Política

Una cinquantena de personalitats polítiques reclamen a Tajani, Tusk i Juncker que corregeixin la JEC “immediatament”

Denuncien a través d’una carta que la Junta actua contra Puigdemont, Comín i Ponsatí per “motius polítics”

Recorden que l’exconsellera de Cultura sí que s’ha pogut presentar a les municipals

Una cinquantena de personalitats del món de la política han adreçat una carta al president del Parlament Europeu, Antonio Tajani, al president de la Comissió Europea, Jean-Claude Juncker, i al president del Consell d’Europa, Donald Tusk, on els demanen que corregeixin “immediatament” la decisió “injustificada i antidemocràtica” de la Junta Electoral Central (JEC) d’impedir que Carles Puigdemont, Toni Comín i Clara Ponsatí es presentin a les eleccions europees amb la llista de Junts per Catalunya.

La carta, impulsada per la Crida –el moviment fundat per Carles Puigdemont i Jordi Sànchez– la signen, entre d’altres, el president de la Generalitat, Quim Torra; l’expresident Artur Mas; el diputat socialista portuguès Tiago Barbosa, i el dirigent del Front Republicà Albano Dante Fachín.

A la missiva es denuncia la “vulneració de drets” als tres “ciutadans europeus lliures” Puigdemont, Comín i Ponsatí, així com el “cop d’Estat a la democràcia” que, al seu parer, ha representat la decisió de la JEC. Els signants acusen aquest òrgan de basar-se en “motius polítics” per excloure els candidats. En la seva opinió, la JEC actua d’aquesta manera per “impedir” que exerceixin “plenament” el dret fonamental de participar en aquestes eleccions. En aquest sentit, també es recorda que Ponsatí sí pot participar a les eleccions municipals. L’exconsellera del govern Puigdemont tanca la llista per Barcelona de Jordi Graupera, una candidatura acceptada per la JEC “sense cap mena de problema”.

Precisament, aquest divendres a la tarda s’ha sabut que la Fiscalia Provincial de Madrid considera que la decisió de la JEC vulnera els seus drets fonamentals de sufragi passiu. Així ho ha transmès en un escrit al jutjat contenciós número dos de Madrid on dona la raó a les defenses i demana que es tingui en compte els arguments que defensen al recurs que van presentar.

La Fiscalia desautoritza d’aquesta manera la JEC i demana al jutjat que doni per bons els arguments dels advocats de Junts, que reclamen que no només es reconegui a Puigdemont, Comín i Ponsatí el dret a “accedir als càrrecs públics en condicions d’igualtat”, sinó també que anul·li els acords de la Junta que els exclouen i que proclamen la candidatura sense els seus noms.

A més, reclama que es faci marxa enrere a les actuacions fins al moment anterior a l’acord de la JEC i que es publiqui al BOE la llista de Junts incloent-hi els noms de tots tres.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària

barcelona