Política

L’SNP enceta la campanya per arribar a un 60% de vots independentistes

Sturgeon creu que el ‘Brexit’ pot fer decantar cap al sí els escocesos indecisos

Londres avisa que el resultat del referèndum del 2014 és definitiu

El govern de Nicola Sturgeon va posar ahir en marxa tota la maquinària per a la nova campanya per la independència a Escòcia, tot i l’oposició del govern estatal, que ha deixat clar que bloquejarà qualsevol referèndum. Ahir va ser David Lidington, el viceprimer ministre britànic de facto, qui va avisar que el resultat de la consulta del 2014 és definitiu.

De moment, Sturgeon, que dimecres va anunciar la convocatòria d’un altre referèndum abans de maig del 2021 si es produeix el Brexit, no fa cas dels advertiments de Londres. Va anunciar l’enviament de 2,5 milions de fullets a tots els escocesos, tant els que són independentistes com els que no, explicant-los com serà la nova Escòcia independent.

“La campanya se centra en el potencial econòmic d’una Escòcia independent”, va explicar el govern, i el seu objectiu és convèncer els indecisos. També ahir, Peter Murrell, director executiu del Partit Nacional Escocès (SNP) i marit de Sturgeon, va restablir un web per recollir fons que es diu yes.scot, domini que va pertànyer a la campanya del sí el 2014. Demana donacions per finançar la campanya de les eleccions europees del 23 de maig i també per enviar els 2,5 milions de fullets als ciutadans escocesos.

A la vegada, la campanya ciutadana Voices for Scotland, una iniciativa basada en el micromecenatge i que aglutina 100.000 persones, es va posar en marxa per convèncer la tercera part de població escocesa, els qui es considera partidaris del no, però susceptibles de canviar de parer. El seu objectiu és aconseguir que el suport a la independència arribi a un 60% de la població. Ara mateix està en un 47%, dos punts més que en la consulta del 2014. Un estudi de la Universitat de Stirling suggereix que el Brexit podria fer canviar d’opinió molta gent, especialment joves.

“Hem d’aconseguir una àmplia majoria per poder canviar el discurs”, va dir l’actriu Elaine C. Smith, una de les fundadores de Voices for Scotland. El govern escocès no vol dividir la societat com ha passat amb el Brexit. No vol que ningú se senti exclòs, i per això crearà l’Assemblea Ciutadana, que agruparà diverses entitats representatives de la societat escocesa. S’inspiren en l’assemblea creada a la República d’Irlanda per a la campanya de l’avortament.

D’altra banda, a Mike Russell, ministre del Brexit, li han encarregat la complicada missió d’obrir converses amb la resta de forces polítiques. S’espera que en la conferència de l’SNP d’aquest cap de setmana s’apuntali el pla i es decideixi la nova moneda escocesa fora del Regne Unit.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Almenys vuit morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona