Política

Sylvia Barragan

Cap de llista de la CUP Farners

“Parlem de programa i la resta, de cadires”

“La plaça de l’Ajuntament no té el nom de Primer d’Octubre i no hi ha cap placa”

“ERC ha fet coses, però ha estat continuista”

Sylvia Barragan (Montevideo, 1952) és mare de quatre fills. Va completar filosofia al seu país, d’on va marxar exiliada el 1973 a causa d’un cop d’estat militar. Sent a Catalunya, va estudiar dret tres anys.

Sylvia Barragan va votar a favor de Joan Martí (ERC) en el ple del cartipàs municipal del juny del 2015. Tot i això, la regidora de la CUP, que ja va ser cap de llista fa quatre anys, és crítica amb la gestió de l’equip de govern (ERC i MES) i recorda que la CUP ha presentat 30 mocions aquest mandat. Barragan havia estat professora d’anglès i durant molts anys la bibliotecària de l’institut de Santa Coloma. Defensa el nom que havia tingut el municipi en el segle passat, en temps de la Segona República: Farners de la Selva.

Com és que torna a ser la cap de llista de la CUP?
Perquè pensem que s’ha de fer el relleu com toca. Segons el codi ètic de la CUP, es pot repetir una vegada i estar un màxim de vuit anys com a regidor. Intentem fer un bon relleu i aprofitar l’experiència d’aquests quatre anys [la Ivette Casadevall és la número 2]. Ja fa vuit anys que som a l’Ajuntament, abans amb l’Eloi [Ginestà] i l’Albert [Teixidor].
Volen ampliar la representació?
Creiem que les coses haurien de ser molt diferents. Ens agradaria obtenir la segona acta, però el que volem és arribar al govern. Ens hi hem preparat. Per què no? Intentar que a Farners hi hagi una altra visió [...]. L’Imma Sau, la número 3, és pediatra i una de les persones que lluiten contra la mutilació genital femenina. Tenim una llista potent i ens hem preparat per governar.
Quina valoració fa de la gestió de l’equip de govern?
Nosaltres voldríem una forma de govern que fos realment d’esquerres. És indubtable que ERC ha fet coses, com ara l’aposta per les energies renovables. Però han estat continuistes, han arreglat carrers, però no han posat la vida de les persones al centre [de l’agenda]. Nosaltres faríem una política realment dedicada a treballar la convivència, l’educació i l’habitatge. Farners és dels pocs pobles que té poquíssima oferta de feina, i s’ha de revertir. A més, cada any l’Ajuntament paga 800.000 euros en interessos als bancs, i això s’hauria de canviar.
Vostès van proposar que la plaça de l’Ajuntament fos batejada amb el nom de “plaça Primer d’Octubre” en una moció, que no va tenir suport. Al final, però, va ser l’opció triada en una consulta popular (el 2 de desembre del 2018 s’hi van mostrar a favor el 71% dels votants).
Quan vam presentar la moció, pensàvem que tot el poble hi estaria d’acord. La nostra gran sorpresa va ser la posició d’ERC, de MES i del PDeCAT. Fa 44 anys que la plaça té aquest nom, no ve de fa 300 anys. Crec que és lògic que la plaça sigui Primer d’Octubre perquè va ser molt important per al nostre poble i per al nostre país; no només el dia del referèndum, sinó el 29 i el 30 de setembre i el 2 i el 3 d’octubre.
Però no s’ha avançat?
En tots els papers de l’Ajuntament encara hi posa el nom de plaça de l’Ajuntament. No s’ha canviat, tampoc no s’ha posat cap placa que ho recordi. I també trobem que l’edifici dels jutjats hauria de dur el nom del Primer d’Octubre [manté “carretera de Sant Hilari, s/n” com a adreça].
Vostè va votar a favor del cartipàs, però ha estat crítica amb la gestió.
Segurament nosaltres parlem de programa i la resta de grups parlen de cadires [...]. S’han fet polítiques continuistes i s’hauria de posar la vida de les persones al davant de tot, que tothom tingui accés a una feina de qualitat, a un habitatge. D’alguna manera, hem passat a ser una ciutat dormitori: molta gent marxa els matins a treballar a fora.
En la revista local ‘Ressò’ del febrer, Carles Roca (PDeCAT) afirmava que vostè li havia proposat fer una moció de censura a Joan Martí.
Li havia dit, a en Carles, que nosaltres, entre el PDeCAT [set edils], el PSC [un] i la CUP [un], teníem majoria. Hauríem pogut presentar pressupostos alternatius i moltíssimes altres coses, tot i les diferències que hi ha amb el PSC amb la independència i amb el PDeCAT per altres qüestions.
Però li va dir, explícitament, de fer la moció de censura?
Vam parlar de pressupostos alternatius.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

No i no

Banyoles
LA CRÒNICA

Memòria democràtica a Castell i Platja d’Aro

País basc

La campanya clou amb el PNB i EH Bildu disputant l’hegemonia

Barcelona
política

Viñas afirma que ERC no abandona un govern “a les primeres de canvi”

llagostera
Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA