Política

Aleix Sarri abandona el debat després de denunciar el vet de la JEC als candidats independentistes

Aleix Sarri (JxCat) que ha tornat de Brussel·les substitueix Comín i Jordi Solé (ERC) ho fa amb Junqueras

Jordi Cañas (Cs), Esteban González Pons (PP), Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (En Comú Podem), són els altres candidats

Després d’una tarda d’incerteses a causa de la resposta de la Junta Electoral Central (JEC) als recursos presentats i que han acabat amb la negativa perquè els candidats de JxCat, Toni Comín, i ERC, Oriol Junqueras, poguessin participar al debat de TV3 i Catalunya Ràdio, aquest s’ha pogut fer.

Amb la presència confirmada de Jordi Cañas (Cs), Esteban González Pons (PP), Javi López (PSC) i Ernest Urtasun (En Comú Podem), només quedava pendent saber qui serien els substituts de Junqueras i Comín. En el cas dels republicans finalment el representant ha estat el número dos de la seva candidatura, Jordi Solé. Pel que fa a la candidatura de JxCat, el candidat elegit finalment ha estat Aleix Sarri, número 7 de la candidatura i que ha viatjat aquesta tarda des de Brussel·les.

El debat havia de començar amb la foto dels candidats, però el representant de JxCat no ha volgut fer-se la foto en protesta pel vet de la JEC a Toni Comín.

Els representants d’ERC i JxCat han començat les seves intervencions denunciant el vet de la Jec a Junqueras i Comín. En el cas d’Aleix Sarri, aquest ha anunciat que abandona el debat per aquest mateix motiu. Urtasun també ha denunciat aquesta situació. Pel que fa als representants del PP i Cs han criticat la decisió de Sarri d’abandonar el debat i han defensat el criteri adoptat per la JEC de no permetre la participació de Junqueras i Comín.

El primer bloc del debat va sobre Europa. Solé defensa l’europeisme d’ERC i creu que Europa hauria d’intervenir en el conflicte català. Urtasun també defensa una solució dialogada. López diu que Europa pot fer molt pels catalans, però que la solució està en el diàleg al Parlament. González Pons fa una anàlisi de la resolució de la JEC i diu que la situació entre els casos de Puigdemont i Junqueras no és el mateix. Pel que fa a Cañas, fa el seu discurs atacant l’independentisme. Urtasun diu que l’independentisme ha de fer moltes reflexions, però ataca PP i Cs per la seva opció bel·ligerant contra Catalunya.

Urtasun demana que el nou Parlament Europeu (PE) reconegui el català i que el govern d’Espanya ho defensi. En aquest sentit, Solé demana als representants dels partits que van donar suport al 155 si pensen defensar l’ús del català a Europa. González Pons diu que ell també estaria disposat a defensar l’ús del valencià. López explica que els socialistes van defensar l’ús del català i que es va fer una votació al Parlament Europeu que es va perdre per un vot. Cañas diu que no veu cap problema, però surt amb el fet que els castellans a Catalunya no tenen garantits els seus drets.

El segon bloc del debat parla dels valors de la Unió Europea (UE). López defensa que el PE ha de ser el centre de la Comunitat i no el Consell Europeu. López ha defensat la necessitat de lluitar contra l’extrema dreta. González Pons diu que la UE serveix per lluitar contra els extremismes de dreta i d’esquerra i els nacionalismes. Urtasun defensa que la Unió ha de tornar a treballar en la defensa dels drets i ha posat l’exemple de la immigració. Solé diu que el tema dels refugiats és el gran fracàs de l’actual Unió Europea. Cañas parla del nacional populisme i el relaciona amb l’independentisme.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona
política

Aragonès afirma que no abandonarà responsabilitats si no repeteix com a president

barcelona
política

Dolors Feliu no tornarà a presentar-se a les eleccions de l’ANC

barcelona

L’hegemonia del PNB trontolla

Barcelona
Orient Mitjà

Israel respondrà a l’Iran tot i la crida a la contenció dels EUA

Beirut
Gorka Knörr
Polític basc

“Seria un greu error reeditar el pacte de govern PNB-PSE”

Barcelona
Índia

La democràcia més gran, en perill

Tòquio
Carles Ibáñez
Cap de l’oposició de l’Ajuntament de les Preses (+ Aprop les Preses)

“Les coses han de ser clares, en la variant, i arribar al consens”

Les Preses

El Consell Comarcal el Baix Empordà condemna els fets de Bellcaire

la bisbal d’empordà