Política

Podemos s’ensorra davant el vot útil als socialistes

La formació morada i les seves confluències perden 29 dels 71 escons i es queden a 4 diputats de formar majoria absoluta amb el PSOE

La desfeta obre un període d’incertesa en el partit

Unidas Podemos (UP) va experimentar ahir una forta sotragada electoral que va ensorrar la formació morada fins a la quarta posició, per darrere de Ciudadanos a molta distància, i després d’haver perdut 29 escons (dels 71 que tenia comptant-hi els de les seves confluències als 42 d’ahir). Els de Pablo Iglesias, que han donat suport al PSOE en el poc temps en què Pedro Sánchez ha estat al poder des de la moció de censura, han pagat a les urnes l’aval a les polítiques del PSOE, inclosos els fallits pressupostos.

La davallada de 29 escons d’Unidas Podemos suposa un cop molt fort per a una formació molt jove en el panorama polític espanyol i que confiava a matisar la patacada després de la bona actuació del seu líder en els dos debats televisats a quatre, en què es va revelar com el candidat amb més arguments dels participants. Els podemites pensaven que podrien arreplegar una bona part del vot dels nombrosos indecisos que assenyalaven les enquestes d’opinió. La realitat, però, és que l’anunciat suport gairebé incondicional al PSOE, sovint amanit amb l’argument de barrar el pas al tripartit de dretes, hauria fet decantar molts electors cap al vot útil al PSOE.

La patacada d’Unidas Podemos ha quedat esmorteïda pel paper que els morats poden assumir d’ara endavant en la governació de l’Estat si acaba formant un govern de coalició amb el PSOE, encara que sigui un executiu en minoria. De fet, Unidas Podemos ha anunciat, en diverses ocasions durant aquesta campanya, que la seva intenció no és només donar suporta a un govern de Pedro Sánchez, sinó formar part de l’executiu i ahir, el seu líder es va declarar disposat a “treballar per un govern de coalició d’esquerres”. Iglesias va alertar, però, que abans “caldrà parlar de programa” i no va aclarir si el PSOE estaria disposat a pactar amb ells. “Això ho haureu de demanar a Pedro Sánchez”, va dir el líder podemita en la seva compareixença.

Iglesias no va tenir altre remei que admetre que els hauria “agradat tenir un resultat millor” i, en la primera valoració d’urgència va atribuir els mals resultats a “la situació interna” que viu el seu partit, que “no ha estat a l’altura” de les circumstàncies. Hores abans, a través d’una piulada a Twitter, el líder morat havia dit que “passés el que passés” estava “orgullós” dels seus militants perquè han fet “la millor campanya” de la història d’Unidas Podemos en una “jornada electoral històrica” que va tenir una participació “impressionant”.

La desfeta d’Unidas Podemos obre un període d’incertesa en una formació que, des del seu naixement, s’ha caracteritzat per les ferotges lluites de poder entre els seus líders més destacats. Les dues cares més visibles de Podemos, Pablo Iglesias i Íñigo Errejón, ja han partit peres i els seus seguidors concorreran en diferents llistes en una elecció tan emblemàtica com, per exemple, la de l’alcaldia de Madrid.

Al marge de les lluites internes de poder que es puguin produir a l’entorn d’Unidas Podemos, els mals resultats d’ahir també suposen la confirmació de la tendència al monopoli de l’hegemonia de l’esquerra espanyola per part del PSOE. El naixement i l’ascens fulgurant de Podemos, a recer de moviments sorgits del carrer com el dels indignats i el 15-M va fer somiar a alguns en un futur sorpasso als socialistes, una aspiració que, després dels resultats d’ahir, ara es veu molt llunyana.

LES FRASES

Passi el que passi estic orgullós que hàgiu fet la millor campanya de la història
ç
Estem disposats a treballar per un govern de coalició d’esquerres
ç
Pablo Iglesias
líder d’unidas podemos


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia