Política

Josep Salvatella

CAP DE LLISTA DE JUNTS PER CATALUNYA A PALAFRUGELL

“Hem fet foc nou, de cares i de concepció de la política”

Diu que s’ha d’escoltar més els veïns i marca distàncies respecte a ERC i, sobretot, el PSC

Millorar el CAP, la neteja i la mobilitat

Mestre de secundària, de 44 anys i vinculat a diverses entitats, Salvatella havia militat a CDC, ho fa al PDeCAT i debuta com a cap d’una llista en què l’obertura a nous noms ha afavorit la marxa d’alguns edils, com ara Lluís Ros, a la candidatura rival de Som Gent del Poble. La renovació, però, li permet marcar distàncies respecte al PSC i ERC, forces més votades el 2015 i amb què CiU ha governat en els darrer vuit anys.
A més d’haver renovat alcaldable, cap edil actual de CiU repetirà amb JuntsXCat en els llocs capdavanters. Com ho viuen?
Hem hagut d’engranar un equip nou, amb repartiment de tasques i rols. Però aquesta és també una de les virtuts del nou projecte, que hem fet foc nou. I no només de cares, sinó de manera d’entendre la política. La majoria és gent independent, poc amant de partidismes i que segurament fa quatre anys no s’haurien implicat en CiU. Volem escoltar més l’opinió dels veïns.
Es desmarca, doncs, del balanç de vuit anys cogovernant amb el PSC i ERC?
Tampoc és això. Hi ha renovació però també hi ha elements de continuïtat. Per exemple, reivindiquem la feina que Albert Gómez ha fet en promoció econòmica, des de l’IPEP, i en la Diputació, en vies verdes, que també ens ha tocat de prop. En aquest sentit, vull remarcar que l’Albert forma part del projecte renovador, tanca honoríficament la llista i està treballant com ningú per a la campanya. També s’han fet coses bones en altres àmbits, com ara en joventut i en gent gran, amb la seu d’un consell i altres mesures. Però en aquest darrer camp, per exemple, volem fer un salt significatiu.
Com ara?
Hem de fer més per les persones en situació de dependència, amb més places de residència i centre de dia, però també cobrir altres necessitats vitals, com per exemple el respir per als familiars. També potenciar l’assistència a domicili, àpats, acompanyament al CAP o l’hospital i supressió de barreres arquitectòniques. I aquí cal aconseguir que el CAP doni més joc.
En quina mesura i com?
S’ha d’ampliar i dotar el centre de més recursos i plantilla per no haver de recórrer tant a l’hospital per a qualsevol prova, com ara una radiografia. Tenim un volum de població notable –som el municipi més gran del Baix Empordà–, amb l’agreujant que la tripliquem a l’estiu i creix amb força cada cap de setmana. Però no tenim ni de bon tros els serveis que hi ha a Figueres o a Olot. Això no només pel que fa a salut, sinó també en seguretat i neteja municipal.
Les imatges de contenidors envoltats de brossa corren quotidianament per les xarxes i han estat arma llancívola durant la llarga precampanya. Com es poden erradicar?
S’hauria de revisar el contracte, introduir-hi esmenes i reforços on calgui. Però, a més d’ampliar freqüències, també convindria canviar protocols, com ara que s’apilin cartrons i altres deixalles en determinats punts de la plaça Nova. Apostarem per crear una brigada d’acció ràpida per resoldre incidències: que es recullin andròmines amb rapidesa en comptes de dir que si estan dos dies abandonades és perquè no entrava dins de la freqüència. I convindria una aplicació o un Whatsapp per enviar denúncies, per comptes de penjar fotografies a les xarxes socials que magnifiquen el problema i generen una imatge pèssima del municipi
El porta a porta ja funciona en algunes zones del centre i el govern el vol estendre. Ho comparteix?
Som partidaris del sistema. En general funciona bé i arriba a ser còmode, perquè ja no cal anar al contenidor, s’allibera espai al carrer. En els llocs on s’aplica no hi ha acumulacions de brossa ni abandonament de mobles i es recicla més. Però surt car i potser no funcionaria arreu. Cal atacar el problema principal, que és la sensació de brutícia. I quan s’hagi solucionat, es podran plantejar més canvis.
En matèria de mobilitat, quines accions plantegen?
Ens comprometem a desdoblar el vial de circumval·lació de l’avinguda Espanya entre les rotondes de la plaça Floreal i l’avinguda del Mar, perquè és un coll d’ampolla que fa inútils les inversions fetes en els trams ja desdoblats. Hi ha ja alguns terrenys limítrofs amb les construccions retirades per cedir espai, i de la mateixa manera que s’està ampliant la carretera de Tamariu amb un carril per a ciclistes i una via verda,acabar de desdoblar el vial no ha de ser tan complicat. Al marge d’això, també cal revisar el planejament circulatori per fer-lo més racional reordenant els sentits d’alguns carrers. Tampoc no hi ajuda tenir aixecats per obres tants carrers al centre. Si els veïns, difícilment, ens aclarim amb tants de talls, molta de la gent que ens vol visitar, directament, se’n va a un altre lloc.
I pel que fa al transport públic?
El veiem necessari i ens comprometem a estudiar-ho. Ara, si es fa, s’ha de fer bé. El que no pot ser és com fa vint anys, que es va posar un servei de bus amb una freqüència de pas d’una hora. Era impossible que allò funcionés. Pensem que, tant per les característiques del municipi, amb un nucli gran i quatre pobles més, això sol ja justifica l’existència d’aquest transport; però resulta que en aquests vint anys la població també ha envellit i ho seguirà fent. Tenim més percentatge que aleshores de majors de seixanta-cinc anys, que necessiten facilitats de desplaçament, i això fa més necessari el servei de bus i, per tant, que sigui viable, cosa que no va renyida amb el fet que s’hi hagin d’afegir diners públics. El que importa és que hi hagi demanda i es faci servir.
Què prioritzarà, si arriben a l’alcaldia?
Un canvi d’estil de govern, amb la participació ciutadana com a eix troncal. No són paraules boniques, sinó que és imprescindible que la gent participi en les institucions i en la presa de decisions, ja sigui individualment o des de les entitats. Territorialment, el municipi inclou quatre pobles i diversos barris amb personalitat pròpia, i cada zona ha de disposar de capacitat de decisió, amb autonomia sobre els assumptes propis. Nosaltres apostem per avançar cap a un model basat en la descentralització i en la cogestió, on l’Ajuntament i les entitats veïnals estiguin en peu d’igualtat i es reparteixin tasques i responsabilitats. Lligat amb això, hem de canviar la cultura de la imposició i del “jo mano”, que encara existeix, pel consens i la cooperació. Aquesta és la veritable democràcia del segle XXI.
I si han de pactar?
No pactarem un acord de govern o la investidura d’un alcalde de cap partit que hagi avalat la repressió de l’1 d’Octubre, l’aplicació de l’article 155 o no defensi l’autodeterminació, tot i que això no vol dir que tinguem res fet amb ERC ni hi pactem a qualsevol preu. Tampoc tenim res en contra del senyor Juli Fernández ni ningú de la seva llista, però sí contra el partit que representa. Parlaríem amb tothom i no tindríem cap inconvenient per votar a favor de les decisions que trobéssim beneficioses per a Palafrugell, però només garantirem la investidura d’un alcalde sobiranista.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El Tribunal de l'ONU exigeix a Israel que deixi d'impedir l'accés d'ajuda humanitària a la Franja

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona