Política

Non Casadevall

Cap de llista de Sumem Banyoles

“Esperem créixer i aspirem a governar”

Posa l’accent a fer de Banyoles una ciutat participativa

Creu que cal aturar el nou POUM perquè permet massa construcció

Non Casadevall Sala (Girona, 1975) és professor de secundària. Milita a la CUP, formació de la qual ha estat regidor a l’Ajuntament de Banyoles durant aquest mandat. També ha estat conseller comarcal. En aquest ens ha estat l’únic representant de l’oposició. Va ser cap de colla i president i és membre de la colla de diables local Gàrgoles de Foc.

Sumem Banyoles és una candidatura sorgida d’una plataforma ciutadana. De número 1 han escollit Non Casadevall, regidor de la CUP, formació que aquest cop no es presenta a les eleccions.

Per què la CUP ha decidit no presentar-se i donar suport a aquesta llista?
Ve d’un procés llarg. Hi havia un seguit de gent que veia convenient bastir una candidatura política perquè no estaven d’acord amb la gestió de l’Ajuntament. Quan es va anar gestant Sumem Banyoles, la CUP estava en un procés intern per decidir si es presentava i amb quin format. Aleshores vam decidir que com a grup fèiem un pas al costat i que les persones de la CUP que trobessin interessant la nova proposta s’hi incorporessin. Els que ens hi hem posat ho fem a títol individual i no pas com a CUP.
El fet que el cap de llista sigui precisament una persona rellevant de la CUP no li sembla contraproduent?
Sincerament, no ho sé. Hi ha gent que opina una cosa, d’altres que diuen que cal reivindicar les sigles i la feina que hem fet a l’Ajuntament... A veure, jo surto de número 1, però des del primer moment hem insistit que ha estat i és un procés col·lectiu, que per a nosaltres tan important era el número 1 com el 17. De fet, a l’hora de presentar la gent de la llista ho hem fet per ordre alfabètic. L’elecció del cap de llista ha estat el resultat d’un procés participatiu amb 170 propostes de noms, majoritàriament de gent independent. En assemblea es va decidir que, entre aquells noms, la persona més idònia era jo. Evidentment, es va valorar la circumstància que jo sigui militant de la CUP i hagi donat visibilitat a les sigles. Però entenc que la qüestió del número 1 té un valor relatiu perquè som un equip, a diferència de les altres llistes, en què es potencia sobretot un nom.
La candidatura s’ha muntat en pocs mesos. No ha estat precipitat? Ho han madurat prou?
Sempre que tinguis més temps faràs les coses de manera més madurada, això segur, i més en processos assemblearis, que solen ser més lents. El que passa és que, si bé les primeres assemblees obertes van tenir lloc fa dos o tres mesos, en realitat es va començar a parlar i es va començar a gestar abans de l’estiu de l’any passat. De mica en mica el procés va anar avançant, a base de captar entre els ciutadans els temes que més els preocupen. Al mateix temps, els que hi estàvem implicats vam anar valorant si seguíem endavant o no. El procés, per tant, no ha estat curt sinó força llarg i estem contents de fins on hem arribat.
Tenint en compte que ni la CUP ni ICV es presenten, es dona per descomptat que tenen assegurats els votants d’aquestes dues formacions. El creixement d’on vindrà?
M’agradaria saber-ho [riu]. La candidatura neix d’una plataforma molt àmplia d’esquerres i, per tant, entenem que qualsevol persona de Banyoles que se senti una mica d’esquerres, que senti la necessitat de canvi... pot ser receptiva a la nostra proposta. De fet, s’ha acostat a nosaltres gent que ni és de la CUP ni és d’ICV.
Un bon resultat per a vostès hauria de ser superar els tres regidors que ara tenen la CUP i ICV junts, no?
La nostra intenció és governar, esperem superar aquests tres regidors. De totes maneres no hem fet aquesta mena de càlculs, en aquest sentit anem una mica amb el lliri a la mà. Hem estat treballant molt el programa, hem estat parlant amb molta gent i amb moltes entitats per recollir el màxim de sensibilitats, hem explicat el nostre punt de vista... Esperem créixer i tenim l’ambició de governar. No és només un eslògan.
Quan diu “governar” es deu referir a fer-ho en coalició amb algun altre grup, suposo, i només se m’acut ERC.
No sabria dir-t’ho. Arribat el cas, haurà de ser l’assemblea qui prengui una decisió d’aquest tipus. Quan dic governar em refereixo a tenir una major influència en l’espai de decisió de la que hem tingut.
En què es concretaria el canvi que vostès proposen?
Un dels pilars del nostre programa és que ens imaginem una Banyoles participativa (en què el ciutadà se senti cridat a intervenir en la presa de decisions), transparent i solidària, que es recuperin els serveis públics que estan privatitzats, com pot ser l’aigua; i una ciutat republicana, que incideixi en aquest nou espai que serà la República catalana. Entenem també que ha de ser una ciutat sostenible, que aconseguiríem amb una sèrie d’iniciatives que el govern actual no ha tirat endavant i que cada cop són més urgents, com ara apostar pel residu zero amb l’aplicació de la recollida porta a porta. També considerem que s’ha d’aturar el nou POUM perquè l’únic que fa és posar més ciment; que cal una protecció total de Sota Monestir. També ha de ser més sostenible quant a mobilitat i, pel que fa a medi ambient, defensem una major protecció de la conca lacustre de l’estany. La ciutat ha de ser inclusiva, cohesionada i justa i, per tant, hem d’apostar pels drets socials de tothom, com ara el dret a l’habitatge. I en matèria de cultura? Defensem la creació d’un macroespai cultural i social, que contingui un hotel d’entitats, un ateneu, una biblioteca i un espai dedicat a serveis educatius. Hem de potenciar Banyoles com a ciutat educadora, aprofitar al màxim totes les seves possibilitats.
Quant a economia, què proposen?
Volem posar-la al servei de les persones, potenciant el comerç local, de proximitat, i aplicant unes polítiques d’ocupació de qualitat, cosa que no s’està fent.
Sumem Banyoles es defineix com a “feminista”. Com es plasmarà?
La nostra intenció és crear una regidoria d’igualtat i feminisme que impulsi, per exemple, un pla integral contra el feixisme. L’equip de govern actual ja ha fet alguna cosa, arran de la pressió d’alguns grups, però s’ha de fer molt més.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona