Política

ERC demana a la JEC que insti el Suprem a apartar Vox del judici durant la campanya electoral

El portaveu jurídic d’Esquerra, Joan Ignasi Elena, alerta que la presència del partit ultradretà com a acusació popular suposa un “plus dopat de protagonisme polític”

Els republicans també volen que el tribunal suspengui els interrogatoris dels testimonis del 13 al 28 d’abril, quan estat citats diversos polítics

ERC ha presentat un escrit davant la Junta Electoral Central (JEC) perquè el Suprem exclogui Vox del judici de l’1-O en campanya electoral.

Els republicans volen que la l’àrbitre electoral requereixi al Suprem apartar el partit ultradretà del procés contra l’independentisme durant el període de campanya previ al 28 d’abril. A l’escrit, apunten que el judici té “una gran repercussió mediàtica” perquè es retransmet en directe i és objecte de notícies i debats.

Els republicans recorden que Vox concorre a les eleccions generals espanyoles i consideren que si poden continuar exercint l’acusació popular durant aquestes setmanes això els dona “més visibilitat de la que correspon segons la llei electoral”. Un fet que, segons ERC, perjudica la resta de candidatures que es presenten als comicis i, especialment, el cas d’ERC.

El portaveu jurídic d’ERC, Joan Ignasi Elena (que també està citat com a testimoni el 24 d’abril) ha assenyalat que la presència de Vox al judici “és un frau de llei” i ha recordat que ja ho han denunciat anteriorment. Però considera que és “especialment greu” que puguin exercir l’acusació popular en període electoral, tenint l’opció d’interrogar testimonis. A més, ha apuntat que els dos advocats del partit ultradretà són candidats el 28-A i que suposa un “plus dopat de protagonisme polític”.“Suposa dopar de forma absurda un partit que al Suprem només fa propaganda política”, ha valorat reblat.

Polítics citats en la recta final de la campanya

D’altra banda, els republicans també recorren a la JEC perquè insti el Tribunal Suprem a suspendre les declaracions dels testimonis previstos durant la campanya, entre els quals hi ha diversos polítics. Elena, però, no ha volgut aclarir si sol·liciten una suspensió del judici. “Això ho haurà de decidir el tribunal”, ha dit.

El tribunal que jutja l’1-O ja ha assenyalat qui testificarà en el període comprès entre el 12 i 28 d’abril. La majoria són policies però els dies 23 i 24 –en la recta final de la campanya– han de comparèixer diversos polítics. Entre ells, destaca el vicepresident Pere Aragonès, l’exsecretari d’Hisenda i diputat republicà Lluís Salvadó o els exconsellers Jordi Jané, Meritxell Ruiz i Jordi Baiget. També està citada l’expresidenta de l’AMI Neus Lloveras. També està citada la intendent dels Mossos Teresa Laplana, processada per sedició a l’Audiència Nacional.

El Tribunal Suprem s’havia plantejat a l’inici del judici què faria si les sessions coincidien amb la campanya de les eleccions europees i municipals del 26 de maig, l’única que llavors estava prevista. Però amb l’avançament electoral de Pedro Sánchez per al 28 d’abril, els magistrats han descartat aturar les sessions.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona