Política

Cop electoral a Erdogan, que perd el govern de les principals ciutats turques

Els socialdemòcrates li guanyen les alcaldies d’Ankara i, de moment, també Istanbul, on impugna el resultat

La recessió passa factura a l’islamista

Dur revés electoral per al president de Turquia, l’islamista Recep Tayyip Erdogan, en les eleccions municipals d’aquest diumenge. El seu partit, Justícia i Desenvolupament (AKP), ha perdut l’alcaldia de la capital, Ankara, i, de moment, també la de la principal ciutat del país, Istanbul. Tot i que a la ciutat del Bòsfor, l’estret marge de victòria del rival, el partit socialdemòcrata Partit Republicà del Poble (CHP), li pot oferir encara la possibilitat de conservar-hi el poder.

Els resultats complets es van fer públics ahir i representen un fort toc d’atenció a Erdogan, en el govern estatal des del 2002 i en el de les principals ciutats des del 1994. L’AKP ha perdut sobretot el vot urbà, amb una població descontenta a causa de la recessió econòmica, iniciada tècnicament el darrer trimestre del 2018. La crisi ha fet que els preus s’hagin disparat un 20%, la moneda ha perdut valor i s’ha incrementat l’atur. Amb 57 milions d’electors cridats a les urnes, la participació ha estat cinc punts per sobre de la mitjana, ja alta tradicionalment, i s’ha enfilat fins al 85%. A la capital turca, Ankara, l’AKP feia un quart de segle que hi governava. Aquest cop hi ha aconseguit la victòria el CHP, amb un 3% més de vots que els islamistes. Si bé fins ara el CHP només governava una de les grans ciutats turques (Esmirna) ara ha estat la força més votada en cinc de les deu principal urbs. L’HDP, el partit dels kurds, té milers de militants i càrrecs empresonats, i malgrat això ha resistit prou bé la repressió, i perd només tres de les deu ciutats on governava.

En el global del país, el partit d’Erdogan s’ha imposat amb un 52% dels vots, enfront del 38% dels socialdemocràtes i els seus aliats. Així, reté el poder en un 56% de les alcaldies turques, juntament amb el seu soci, el partit dretà MHP. A Istanbul, la capital econòmica del país i la més poblada –el 20% del total– el candidat socialdemòcrata, Ekrem Imamoglu, ha reivindicat la seva victòria públicament, i la comissió electoral li ha donat la raó. Ara bé, el marge és molt estret, només 25.000 vots per sobre el partit d’Erdogan, que la governava des del 1994. Amb aquesta conjuntura, l’AKP ha decidit impugnar-ne el resultat, ja que hi ha 319.500 vots invàlids i “irregularitats”, segons l’AKP, amb les quals confia poder capgirar el resultat. Tots dos partits tenen tres dies per presentar al·legacions, i s’han compromès a respectar la decisió final de la comissió.

Malgrat això, Erdogan no tira en absolut la tovallola ni tampoc sembla gaire disposat a reconèixer les necessitats de canvi.

Mirant al 2023

Assumint la derrota a Ankara, Erdogan afirma: “La raó per la qual no hem assolit el resultat desitjat en alguns llocs és que no ens hem sabut explicar. Hem de corregir els nostres errors. El poble no s’equivoca.” Pensant en les eleccions presidencials del 2023, assegura: “Encara ens queda un llarg període, en què farem reformes econòmiques sense comprometre l’economia de lliure mercat.”

LA FRASE

No hem assolit els resultats desitjats perquè en alguns llocs no ens hem sabut explicar al poble
Recep Tayyip Erdogan
PRESIDENT DE TURQUIA


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

País Basc

El candidat del PNB rep un atac amb esprai pebre en sortir d’un míting

barcelona
estats units

El jutge adverteix que no permetrà a Trump intimidar els jurats

barcelona
política

Puigdemont: “L’independentisme ha obert camí a Europa defensant drets”

barcelona

ERC reivindica la necessitat del Campus Salut per garantir una millor atenció

SALT
orient mitjà

Els EUA i la UE preparen noves sancions contra l’Iran per l’atac a Israel

barcelona
política

Borràs i Ramis, testimonis mèdics de la brutalitat de les tortures

barcelona
estat francès

Conviden Rússia al 80 aniversari de Normandia, però no a Putin

barcelona
guerra a gaza

Israel diu haver mort al Líban un comandant de les forces especials de Hezbol·là

barcelona
política

Junts vol reforçar la competitivitat de les empreses per la via del valor afegit

sant joan les fonts