Política

Identificats vuit dels nou kamikazes de Sri Lanka

Entre els sospitosos, tots singalesos, hi ha una dona, joves benestants i un que va cursar estudis superiors al Regne Unit

Remodelen la cúpula de seguretat per haver ignorat els avisos d’atacs

El balanç de morts en els atemptats de diumenge passat a Sri Lanka contra esglésies i hotels de luxe s’eleva ja a 359, segons van informar ahir fonts oficials, que van admetre que l’amenaça terrorista no està del tot desactivada. “Hi pot haver més atacs. Hem d’estar atents ara; tindrem la situació sota control els pròxims dies”, va declarar el viceministre de Defensa, Ruwan Wijewardene, en una roda de premsa amb corresponsals estrangers. Segons aquest portaveu, les investigacions apunten que els atemptats van ser perpetrats per almenys nou terroristes, que, immolant-se amb explosius, van matar centenars de persones. D’aquests, la policia n’ha identificat vuit –incloent-hi una dona– i tots són singalesos. També se sap que entre els atacants hi havia dos germans, fills d’un ric comerciant d’espècies de Colombo. Els dos van fer detonar els explosius que duien a sobre en dos hotels diferents, segons va revelar l’agència de notícies AFP. “Alguns d’ells han estudiat a l’estranger, tenen títols universitaris i postgrau, prova que eren gent ben formada” i de “classe mitjana o mitjana-alta”, hi va afegir el viceministre, que, tot i no revelar la nacionalitat de tots els implicats, va avançar que un d’ells havia estudiat al Regne Unit i a Austràlia. “Estem buscant connexions amb tots els països veïns”, va dir Wijewardene.

Fins ara, una seixantena de persones d’origen singalès han estat detingudes amb relació als atemptats. El portaveu no va voler contestar sobre la suposada detenció d’un sospitós amb passaport sirià. Els investigadors continuen intentant esbrinar qui són els responsables dels sagnants atacs, reivindicats dimarts per Estat Islàmic i atribuïts inicialment al grup islamista local National Thowheeth Jama’ath (NTJ).

Segons el darrer recompte de víctimes del govern de Sri Lanka, el nombre de morts va passar ahir dels 321 als 359 i hi ha més de 500 ferits. Dels morts en les darreres 24 hores, 39 són estrangers.

La cadena d’atemptats, el Diumenge de Pasqua, va començar amb sis explosions gairebé simultànies em tres hotels de luxe de Colombo i en tres esglésies, una a la mateixa capital, una altra a Katana (oest) i la tercera a Batticaloa (est).

Hores després, hi va haver dues explosions més, una en un petit hotel a la rodalia de Colombo i l’altra, en un complex residencial de la capital.

Govern incomunicat

D’altra banda, el president de Sri Lanka, Maithripala Sirisena, va anunciar ahir una reestructuració en les pròximes hores de les agències d’intel·ligència, policia i les forces armades després que es confirmés que aquests cossos van rebre informacions sobre els atemptats setmanes i dies abans que es perpetressin –de part de serveis secrets estrangers, com ara els indis–, però que no les van comunicar al govern.

Atemptats d’aquesta magnitud no havien tingut lloc a l’illa des de la guerra civil entre la guerrilla tàmil i el govern, un conflicte que va durar 26 anys i que va acabar el 2009, i que, segons dades de l’ONU, va causar més de 40.000 morts entre la població civil.

LES XIFRES

359
morts
i més de 500 ferits és el darrer balanç oficial de víctimes dels atemptats de diumenge a Sri Lanka.
60
persones
d’origen singalès han estat detingudes fins ara amb relació a la cadena d’atemptats.
9
anys
fa que va acabar la guerra civil a Sri Lanka, un conflicte de 26 anys que va causar més de 40.000 morts.


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona