Política

Tornen els relats d’insults i d’odi en relació a les actuacions policials de l’1-O

Els testimonis d’aquest dilluns han tornat a parlar de situacions de molta violència i ho han comparat amb els pitjors moments dels atemptats d’ETA al País Basc

Han tornat a declarar membres dels cossos policials –en aquest cas de la Policia espanyola– i també han tornat els relats d’odi i violència a la sala del Suprem on s’estan jutjant els fets de l’1-O.

Un total de quinze agents han declarat aquest dilluns a la tarda i tots ells han tornat a coincidir amb el mateix relat que ja s’havia vist en jornades anteriors. En aquesta ocasió, l’interès dels testimonis estava centrat a veure quina seria la seva descripció de les actuacions pel fet que havien participat directament com a forces de reforç en alguns dels centres escolar de Barcelona on l’actuació policial va provocar imatges més violentes com ara el centre Ramon Llull o Can Vilumara de l’Hospitalet, o l’Escola Mediterrània, el Pau Claris o les Escoles Pies de Sant Antoni.

En tots els casos, els policies han relatat escenaris que van causar-los ferides, tot i que en un dels casos l’agent va patir una ferida al braç quan va intentar trencar uns vidres per poder accedir a l’interior del centre. Altres agents van patir ferides per cops de pedres llançades sobre ells coincidint amb el replegament dels operatius policials. En un dels casos, el jutge Marchena ha hagut de renyar un agent que mostrava un interès especial per explicar les amenaces i insults de les persones concentrades als centres escolars. Marchena li ha demanat que es limités a respondre a les preguntes concretes que li feien els advocats de les defenses.

Diversos agents han fet referència al País Basc i han comparat la situació viscuda per ells l’1-O amb la que es vivia al País Basc coincidint amb l’època que ETA cometia els atemptats.

La declaració més esperada del dia ha estat la del número 2 del tinent coronel Baena. En un principi la seva declaració havia de coincidir amb la del seu superior –a la jornada 22 del judici, celebrada el passat 22 de març–. Aquell dia el número 2 de Baena va patir una indisposició i no va poder declarar. Les defenses van demanar el tribunal que garantís la no contaminació del testimoni amb altres declaracions, però amb tants dies pel mig això era força complicat. Aquest oficial és el comandant que va fer de secretari dels atestats de la Guàrdia Civil que han servit de base per a la causa que s’està jutjant al Tribunal Suprem.

Amb posterioritat ha declarat un agent que va prendre part a l’acció per accedir a l’IES Balmes de Barcelona, a altres 2 centres dels quals no recordava el nom, i a un institut de l’Hospitalet.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona