Política

Principi d’acord a la Unió Europea per definir Gibraltar com a “colònia”

Populars i socialistes espanyols pressionen Brussel·les pel canvi en la definició

Va ser possible després de substituir el ponent del text britànic

L’Estat espanyol torna a aprofitar l’embolic del Brexit per reivindicar la seva reclamació històrica de sobirania sobre el penyal. Aquest cop ho va colar en una proposta legislativa per concedir l’exempció de visats als ciutadans britànics després de la sortida del Regne Unit de la Unió Europea. Malgrat el delicat i complex moment de les negociacions entre Brussel·les i Londres per l’acord de sortida, tant populars com socialistes espanyols han estat pressionant amb insistència i generant polèmica a la capital perquè en aquesta normativa es defineixi Gibraltar com una “colònia” de la corona britànica.

La UE feia mesos que estava impulsant una sèrie de plans de contingència per mitigar els danys d’un Brexit abrupte, però els relatius als visats es van encallar, al febrer, amb la roca del penyal. Els governs europeus van decidir introduir, a petició del govern de Pedro Sánchez, una controvertida nota a peu de pàgina on es deia que “Gibraltar és una colònia de la corona britànica” sobre la qual existeix una “disputa” entre l’Estat i el Regne Unit. Els socis europeus de Sánchez s’ho van empassar, però aquesta decisió s’havia de prendre també amb el consentiment de l’eurocambra, on va trobar un segon obstacle.

Casualment, l’eurodiputat al capdavant del comitè que tramita normatives relatives als visats és un britànic laborista, Claude Moraes, a qui no li feia gens de gràcia que es qualifiqués com a colònia Gibraltar. El PP i el PSOE van forçar la seva destitució perquè es resistia a incloure aquest terme. El laborista va denunciar “l’enorme pressió de polítics i de la premsa espanyola” i va assegurar haver resistit “l’assetjament” per aquest cas. Però la seva paciència es va acabar dilluns passat quan va cedir. “No estava preparat per veure com l’Estat espanyol agafava com a ostatge aquest cas al Consell amb un annex que descriu legalment Gibraltar com una colònia. És un abús dels nostres deures legislatius”, va criticar en un comunicat un cop apartat de la seva funció de negociador. Així, finalment ahir, el Consell de la UE, on seuen els estats membres, i el Parlament Europeu van tancar un principi d’acord per incloure aquesta definició després que el comitè parlamentari hi donés el vistiplau amb una sòlida majoria. Avui es votarà formalment al ple de l’eurocambra.

LES FRASES

No estava preparat per veure com l’Estat espanyol agafava com a ostatge aquest cas al Consell
Claude Moraes
eurodiputat britànic
Per primer cop una llei europea defineix Gibraltar com a colònia gràcies als socialistes espanyols
J.F. López Aguilar
eurodiputat espanyol


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Elisabeth Megias
Alcaldessa de Tordera (Junts)

“Volem fer canvis estructurals i de pes dins de l’Ajuntament”

Tordera
Nil Papiol
Alcalde d’Hostalric (Sumem per Hostalric)

“Els ingressos per turisme han pujat un 28% en tres anys”

Hostalric
política

La CE tindrà en compte l’aval de la Comissió de Venècia a l’amnistia

madrid
Les Preses

Desmenteixen l’autoria de Les Preses 2020-2030

Les Preses
Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona