellera va recalcar que el govern permetrà que els treballadors públics s’expressin amb llaços grocs a dins de les dependències de la Generalitat.

També a Sabadell, el grup municipal de Ciutadans ha denunciat davant la fiscalia l’alcalde, Maties Serracant (Crida per Sabadell), per no haver retirat de l’ajuntament la pancarta de suport als presos polítics, ni els llaços grocs dels edificis municipals. A Lleida, igualment a instàncies del partit d’Inés Arrimadas, la junta electoral donava ahir vint-i-quatre hores per retirar simbologia penjada dels despatxos dels grups municipals. No en va, Budó va qualificar d’“obsessió” la persecució de Ciutadans dels llaços.

“Res il·legal” en acció exterior

El govern va denunciar ahir l’intent de l’Estat per fer “desaparèixer qualsevol acció exterior de la Generalitat” per l’informe que el fiscal en cap del Tribunal de Comptes, Miguel Ángel Torres, ha remès a la fiscalia general relacionat amb aquest àmbit. “Tot el que s’ha fet és legal i competencial; una altra cosa és que no agradi, però res surt de les competències ni de la legalitat vigent, no s’ha fet res il·legal”, va insistir la portaveu, Meritxell Budó, que va avisar que el govern continuarà fent acció exterior.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona