Política

Sánchez explora la via solitària

cita

Viu el primer xoc amb Iglesias per l’exigència de governar en coalició

Casado convida Cs a abstenir-se per marginar així l’independentisme

ERC exigeix al líder socialista la valentia de visitar Junqueras a Soto

La determinació de Pedro Sánchez és que Espanya continuï sent una excepció europea i visqui al marge dels governs de coalició que són majoritaris a la UE dels 28 estats, però el seu desig afronta avui el primer xoc amb el líder d’Unides Podem, Pablo Iglesias. Tot i tenir només 123 escons, que suposen una mica més d’un terç del Congrés, Sánchez està disposat a explorar totes les opcions d’un govern en solitari a imatge del de Portugal i mesurarà avui si l’enrocament d’Iglesias per arrencar-li un govern de coalició PSOE-Podem inclou l’amenaça extrema de bloquejar la investidura. En la primera cita de la roda oberta a La Moncloa, el líder del PP, Pablo Casado, va anunciar una oposició “ferma” a un govern que ell intueix que serà “dèbil”, i va convidar Ciutadans a abstenir-se en la investidura de Sánchez per marginar l’independentisme des del primer minut de la legislatura. “Hi ha altres sumes amb partits amb els quals ja ha pactat com Ciutadans i que respecten el sistema constitucional i la unitat nacional”, avisa Casado.

La invitació de Casado a Cs és una jugada perversa en la particular partida que disputa al tauler de la dreta amb Albert Rivera, que no ha aconseguit el sorpasso al PP però que actua com si fos així. Tot i tocar el sòl històric dels 66 escons, el PP de Casado podria afavorir per si sol amb una abstenció que Sánchez arrenqui el seu govern sense buscar el vot ni de Podem ni d’ERC, i els populars es podrien sentir fins i tot en deute amb el PSOE, que l’octubre del 2016 va regalar la investidura a Mariano Rajoy. Però Casado, que suporta des de la nit del 28-A que Rivera es presenti a si mateix com a líder de l’oposició tot i ser la tercera força amb 57 escons, no només no preveu retornar el regal de fa tres anys sinó que empeny Rivera a fer l’obsequi sabent que el de Cs no s’ho pot permetre si aspira al tron de la dreta. “Nosaltres no podem facilitar aquest govern però podem entendre que altres partits que respecten la Constitució i la unitat d’Espanya considerin fer-ho”, proposava Casado a La Moncloa després d’una hora i mitja de reunió.

Tornar el regal a Rajoy

La idea de tornar ara a Sánchez el regal que el PSOE va fer a Rajoy el 2016 va ser invocada ahir pel secretari d’organització del PSOE, José Luis Ábalos. “Més que esperar, el que podríem demanar és coherència perquè al seu dia es va pressionar molt el PSOE amb l’argument de l’estabilitat perquè el PSOE s’abstingués, i Cs va exercir més pressió que el mateix PP. Els arguments serien ara els mateixos i haurien d’actuar amb coherència”, opinava Ábalos.

Després de l’aversió que han cultivat en l’últim any, amb fites com la de Casado i l’insult de felón a Sánchez, el president reforçat a les urnes i el líder de l’oposició ferit pel 28-A van assajar un apaivagament. Sánchez li va concedir un canal d’interlocució permanent sobre el futur de Catalunya i Casado el va correspondre amb ofertes de consens en la lluita contra la violència de gènere i el Pacte de Toledo sobre la viabilitat de les pensions. Casado va lloar la tradició del bipartidisme espanyol com un bé a protegir i ho va poder fer amb el privilegi formal de comparèixer a la sala de rodes de premsa del Consell de Ministres.

“Dissidents” al PSOE

Abans de rebre Iglesias a la tarda, Sánchez obrirà La Moncloa al matí a Rivera, que tindrà l’ocasió de replicar l’enverinada invitació de Casado. Però la futura diputada de Cs Inés Arrimadas posa en dubte fins i tot la possibilitat de pactar amb el PSOE a les comunitats –com ara a Aragó amb Javier Lambán– i ajuntaments si Sánchez no pateix un brot de dissidència interna. “No sé si hi haurà algun dissident en algun lloc, de moment sembla que no”, va lamentar Arrimadas.

Des d’ERC, el partit pel qual passa la investidura en segona votació, el vicepresident Pere Aragonès va assegurar que Sánchez hauria de tenir “valentia” i “hauria d’anar” a Soto del Real a parlar amb Oriol Junqueras. “Si Sánchez vol parlar amb ERC ha de fer-ho amb Junqueras, ell és el líder del partit i qui ha guanyat a Catalunya”, va dir Aragonès. “Li pot fer cosa anar a la presó, però la realitat és aquesta”, va reblar.

LES FRASES

El PP no pot facilitar el govern, però podem entendre que ho facin altres que respecten la unitat d’Espanya
Pablo Casado
president del pp
Al seu dia es va pressionar molt el PSOE amb l’estabilitat perquè s’abstingués, i Cs més que el PP
José Luis Ábalos
secretari d’organització del psoe

Retrat de Felip VI de 88.000 euros

David Portabella

El Congrés viu des d’ahir el procés d’acreditació dels nous diputats i la primera a recollir la credencial va ser Ana Pastor, però la cambra va acollir també un nou convidat d’excepció. Amb Pastor com a presidenta del Congrés, la cambra baixa va descobrir el retrat a l’oli del rei Felip VI que ha realitzat l’artista Hernán Cortés i que està destinat a presidir l’anomenat saló de ministres. Com en anteriors retrats dels presidents de la cambra, la polèmica és el preu de l’obra: 88.000 euros.

El retrat, que presenta el rei assegut sobre un fons uniforme de color ocre, arriba al Congrés cinc anys després de l’entronització de Felip VI i l’abdicació de Joan Carles I. El retrat del rei emèrit que ara serà retirat i desplaçat a un lateral era obra del pintor Ricardo Macarrón. El Congrés va contractar el retrat el juny del 2018 però el seu import ha estat fruit d’un ferotge estira-i-arronsa amb el retratista Cortés, que inicialment exigia molt més dels 88.000 euros finalment acordats.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona