Política

Rajoy esquiva el control pel 155 al Parlament

Ell, Santamaría i Cospedal planten la comissió, que els torna a fer la petició

L’expresident espanyol Mariano Rajoy, l’exvicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría i l’exministra de Defensa María Dolores de Cospedal van plantar ahir la comissió d’investigació del Parlament sobre l’article 155, que els havia citat perquè aclarissin com van actuar en relació amb la seva aplicació a Catalunya quan eren a l’executiu. Rajoy i Santamaría van enviar breus burofaxos dilluns en què s’emparen en un dictamen del Consell d’Estat del 25 d’abril que conclou que “els membres del govern de l’Estat, actuals i pretèrits, no estan obligats a atendre la sol·licitud de compareixença” davant la citada comissió. En una carta, més extensa però en termes similars, enviada la setmana passada, Cospedal també justificava que les cambres autonòmiques només poden investigar “activitats de competència de la pròpia comunitat”, per la qual cosa entén que l’obligatorietat de comparèixer no afecta els membres del govern estatal, que “no pot ser objecte de control” al Parlament.

En tot cas, ahir mateix ja es va enviar un segon requeriment a tots tres perquè compareguin dimarts vinent, 7 de maig, i aquest cop ja se’ls adverteix del que implica no fer-ho. I és que, si ho tornen a refusar, el Parlament podria obrir una via judicial contra ells per presumpta desobediència, emparant-se en l’article 502 del Codi Penal. L’article 68 del reglament estableix que en casos així la mesa n’ha d’informar la fiscalia perquè en fixi possibles responsabilitats penals. Un extrem, això sí, al qual no s’ha arribat mai, ni tan sols quan en la passada legislatura el llavors ministre de l’Interior, Jorge Fernández Díaz, no es va presentar a la comissió d’investigació de l’operació Catalunya. “En cas que reiteressin la no assistència al Parlament decidiríem a què procedim posteriorment”, es va limitar a dir ahir el president de la comissió, Toni Morral (JxCat). Els grups sobiranistes van criticar el buit perquè “no té fonaments jurídics” i pel “menyspreu” que fa a la cambra. Cs, en canvi, hi va donar suport perquè si han de comparèixer a donar explicacions “ha de ser al Congrés o al Senat”.

Torrent citarà els grups per evitar insults

El president del Parlament, Roger Torrent, convocarà els pròxims dies una reunió amb tots els grups, si pot ser abans del ple de la setmana vinent o passades les municipals a tot estirar, per revisar com s’aplica l’acord unànime al qual ja havien arribat fa alguns mesos per frenar l’escalada de crispació en els plens i evitar insults personals. L’anunci, fet en la mesa d’ahir, arriba després que una topada en el ple entre Inés Arrimadas i el vicepresident primer, Josep Costa, va fer rebrotar la polèmica fa algunes setmanes. Precisament, durant la mesa i la junta de portaveus d’ahir, també es va respondre, refusant-ne els arguments, a l’escrit de queixa presentat pel diputat del PP Santi Rodríguez, per l’expulsió en el darrer ple.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona
Política

El Parlament dona suport als encausats de Tsunami

barcelona
orient mitjà

L’Iran minimitza l’atac a Esfahan i no dona senyals de resposta

barcelona
Política

ERC formalitza la proposta d’un cara a cara entre Aragonès i Puigdemont

barcelona
política

Els homes joves són els més espanyolistes, segons una enquesta d’Òmnium

barcelona
política

Aprovada la partida urgent de 142 milions per fer front a la sequera

barcelona
política

El Parlament convalida el decret per salvar 1.850 milions dels pressupostos fallits

barcelona
orient mitjà

Creixen els temors d’una incursió de l’exèrcit israelià a Rafah

barcelona
judicial

La Fiscalia de l’Audiència Nacional veu terrorisme al cas del Màgic

barcelona