Política

Xavier Xarbau

Candidat d'ERC a les eleccions municipals de Maçanet de la Selva

“ERC és l’únic que no amaga la ideologia”

Afirma que a l’equip de govern actual no l’uneix cap projecte

Defensa el treball comunitari en les polítiques socials

Fill de Maçanet de la Selva, té 40 anys i és psicòleg social. Treballa de tècnic de ciutadania a l’Ajuntament de Salt. És militant d’ERC.

És el segon cop que es presenta encapçalant la candidatura d’ERC, partit que en aquests moments és a l’oposició amb quatre regidors.

Quin és el projecte d’ERC per a Maçanet?
Pensem que tenim el millor projecte. Tenim un sistema de treball que ens sembla que hauria de ser l’habitual i que malauradament no ho és, especialment al nostre ajuntament. És important que allò que fas respongui a una necessitat, que el pla de treball segueixi un criteri que es pugui fiscalitzar i que estigui pressupostat. I això, que hauria de ser el mínim, no ha estat així en el nostre ajuntament.
Entenc que no està gaire satisfet de la gestió de l’equip de govern.
Ha estat un mandat que ja va néixer malament perquè és un govern sense cap projecte compartit; només l’aglutina el fet d’estar al govern. I a més, aquest govern no és d’un únic mandat sinó que haurà fet vuit anys. I en molts temes han anat a batzegades. Hi ha gent amb pes polític que ha amagat el cap sota l’ala. I hem perdut pistonada en moltes coses. Nosaltres diem que és el pacte de la cadira; és a dir, que han pactat per estar allà, però fer què?
En quines qüestions, segons vostè, ha errat el govern actual?
Hi ha, per exemple, la qüestió de l’institut; acabarem el mandat i l’Ajuntament encara no ha comprat els terrenys. Respecte del tema de serveis, sobretot el tema de l’aigua de Residencial Park, finalment s’ha decidit crear una comissió, que era una cosa que ja demanàvem el 2016. També hi ha el problema de l’organització interna de l’Ajuntament, on més de tres quartes parts de plantilla està contractada per urgència i on tenim una estructura pensada per a un poble més petit del que som. Aquest és un gran repte de govern. 
Quines propostes fa ERC per resoldre aquests temes?
Creim que s’ha d’actuar en tres grans macroàrees. Una té a veure amb l’organització interna de l’administració municipal. S’ha de crear una estructura que sigui sostenible econòmicament i que doni resposta a les necessitats que tenim. La segona gran àrea és la de les polítiques de les persones. Fa falta un enfocament de treball comunitari, amb la implicació dels agents de salut, atenció domiciliària, voluntariat, veïns, entre d’altres, que permeti marcar línies estratègiques i que donin resposta a totes bandes. La part forta del nostre programa està en això: educació, joventut, cultura i serveis socials. Tot amb una visió global i des d’un abordatge comunitari. Això vol dir treball en xarxa i invertir diners i en organització. I la tercera gran àrea és la qüestió de la mobilitat. És evident que, amb tants quilòmetres de carrers com hi ha, sumant les urbanitzacions, una línia de bus clàssica no és viable; s’ha d’anar cap a un model mixt. S’ha de tenir cura de la gent que viu a les urbanitzacions. Cal tenir en compte que en deu anys, un 90% de la població que viu a les urbanitzacions de Maçanet serà gent gran. I el problema de la mobilitat és una variable que incrementa el risc d’exclusió social d’una manera molt important.
Quines possibilitats creu que té de sortir escollit?
Anem a un escenari de molta fragmentació. Però em sembla que tenim possibilitats de guanyar. Hem demostrat que fem la feina ben feta. No ens hem cansat de fer propostes i presentar mocions, tot i que de forma inexplicable moltes ens les han tombat. De fet, si volem garantir que hi ha un canvi a Maçanet, és que ERC quedi primer; que guanyi i tingui força per liderar un govern.
El procés influirà en els resultats d’aquestes municipals?
A Maçanet el procés ha influït ja en les candidatures. L’únic partit que es presenta sense amagar-se és ERC; el PDeCAT es presenta amb una marca blanca i la resta com a independents diuen que l’important és el treball pel poble i que la ideologia no importa. Però aquest discurs és fals perquè la ideologia importa, és al darrere de les inversions i de les polítiques que es promouen. A Maçanet hi ha gent antireferèndum i cal fer pedagogia. Tot plegat pot influir en els resultats i espero que no influeixi negativament en els pactes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

polònia

Tusk avisa d’una “era de prebèl·lica” a Europa

barcelona
política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Desenes de morts per un bombardeig israelià a Síria

barcelona
societat

L’Audiencia Nacional cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona