Política

Oriol Pujol surt de la presó de Brians 2 en règim de tercer grau

Pujol ingressarà dilluns en un centre obert, on haurà d’anar a dormir cada nit excepte els caps de setmana

Oriol Pujol ha sortit aquest divendres a un quart de nou de la presó de Brians 2 en règim de tercer grau. Dilluns ingressarà en un centre de règim obert, on haurà d’anar a dormir cada dia excepte els caps de setmana, que els podrà passar a casa seva. Al centre s’hi haurà d’estar vuit hores al dia entre setmana. Els interns amb arrelament a Barcelona que accedeixen al tercer grau tenen com a destinació el mòdul de règim obert de Brians 1 o els centres oberts de Trinitat o Wad Ras. Pujol va ingressar voluntàriament a Brians 2 el 17 de gener per complir la condemna de dos anys i mig de presó pel cas de les ITV. La Secretaria de Mesures Penals, Reinserció i Atenció a la Víctima va decidir la setmana passada ratificar el tercer grau que la Junta de Tractament de Brians 2 va proposar unànimement per a ell.

El tercer grau suposa la sortida de l’intern durant el dia per treballar o fer activitats formatives o de tractament encaminades a la seva reinserció. Pujol haurà de tornar a la presó a dormir i perquè el personal de tractament mantingui la supervisió sobre el cas, amb entrevistes de seguiment i els controls corresponents. Ha d’estar al centre un mínim de vuit hores. El cap de setmana pot estar a casa seva i tornar a la presó diumenge al vespre.

Les mesures de seguretat en aquests centres oberts són més atenuades i hi ha un major contacte amb el medi comunitari perquè l’intern s’incorpori progressivament a la vida en llibertat.

A Catalunya, un de cada tres condemnats comença el compliment de la pena amb un tercer grau (799 de 2.635 el 2018). En total, de les 8.484 persones que compleixen pena de presó, 1.650 ho fan en aquest règim, el que suposa el 26% dels interns classificats.

Els criteris tècnics que es valoren per aprovar una proposta de classificació inicial en tercer grau són la longitud de la pena, el risc de reincidència o de trencament de condemna, les característiques personals i socials del pres, si es tracta del primer ingrés, el suport familiar, si té feina fora, la conducta dins del centre i la participació en el seu programa individual de tractament, entre d’altres.

La fiscalia pot presentar recurs contra la decisió

Contra la decisió de la Secretaria de Mesures Penals la fiscalia pot presentar recurs. En aquest cas, el jutge de Vigilància Penitenciària resol, després de demanar els informes al centre penitenciari. Aquesta resolució té forma d’interlocutòria, que manté o revoca el tercer grau.

Si la decisió del jutge és la revocació del tercer grau, podria passar que la resolució tingués efectes suspensius, i llavors es deixaria sense efecte de manera immediata el tercer grau, tot i que l’intern presenti recurs davant de l’audiència provincial. Si no és el cas, el jutge pot mantenir el tercer grau mentre no es pronunciï l’audiència.

Si el jutge de Vigilància Penitenciària revoca el tercer grau ho comunica al centre penitenciari a la Secretaria de Mesures Penals, que classifica llavors l’intern en segon grau i torna novament a la presó ordinària.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona