Política

Sánchez té a prop un govern sense aval independentista

El PSOE guanyaria les eleccions al Congrés i podria necessitar només Ciutadans o Podem per a la investidura, segons el CIS

El trio de dretes no suma i hi ha encara un 41% de votants indecisos

Pedro Sánchez té on triar. El PSOE podria formar govern amb Ciutadans (Cs) o amb Unides Podem i les seves confluències sense haver de demanar suport als independentistes, segons l’última enquesta del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS), que pronostica que la suma entre el PP, Cs i Vox no obté una majoria suficient. Aquest escenari seria possible si el PSOE i els socis potencials guanyessin els escons necessaris –dels que els atorga l’interval– per sumar majoria absoluta.

La macroenquesta, que es fa pública dos dies abans que comenci la campanya, manté que el PSOE seria la força més votada, amb un 30,2% i amb una projecció d’escons entre els 123 i els 138, un resultat que duplica pràcticament el PP, la segona força, amb el 17,2% dels vots, que obtindria entre 66 i 76 diputats.

Amb un 41% d’indecisos, Ciutadans es col·locaria en tercer lloc (13,6%), amb un interval entre els 42 i els 51 escons, seguit de Vox (11,9%), que irrompria al Congrés per sobre de Podem, amb una estimació que oscil·la entre els 29 i els 37 representants.

La coalició de Pablo Iglesias (12,3%) perd la meitat dels suports, amb una estimació entre els 28 i els 34 escons, però superaria en diputats el partit de Santiago Abascal si suma els de les seves confluències i Compromís.

A Catalunya, ERC (4,5%) duplicaria la seva presència al Congrés, amb 17 o 18 escons, en detriment de JxCat, que quedaria pràcticament a la meitat, amb cinc. El PNB (1,3%) sumaria un escó als cinc que té ara i Bildu també experimentaria un fort creixement, fins a arribar a un màxim de cinc escons, un resultat que li permetria formar grup parlamentari propi.

Quant a les confluències de Podem, també registren pèrdues. En Comú Podem obtindria un màxim de set diputats, En Marea quedaria sense representació i els seus socis de Compromís baixarien fins a un màxim de dos diputats, dels quatre que tenen actualment. Coalició Canària també podria perdre el seu escó, mentre que el partit animalista Pacma podria entrar per primer cop al Congrés, amb fins a dos escons.

Amb aquests resultats a la mà, el candidat socialista, Pedro Sánchez, podria triar una investidura amb el partit d’Albert Rivera, amb una còmoda majoria absoluta de 189 escons, o bé un acord amb Unides Podem, les seves confluències i Compromís, que sumaria 181 diputats. Agafant la xifra més alta de l’interval, a Sánchez no li caldrien els vots dels independentistes per ser investit. Per contra, les dretes no sumen: el PP, Ciutadans i Vox no aconseguirien en cap cas la majoria absoluta del Congrés (176 escons), ja que, en el millor dels casos, només en sumarien 166. Dels quals, 76 correspondrien al PP, 51 a Cs i 37 a Vox, a més dels dos de Navarra Suma, la coalició d’UPN, el PP i Cs.

La dispersió del vot entre les opcions conservadores fa que el PSOE sigui ara el partit més votat en totes les comunitats autònomes, llevat de Catalunya i el País Basc, on guanyen ERC i el PNB, respectivament.

El president del PP, Pablo Casado, va reaccionar contrariat a les dades de l’últim baròmetre del CIS i va assegurar que es tracta d’un “laboratori culinari que ni Ferran Adrià [concebria]” i que presenta un resultat electoral per al PSOE que equival a “la multiplicació dels pans i els peixos”. Des de Ciutadans, Toni Roldán també va qüestionar la credibilitat de la macroenquesta i va convidar el president del CIS, Félix Tezanos, a anar-se’n “a casa amb la seva cuina”. Segons Roldán, els resultats del baròmetre són fruit d’una “manipulació deliberada” i va recordar que Tezanos ha estat 45 anys a l’executiva del PSOE.

Per contra, Pablo Iglesias va alertar que es tracta d’unes eleccions al Congrés i al Senat “amb un grau d’imprevisibilitat sense precedents”.

LES FRASES

[El baròmetre del CIS] és un laboratori culinari que ni Ferran Adrià [concebria]
Pablo Casado
LÍDER DEL PP
Es tracta d’unes eleccions amb un grau d’imprevisibilitat sense precedents
Pablo Iglesias
LÍDER DE PODEM

Catalunya: ERC relleva els comuns en el primer lloc i guanya el duel a JxCat

Redacció

ERC destrona En Comú Podem en les eleccions del 28-A. Assoleix el primer lloc a Catalunya i duplica la seva presència al Congrés dels Diputats, amb 17 o 18 escons, en detriment del principal rival pel vot independentista, JxCat, que quedaria pràcticament a la meitat, amb un màxim de cinc escons, segons les previsions del CIS. El PSC se situa segon, amb un interval entre els 12 i els 14 diputats, un resultat que suposa gairebé duplicar els set escons del 2016. En Comú Podem obtindria de cinc a set escons (en contraposició amb els dotze que tenia ara) i Ciutadans perdria un diputat i quedaria amb quatre. Vox irrompria per primer cop a Catalunya en uns comicis espanyols, amb tres diputats, i es col·locaria per sobre del PP, que només retindria un dels sis escons aconseguits el 2016. Finalment, el partit animalista Pacma podria guanyar un diputat a Catalunya.

En una anàlisi més detallada de les dades, el PDeCAT, que concorre a les eleccions amb la sigla JxCat, és el partit amb menys percentatge de fidelitat, ja que, segons el CIS, només el 39,3% dels que van donar suport a CDC fa menys de tres anys tenen ja decidit tornar a votar la llista que ara encapçala Jordi Sànchez. L’exconsellera Laura Borràs, número dos de JxCat a Barcelona, va remarcar ahir que la seva formació sempre obté pitjors resultats en els sondejos. “No volem guanyar en les enquestes, sinó en les eleccions.”



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona