Política

La JEC veta Junqueras i Comín en el debat de TV3

La Junta Electoral Central accepta el motiu de la inadequació horària que al·lega la direcció de la presó de Soto del Real i denega la participació del republicà

El mateix òrgan retira el permís a l’exconseller perquè no es garanteix la igualtat entre candidats, i el substitut marxa del programa

Un miratge de 24 hores. En això es va convertir el permís atorgat per la Junta Provincial de Barcelona a Oriol Junqueras i Toni Comín per poder participar en el debat electoral que se celebrava ahir als estudis de TV3. Finalment, cap dels dos candidats a les eleccions europees va poder defensar el seu programa davant dels futurs electors.

L’última decisió, que es va donar a conèixer només tres hores abans de l’esdeveniment, va estar formulada per la Junta Electoral Central, que, en el cas del candidat republicà, va acceptar els criteris dictats per Institucions Penitenciàries, departament que depèn del Ministeri de l’Interior, en mans del govern del PSOE.

Lluny quedava la defensa del dret a la participació política que havia esgrimit la Junta Electoral de Barcelona per concedir a Junqueras la petició exposada pel partit d’assistir, entre altres actes, al debat televisiu de la cadena catalana –la sol·licitud també incloïa dues entrevistes a mitjans de comunicació, que també han estat denegades–. La raó, els horaris.

Horaris improcedents

Segons la direcció del centre penitenciari de Soto del Real, una videoconferència a les deu del vespre complica els horaris i vulnera el reglament del centre, així com els hàbits de la resta d’interns, per la qual cosa expressava la seva oposició a permetre la participació telemàtica de Junqueras. “Es planteja fora de l’horari establert per a la sala de videoconferències i, a més, resulta incompatible amb el règim horari general del centre penitenciari”, s’assenyalava. La JEC també rebutjava les peticions d’entrevistes de Junqueras perquè ja està “reservada la sala de videoconferències durant aquest horari per a actuacions de diferents jutjats”.

La decisió de la junta respecte a Junqueras al llarg del dia d’ahir també va fer decaure la possibilitat que l’expresident Carles Puigdemont participés en el debat com ell mateix havia expressat el dia abans, en substitució de Toni Comín, a qui el partit havia proposat d’entrada, precisament perquè ja es calculava que Junqueras no obtindria permís, com així ha estat. La segona decisió de la Junta Electoral Central arribava, precisament, fruit del recurs presentat per Ciutadans contra la participació en el debat de Toni Comín. La formació taronja argumentava que no es donaven les condicions d’igualtat entre els candidats, ja que el membre de Lliures per Europa podia consultar informació i rebre ajuda en el transcurs del debat.

Situació de desigualtat

La televisió catalana ja estava treballant en l’emissió de la imatge de Comín a través de dues pantalles amb l’objectiu d’integrar-lo al plató amb una fotografia homogènia a la de la resta de candidats. Finalment, però, tota la feina va ser en va, sense la presència de Comín des de Brussel·les. En aquesta segona decisió, a més, la junta al·lega que Comín no es presenta al debat “de manera voluntària” i que tampoc ha donat cap explicació, ja que és evident que no ho fa perquè vol “eludir l’acció de la justícia”, es llegeix en el comunicat, que signa el president de la junta, Segundo Menéndez. L’organisme també assenyala que la formació té altres membres que poden ocupar el lloc de Comín.

Recusació fallida

En el debat, hi van participar els candidats Ernest Urtasun (comuns), Jordi Cañas (Ciutadans), Esteban González Pons (PP) i Javi López (PSC). A Junqueras el va substituir l’eurodiputat del partit, Jordi Soler, mentre que per Lliures per Europa finalment hi participava el director de campanya i número 7 de la llista, Aleix Sarri, que només va fer acte de presència durant un breu moment per denunciar la situació i va abandonar el plató en senyal de protesta. D’altra banda, l’òrgan que vetlla per la legalitat dels processos electorals també va rebutjar ahir la recusació que la coalició Lliures per Europa havia formulat contra set vocals de la junta, esgrimint que està mancada “d’una mínima argumentació” sobre això, assenyala la nota. JxCat els recusava pel fet de ser els mateixos que s’havien oposat a la candidatura de Comín. Des del seu compte de Twitter, el vicepresident de la mesa del Parlament, Josep Costa, diputat de Junts per Catalunya, anunciava: “Ha arribat l’hora de les querelles”, una frase que era apuntalada per l’advocat de Puigdemont i Comín, Gonzalo Boye. Arran de la notícia, Puigdemont va considerar que la prohibició de participar en el debat per a Junqueras atemptava “contra el dret fonamental de participació”.

La decisió de vetar Junqueras no va agradar gens als republicans, que, recordem-ho, estan, juntament amb JxCat, en plena negociació amb els socialistes perquè Iceta pugui ser designat senador autonòmic demà a la cambra catalana en substitució de José Montilla per tal de ser nomenat posteriorment president del Senat. La decisió última de la JEC podria ser un ferm obstacle perquè ERC hi voti a favor, una decisió que prendrà avui a les onze del matí el grup parlamentari. Ahir el vicepresident Pere Aragonès, en un acte electoral a Barcelona, es referia al PSOE. “S’entesten a posar-nos una mordassa a la boca. Avui el govern en funcions del PSOE ha decidit que Junqueras no podia participar en el debat. No volen que els torni a guanyar”, etzibava.

LES FRASES

És un atemptat contra el dret fonamental de participació política
Carles Puigdemont
president a l’exili
Avui el govern del PSOE ha decidit que Junqueras no podia participar en el debat
Pere Aragonès
vicepresident del govern
La JEC s’està acarnissant amb JxCat, però també és culpa de tots els silencis còmplices
Elsa Artadi
Candidata de jxcat a Barcelona


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

Ajornat el judici contra Jové, Salvadó i Garriga per la campanya electoral i no per la llei d’amnistia

barcelona

Refer la llei d’enjudiciament

Madrid

Turquia, mediadora per interès

Istanbul
Brigid Laffan
Presidenta de l’European Policy Centre

“Les guerres a Ucraïna i Gaza definiran el futur d’Europa”

Barcelona
Susanna Bazán López
Cap de l’oposició a Porqueres (Junts per Porqueres)

“Hi ha una mala gestió de govern i falta transparència”

Porfqueres
política

Collboni perd la moció de confiança, però anuncia una ampliació del govern

barcelona
rússia

Sis anys de presó per a una membre de Pussy Riot

barcelona
rússia

El Kremlin continua entossudit a culpar Kíiv de l’atemptat

barcelona
polònia

Destituït i investigat per espionatge el cap de l’Eurocos

barcelona