Política

Mor l’expresident peruà Alan García

L’exdirigent es va disparar al cap quan l’anaven a detenir acusat de corrupció

L’expresident peruà Alan García ha mort aquest matí en un hospital de Lima mentre era operat després de disparar-se un tret al cap quan anaven a detenir-lo per ordre judicial per suposats delictes de corrupció vinculats al cas Odebrecht.

Fonts del partit Aprista i el president del Perú, Martín Vizcarra, han confirmat que qui va ser en dues ocasions president peruà (1985-1990 i 2006-2011) va morir mentre era operat a l’hospital Casimiro Ulloa de Lima, on havia estat traslladat d’urgència per agents de la Policia que havien arribat al seu domicili per detenir-lo.

L’anunci de la mort l’ha fet en primer lloc el secretari personal de García, Ricardo Pinedo, als mitjans que esperaven notícies a l’exterior de l’hospital. Amb posterioritat els fets han estat confirmats pel president Vizcarra, en el seu compte oficial en Twitter. “Consternat per la defunció de l’expresident Alan García. Envio les meves condolences a la seva família i éssers estimats”, va assenyalar Vizcarra.

Alan García ha mort a 69 anys, després d’haver-se disparat al cap quan anava a ser detingut per ordre judicial i després d’haver sofert tres aturades cardiorespiratòries. El director de l’hospital, Enrique Gutiérrez, va assenyalar que l’expresident presentava un tret d’arma de foc en el crani “amb orifici d’entrada i sortida” i que tots els metges del Casimiro Ulloa, al districte de Lima de Miraflores, van participar en l’operació que va intentar salvar-li la vida. Qui va ser en dues ocasions president peruà (1985-1990 i 2006-2011) va ser ingressat a l’hospital enmig d’una gran confusió. Havia estat traslladat per la Policia que va anar a detenir-ho a la seva casa.

Juntament amb Alan García, també s’havia ordenat la detenció de Luis Nava, secretari presidencial sota el govern del líder del partit aprista, i Miguel Atala, tots dos estrets col·laboradors de l’expresident i assenyalats com els seus testaferros, l’exministre de Transports i Comunicacions i d’Habitatge i Construcció, Enrique Cornejo, qui hores després es va lliurar a la Justícia, i d’altres cinc exfuncionaris del seu segon govern.

La situació legal de García es va complicar després que diumenge passat es difongués que l’empresa Odebrecht, en el marc de l’acord de col·laboració que manté amb la Justícia peruana, va revelar que Nava, i el seu fill José Antonio Nava, van rebre 4 milions de dòlars de l’empresa per a aconseguir el contracte de construcció de la Línia 1 del Metre de Lima.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona