Política

“Cada vot serà imprescindible per enfortir els drets”

Jordi Cuixart fa una crida a la mobilització en unes eleccions “marcades per un anticatalanisme visceral”

El president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, alerta que les eleccions del 28-A seran una cita clau “per enfortir el drets, les llibertats i l’autodeterminació”, i per aquest motiu fa una crida a la participació: “Cada vot serà imprescindible.” En una carta als socis de l’entitat escrita durant les llargues sessions del judici al Tribunal Suprem, Cuixart constata que som a les portes d’unes eleccions espanyoles “marcades per l’anticatalanisme visceral”, i també lamenta que el panorama no és gaire esperançador, amb “una dreta cada cop més extrema que competeix amb el feixisme i un PSOE acomplexat incapaç de combatre’l”.

En la missiva, Cuixart també es refereix al judici de l’1-O negant que sigui “exactament” un judici farsa. “És un judici polític d’estat. Sota l’aparença d’imparcialitat i justícia, està perfectament orquestrat i planificat per consolidar una doctrina judicial on la dissidència política, social i cultural quedi neutralitzada. Una cerimònia plena de pompositat, gens banal ni casual, el resultat de la qual marcarà el nostre esdevenidor col·lectiu”, reflexiona.

Cuixart constata que el judici “qüestiona sistemàticament l’exercici de drets fonamentals”, però tot i això assegura que no sent odi ni s’afebleix. “Al contrari, escoltar-los ens reafirma amb tots i cadascun dels actes que estem duent a terme. Perquè l’absurd absolut només es pot vèncer des de la coherència més desacomplexada”, escriu.

El president d’Òmnium també denuncia la voluntat d’il·legalitzar l’acció política i la desobediència civil, “una eina històrica de transformació social” i la impunitat que envolta l’extrema dreta, tot i els actes violent, contraposada a la repressió i les presons provisionals per als contraris al feixisme.

LA FRASE

L’Estat converteix les víctimes en botxins i les deshumanitza per justificar la violència policial
Jordi Cuixart
President d’òmnium cultural

Intimidació a un mosso testimoni

Albert Donaire, coordinador de Mossos per la República i testimoni del judici al procés, va denunciar ahir que un grup d’ultres espanyolistes van dur a terme una acció intimidatòria a casa seva dissabte a la nit. Segons es pot veure en un vídeo que ell mateix va penjar a Twitter, diverses persones van deixar davant de la porta del seu edifici un vàter amb l’estelada a dins envoltat de llaços grocs que prèviament havien retirat de diferents carrers. Aquest és el mateix procediment que es va utilitzar el cap de setmana passat amb l’alcalde de Vilassar de Mar, si bé en aquesta ocasió els autors també van escriure en el vàter missatges homòfobs i al·lusions a la seva pròxima declaració en el judici del procés al Tribunal Suprem. Donaire va escriure a la mateixa xarxa social que “malgrat les intimidacions i els insults” declararà “sense por en el judici farsa” i va recordar als autors que l’intent de coacció previ a la declaració a un testimoni d’un judici és un delicte.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Iñaki Soto
Director del diari Gara

“El model del PNB està esgotat, necessita un relleu”

Barcelona
política

Collboni no obté suport per al PAM i no es tramitarà

barcelona
Guerra a Europa

Els líders de la UE destaquen la urgència de dotar Kíiv de sistemes antiaeris

Barcelona
estats units

Els EUA restableixen les sancions contra el petroli i el gas de Veneçuela

barcelona
Orient Mitjà

La UE demana contenció a Israel per evitar una escalada bèl·lica a tota la regió

Barcelona
orient mitjà

Un atac amb drons reivindicat per Hezbol·là deixa divuit ferits al nord d’Israel

barcelona
POLÍTICA

La CUP vol impulsar la transició energètica a la demarcació

GIRONA
Orient Mitjà

Netanyahu diu que Israel prendrà les seves pròpies decisions sobre l’Iran

Barcelona
birmània

La junta militar trasllada Suu Kyi a un lloc d’arrest fora de presó

barcelona