Política

El TSJC admet a tràmit la querella de la fiscalia contra Torra per desobediència a la JEC sobre els llaços grocs

La Fiscalia Superior diu que el president de la Generalitat va desatendre el mandat “conscientment i deliberadament” mantenint símbols de la mateixa naturalesa

La Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha admès a tràmit la querella de la Fiscalia Superior presentada la setmana passada contra el president de la Generalitat, Quim Torra, per desobediència a les resolucions de la Junta Electoral Central (JEC) que l’obligaven a retirar els llaços grocs i les pancartes a favor dels polítics independentistes presos dels edificis de la Generalitat. En una breu interlocutòria de set pàgines, els magistrats admeten a tràmit la querella i designen Carlos Ramos com a instructor de la causa.

En la seva querella, el fiscal superior, Francisco Bañeres constatava que Torra va desatendre el mandat de la JEC “conscientment i deliberadament”, mantenint “encara que fos de manera encoberta o simbòlica” símbols i cartells “de la mateixa naturalesa ideològica i partidista, representativa únicament dels postulats d’una part de la societat”. També remarca que el requeriment de la Junta va ser “clar i exprés” i va ser “reiteradament desatès”.

La fiscalia recorda que el primer pronunciament de la Junta Electoral Central sobre els llaços grocs va ser l’11 de març, però va fer-ne un segon una setmana després donant 24 hores a Torra per retirar les estelades i els llaços grocs dels edificis públics, i recordant, així mateix, que podia incórrer en responsabilitats “administratives i penals”.

Segons la querella, aquesta “reiterada negativa a complir” amb allò que estableix la JEC “no pot quedar emmascarada ni per una suposada voluntat d’acudir a altres òrgans informants” que no tenen competència en aquesta matèria, ni tampoc per una “substitució dels símbols per uns altres que pretenien significar exactament el mateix”. Seguia sent “simbologia partidista”, a parer de fiscalia, que a més incloïa “multitud de cartells amb expressions escrites”.

Les resolucions de la JEC, apunta el fiscal, es refereixen “amb claredat” a tota mena de simbologia ideològica, encara que es focalitzin en estelades i llaços grocs.

Fiscalia demana que es prengui declaració a Torra; que es demani a la Policia Nacional les actes de comprovació que van fer a petició de la delegació del govern espanyol; que es reclami al Departament de Presidència el document jurídic que van encarregar sobre aquesta qüestió, i que el comissari en cap dels Mossos d’Esquadra informi sobre el compliment de l’última resolució de la JEC.

El magistrat del TSJC Carlos Ramos Rubio arriba a la conclusió que “tenint en compte” que la demanda “es dirigeix contra persona aforada davant d’aquest Tribunal superior de Justícia”, que “compleix els requisits” descrits a la Llei d’Enjudiciament Criminal, que la relació circumstanciada de fets que incorpora “presenta a priori una presència delictiva” i que aporta “un principi de prova” d’aquells fets, es decideix acceptar-la a tràmit.

Contra la resolució de Ramos Rubio només cap recurs de súplica davant la mateixa sala del Civil i del Penal del TSJC.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estats units

Un centenar d’universitaris de la USC, detinguts en protestes propalestines

barcelona
POLíTICA

L’extrema dreta rebenta un debat electoral a Barcelona

barcelona
guerra a gaza

El Gabinet de Guerra israelià es reuneix a Tel-Aviv per a tractar la invasió de Rafah

barcelona
guerra a europa

Biden va enviar a Ucraïna en secret míssils ATACMS, revela la Casa Blanca

barcelona
unió europea

L’Eurocambra tanca una legislatura marcada per la covid i Ucraïna

barcelona
ADMINISTRACIONS

Pineda aprova millorar la participació ciutadana als plens

PINEDA DE MAR
política

Salvador Illa guanyaria les eleccions i l’independentisme perdria la majoria al Parlament

barcelona
estat francès

Macron entra en campanya amb un crit d’alarma: “Europa pot morir”

barcelona
Estat espanyol

L’entorn i els socis de Sánchez l’animen a continuar

Barcelona