Política

Macron i Merkel assagen un front comú europeu davant de l’ambició xinesa

Celebren una cimera amb Xi Jinping a favor del multilateralisme

Demanen “respecte” a la UE per les divisions sorgides per les “noves rutes de la seda”

Emmanuel Macron i Angela Merkel van escenificar ahir un front comú europeu davant del temor creixent per l’apetit xinès. El president francès va demanar “respecte” al seu homòleg xinès Xi Jinping envers els valors de la Unió Europea, durant la compareixença conjunta que van fer a l’Elisi, acompanyats també pel president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker. Aquesta peculiar cimera europea a París, en què van escenificar un acord UE-Xina a favor del multilateralisme, culmina la gira pel Vell Continent del mandatari asiàtic.

La visita de Xi Jinping per Itàlia, Mònaco i França ha alertat l’opinió pública europea davant de la iniciativa xinesa de les “noves rutes de la seda”. L’executiu italià ha firmat un acord amb el xinès per incorporar-se a l’ambiciós projecte d’infraestructures. Si les “noves rutes de la seda” tenen l’avantatge d’afavorir una major convergència econòmica entre Àsia, Europa i Àfrica, també han accentuat les profundes fractures del projecte europeu. Més d’una dotzena de països europeus s’han mostrat interessats a col·laborar-hi, la majoria d’ells de l’Europa de l’est. De fet, Xi Jinping s’ha aprofitat de la paràlisi de la UE. I això preocupa les cancelleries europees. La setmana passada en el Consell Europeu va aprovar-se un document en què es definia la Xina com un “rival sistèmic”. “És cert que hi ha alguns punts de desacord i competició, però es tracta d’una competició positiva”, va defensar ahir Xi Jinping. “L’exercici de ser una potència sempre comporta rivalitats”, va reconèixer, per la seva banda, Macron. El jove president, però, va voler refredar aquest context de tensió comercial: “La iniciativa de les rutes de la seda és un gest que pot contribuir a l’estabilitat, el desenvolupament i a la coexistència pacífica entre els pobles.” Després de la seva reunió d’abans-d’ahir a la capital francesa amb Xi Jinping, ja va assegurar que París i Pequín cooperarien en “projectes concrets” d’inversions, probablement en estats africans.

En canvi, Merkel i Juncker es van mostrar més escèptics envers les ambicions del govern xinès. La cancellera alemanya va assegurar: “Tenim dificultats per percebre reciprocitat” en els beneficis de l’ambiciós projecte d’infraestructures xinès. El president de la CE va demanar que les empreses europees “disposin de les mateixes facilitats per introduir-se en el mercat xinès que les empreses xineses troben a Europa”. El dia 9 d’abril tindrà lloc una cimera UE-Xina que s’augura d’una gran importància. Quan el malalt europeu es va despertar, el gegant asiàtic era allí.

LES FRASES

Les rutes de la seda és un gest que pot contribuir a l’estabilitat i el desenvolupament entre pobles
Emmanuel Macron
PRESIDENT DE FRANÇA
Hi ha alguns punts de desacord i competició, però es tracta d’una competició positiva
Xi Jinping
PRESIDENT DE LA XINA
Les empreses europees han de disposar de facilitats per introduir-se en el mercat xinès
Jean-Claude Juncker
PRESIDENT DE LA CE


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista

front nacional

L’altra ultradreta