Política

El PSC no veu la monarquia com un problema que cal canviar

Batet diu que tampoc ha arribat el moment de la reforma federal, sinó de reforçar l’autogovern

Borrell preveu traspàs de vots dels comuns al PSC perquè, diu, l’Espanya confederal no té suport

La candidata del PSC a Barcelona i ministra de Política Territorial, Meritxell Batet, descarta que un futur govern de Pedro Sánchez impulsi cap canvi constitucional pel que fa al model d’estat per tal de fer possible que els ciutadans triïn entre la monarquia parlamentària i la república. En una roda de premsa a l’Agència Catalana de Notícies (ACN), Batet descartava que el canvi de règim polític fos una prioritat perquè no ho considera un “problema real” dels ciutadans.

“La forma d’estat no és una prioritat per a nosaltres; creiem que el seu caràcter simbòlic està ben reconegut en la Constitució”, afirmava Batet amb referència a la monarquia i en resposta a la pregunta de quina seria la posició del PSOE davant les propostes d’ERC i En Comú Podem de plantejar un plebiscit perquè els ciutadans de l’Estat puguin triar entre monarquia i república. Per la cap de llista socialista, “els ciutadans tenen molts problemes reals que sí que fa falta abordar en una reforma constitucional o en lleis concretes”.

Reforma federal, ara no

D’altra banda, els socialistes tampoc pretenen impulsar a curt termini la reforma federal que propugnen per a l’Estat espanyol perquè consideren que, en la situació actual, la prioritat és reforçar l’autogovern.

“Ens hi estem jugant si reforcem l’autogovern, si optem pel desenvolupament de l’estat autonòmic i fem fortes les institucions autonòmiques o si guanyen les tesis que volen centralitzar i aplicar el 155 perpetu”, defensava Batet per diferenciar el projecte del PSOE de les propostes de Ciutadans, el PP i Vox. Tot i reconèixer el “malestar” de bona part de la ciutadania catalana, Batet insisteix que els socialistes no volen un referèndum en què es pugui votar la “ruptura”, sinó un acord i, en aquest sentit, demana que tots els partits facin un esforç per seure en una taula i escoltar-se mútuament.

Quan li van preguntar sobre un possible pacte postelectoral amb Ciutadans, Meritxell Batet va insistir que l’objectiu dels socialistes és obtenir una majoria tan àmplia com sigui possible per no haver de “dependre de ningú” tot i que, un cop més, també va evitar tancar la porta a un acord amb els de Rivera. Batet va reafirmar que ha estat Ciutadans el partit que ha promès un “cordó sanitari” en contra del PSOE –de fet, Ciutadans ha anat precisant que està obert a pactar amb tots els partits amb la condició que no hi sigui Pedro Sánchez, en un gest cap als sectors socialistes contraris al seu lideratge.

D’altra banda, el candidat del PSOE a les europees, el ministre d’Afers Estrangers Josep Borrell, va pronosticar ahir el transvasament de vots de Podem i En Comú Podem cap al PSOE i el PSC, perquè, segons ell, els d’Iglesias i Asens proposen un model confederal amb el “dret d’autodeterminació” per a “cadascuna de les parts del país”, un model que considera que no té suport suficient en el conjunt de l’Estat, segons recollia Efe. Borrell confia, basant-se en les enquestes, que el PSC serà decisiu per “posar fi a anys d’incertesa” a Catalunya i va apostar pel “desenvolupament de l’estat autonòmic amb una visió federal”.

LA FRASE

La forma d’estat no és una prioritat. El seu caràcter simbòlic està ben reconegut en la Constitució
Meritxell Batet
candidata del psc per al 28-A


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres