Política

Els partits nord-irlandesos reactivaran les converses per restablir el govern

Londres i Dublín anuncien que les negociacions es reprendran el 7 de maig

El factor determinant ha estat l’assassinat de la periodista McKee, a Derry

La primera ministra britànica, Theresa May, i el seu homòleg irlandès, Leo Varadkar, van anunciar ahir que han arribat a un acord per tornar a obrir negociacions, a partir del 7 de maig, amb tots els partits nord-irlandesos –tant els nacionalistes proirlandesos com els unionistes probritànics– per restablir el govern compartit. L’executiu es va ensorrar el gener del 2017 arran de l’acusació de corrupció dels nacionalistes republicans del Sinn Féin contra el Partit Unionista Democràtic (DUP), principal partit protestant.

“En la reunió amb altres líders polítics a la catedral de St. Anne’s [de Belfast], vam acordar expressar la voluntat i la determinació de la gent d’aquestes illes de rebutjar la violència i donar suport a la pau i crear un futur millor per a tots els nord-irlandesos”, afirmen en el comunicat conjunt d’ahir Varadkar i May.

Es referien al funeral de Lyra McKee, la periodista de 29 anys assassinada la setmana passada durant els disturbis de la localitat de Derry a mans de paramilitars dissidents de l’IRA. El pare Martin Magill, que va presidir la missa i coneixia personalment McKee, va instar tots els líders polítics presents a entendre’s, cosa que va provocar una ovació del públic, que es va posar dret. A primera fila, hi havia May, Varadkar i els líders del DUP i el Sinn Féin.

“Les excuses s’han d’acabar, ho devem a la memòria de McKee”, va dir ahir Simon Coveney, ministre d’Afers Estrangers irlandès, que va comparèixer juntament amb Karen Bradley, ministra britànica per a Irlanda del Nord. “Lyra simbolitzava la Irlanda del Nord moderna, i la seva tràgica mort no pot ser en va”, va declarar Bradley.

Les converses es van trencar definitivament fa 15 mesos per desavinences entre el Sinn Féin i el DUP, els principals partits de les dues comunitats. El Sinn Féin demana la legalització dels matrimonis gais, una llei que iguali la llengua irlandesa a l’anglesa i que s’investigui la mort de centenars de persones durant els 30 anys de conflicte armat. El conflicte va acabar amb els acords de pau del 1998, signats per tots els partits polítics menys el DUP, que els va reconèixer tres anys més tard. El DUP es nega a acceptar les demandes del Sinn Féin. Ahir, els dos partits van celebrar les noves converses i van expressar la necessitat de restablir el govern compartit, però reafirmant-se en els seus punts.

“Aquestes converses demostraran si el govern britànic i el DUP volen resoldre els temes d’igualtat, drets i integritat que van provocar el col·lapse de les institucions del govern compartit fa dos anys”, va afirmar Mary Lou McDonald, presidenta del Sinn Féin. “No permetrem que el Sinn Féin ens golegi per 5-0”, va avisar Foster. El dia del funeral ja va advertir que, tot i l’admiració que sentia per McKee, que era gai, es continuava oposant als matrimonis homosexuals.

LES FRASES

Les excuses s’han d’acabar; ho devem a la memòria de Lyra McKee [la periodista assassinada a Derry]
Simon Coveney
MINISTRE D’AFERS ESTRANGERS IRLANDÈS
Espero veure un canvi en la seva actitud [del govern britànic i el DUP]
Mary Lou McDonald
PRESIDENTA DEL SINN FÉIN


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona
còrsega

L’Assemblea aprova el projecte de reforma per a l’autonomia

barcelona
POLÍTICA

ERC tria els representants de la Selva, Gironès i Pla de l'Estany per a la seva llista

GIRONA / SANTA COLOMA
política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres