Política

Un guàrdia civil diu que els Mossos “se la van jugar” per ajudar la comitiva judicial d’un registre a Sabadell el 20-S

Un caporal descriu un clima de “crispació exagerada” però admet que no hi va haver ferits entre els membres del seu cos

Dos Mossos han explicat que van patir ferides lleus quan van anar a donar suport a l’operatiu judicial de la Guàrdia Civil

Un caporal primer de la Guàrdia Civil ha assegurat davant del Tribunal Suprem que els Mossos d’Esquadra “se la van jugar” per ajudar a la comitiva judicial d’un registre a Sabadell el 20 de setembre del 2017, el que es va fer al domicili de Joan Ignasi Sànchez, un dels detinguts aquell dia.

El guàrdia civil Z33876W ha avalat l’actuació dels Mossos d’Esquadra durant aquella jornada, tot i que “altres dies no”. A més, ha explicat com els manifestants van insultar i “sacsejar” també els Mossos. El caporal primer ha descrit un clima de “crispació exagerada” en aquella concentració, tot i que ha admès que cap dels guàrdies civils que hi van actuar van resultar ferits. Sí que van resultar ferits cinc mossos. Ha explicat com els van dir que sortissin ràpidament perquè sinó els concentrats se’ls “mengen”, i que “si no evacuem al detingut, qui no el coneixia de la multitud li pega, tal com estaven els ànims”.

El caporal ha explicat que van anar a fer el registre i la detenció sense cap grup de seguretat de la Guàrdia Civil i que preveien un registre ràpid, perquè tenia a veure amb “temes informàtics”. Però que, cap a les 08.40 hores, l’avisen que han aparegut “20 o 30 persones”. De fet, el guàrdia civil ha elevat el nombre de concentrats al llarg del matí fins a més d’un centenar i ha dit que, entre els crits que se sentien, deien “No passaran”, i que estaven “asseguts”.

Des de dalt del domicili, el caporal primer ha explicat que tenia una “vista privilegiada” per veure què passava a baix. Ha explicat que ja el portal estava protegit per un grup de mossos i que també hi havia una parella de la policia local de Sabadell. Tot i això, ha relatat que l’avisen que no baixessin, perquè la situació es podia complicar, i per això decideix demanar que vagin al lloc equips de seguretat de la Guàrdia Civil.

Sobre els Mossos, el caporal primer ha relatat com, quan van arribar, els manifestants els cridaven “Vosaltres sí que sou la nostra policia”. “Però quan van actuar, ja no eren la seva policia”, ha afegit, “els increpaven igual que a nosaltres”. De fet, ha assegurat que els van arribar a “encerclar” i a “sacsejar”.

El caporal ha explicat com van acabar sortint tres hores després del previst, posant furgonetes fent “barrera” entre el portal i la porta de l’aparcament. “Els Mossos ho van fer molt bé, se la van jugar”, ha dit, aconseguint “contenir la massa”, que en alguns moments els va “desbordar”. “Vam sortir a la carrera”, ha conclòs.

Responent a l’acusació popular exercida per Vox, el caporal primer ha explicat que els manifestants “no van venir per generació espontània”. “Hi va haver una crida, segur, posteriorment per fonts d’informació oberts, vaig veure que l’alcalde de Sabadell hi era, no el vaig veure allà però després ho vaig comprovar”, ha assegurat.

Després d’aquest caporal, han declarat dos agents dels mossos que van resultar ferits lleus quan van anar a donar suport a la Guàrdia Civil. A banda dels comandaments, són els primers membres del cos que declaren com a testimonis al Suprem, i també han demanat fer-ho sense que es projecti la seva imatge.

Els dos agents dels Mossos han coincidit en parlar “d’actituds agressives”, “moments de tensió” i insults però han matisat que era de “part de la massa” concentrada (han explicat que va haver unes 700 persones concentrades). L’agent 3719 ha dit que hi havia com una setantena de persones que sí es mostraven agressives i que van donar cops de peu, cops de puny i també una persona va colpejar els agents amb un casc de moto. Ha dit que aquesta persona era la “més agressiva” i que, en diligències del dia 25, la van identificar i citar a comissaria.

Aquest agent, a preguntes de l’advocat Jordi Pina, ha reconegut que va patir una ferida lleu, però que no va ser per cap agressió de cap manifestant sinó que s’ho va fer quan un grup intenta superar la línia i l’empenyien.

El lletrat de Vox, Javier Ortega Smith, ha preguntat als dos agents si creien que els manifestants estaven organitzats. Un d’ells sí que ha parlat que algú els “dirigia” per impedir que sortís la comitiva però que no va identificar ningú com el líder que fes les crides a mobilitzar-se.

A diferència de testimonis anteriors, avui l’agent de la Guàrdia Civil ha admès a l’advocat Jordi Pina que sabia que el dia abans hi havia hagut incidents a Terrassa. Durant el judici, altres guàrdies civils han assegurat que desconeixien el que havia passat el dia abans a Terrassa i que no els havien donat cap instrucció diferent arran d’aquells aldarulls. Pina ha preguntat per què, coneixent aquest antecedent, la comitiva judicial que anava a fer l’escorcoll a Sabadell no va anar ja acompanyada d’un equip de seguretat, com sí va passar en altres registres aquell mateix dia.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona
POLÍTICA

El PP diu que la planificació de les infraestructures hídriques serà una prioritat

GIRONA
Orient Mitjà

Els EUA anuncien sancions contra l’Iran per l’atac contra Israel

Barcelona
croàcia

Els conservadors tornen a guanyar les eleccions, però ho tindran difícil per governar

barcelona
orient mitjà

L’Iran avisa que podria revisar l’ús civil de la seva “doctrina nuclear”

barcelona
política

Brussel·les tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Guerra a Gaza

Israel es prepara per a l'operació a Rafah

barcelona
política

Referèndum, finançament singular i català, pilars del programa d’ERC

barcelona
alemanya

Detenen dos presumptes espies russos

barcelona