Política

ANNA BARNADAS

CAP DE LLISTA D'ERC A OLOT

“Vull que em votin per ser d’ERC, no per ser dona”

Està il·lusionada per convertir-se en la primera alcaldessa electa d’Olot

Aposta pels valors republicans per renovar la política municipal

Llicenciada en biologia i nascuda a Olot l’any 1969, Barnadas és màster en gestió ambiental en l’àmbit municipal. Exerceix de professora de cicles de grau superior de la branca sanitària. És militant d’ERC des del 2016. Va arribar a la política amb l’anterior cap de llista, Pere Gómez. Va ser regidora el 2015 i portaveu a mig mandat, quan Gómez va plegar.

Assumeix el repte de convertir-se en la primera alcaldessa electa d’Olot, cosa que li fa respecte i la il·lusiona a la vegada. Anna Barnadas repassa les línies principals del seu programa i assegura que treballaran per implantar els valors republicans a l’Ajuntament d’Olot.

Vostè pot ser la primera olotina que sigui alcaldessa electa. Hi ha pensat?
Sí, i aquestes coses fan respecte. En aquest sentit, donem valor al fet que els olotins puguin triar una dona com a alcaldessa. Aquesta discriminació positiva és necessària, pel punt d’endarreriment que hi ha en general en aquest àmbit. No vull, però, que em votin per ser dona, sinó per ser d’ERC, pels valors republicans.
Com valora el panorama electoral en termes d’igualtat?
Quan miro les fotos de candidats, estic satisfeta de ser la dona que ha fet el pas endavant i que es presenta de candidata, però sap greu que no n’hi hagi més. Quan em van proposar ser la candidata d’ERC, vaig trigar a fer el pas, i m’hi va ajudar pensar en la Dolors Bassa, amb qui he tingut molt de tracte, amb la Marta Rovira, etc.
Si un ciutadà l’atura pel carrer i li demana per què l’ha de votar, què li dirà?
Li diré que Olot necessita un canvi, perquè des de l’inici de l’etapa democràtica sempre hi ha hagut al govern el PSC o CiU, ara PDeCAT, que la nostra manera de governar és més propera i situa al centre de tot les persones.
Les persones com a prioritat i la renovació ho defensen tots els candidats...
Crec que estem en un moment de diferents revolucions i no hem millorat gens amb la manera de governar clàssica. Un bon gestor ha d’anticipar-se, no ser reactiu, sinó proactiu.
Vaja, com diu el seu lema de campanya ‘Aire nou’...
Sí, i no som un país de vent. En les eleccions del 2015, la Marta Rovira va dir que un ajuntament ha de tenir parets de vidre i portes i finestres obertes. Quan obres, corre un aire fresc que transforma l’ambient. Els companys de llista van lligar la idea de la renovació amb un concepte tan olotí com la natura, i tot això lliga amb la meva dedicació professional.
ERC ha pujat en les generals, l’alcalde dels últims vuits anys plega... Ara és el seu moment?
Hem valorat el fet que Josep Maria Corominas deixi l’alcaldia i la clau del vot en les últimes eleccions. D’entrada, tenim la sensació que el vot de les generals no és del tot extrapolable, ara la gent vota en clau local, el projecte més renovador per a la ciutat. Em fan ser optimista els aires de canvi que es respiren. Hi ha una generació que necessita un canvi i nosaltres fem una proposta atractiva.
Faci una travessa.
Volem sortir a guanyar. Per les sensacions que tenim, sembla que el nostre missatge en l’àmbit de país arrela i que la gent entén que no hem deixat de ser independentistes i que podem fer un gran servei al país. En l’àmbit municipal, pensem que tenim el projecte més innovador. Si cal, però, sumar amb altres partits, ho farem sent lleials a l’1 d’octubre.
Això podria posar pals a les rodes a un govern d’esquerres?
Partim de l’experiència de les últimes eleccions, en què això no va ser possible. A la llista hi ha tres regidors que hi tornem a ser i que hem viscut l’experiència de com és el govern de la ciutat. Tenim la voluntat real de transformació i el nostre programa és el full de ruta.
Defineixi la llista d’ERC d’aquestes municipals.
És una llista cremallera, perquè ens agrada que sigui així, amb el mateix nombre d’homes i de dones. Hi ha molta transversalitat quant a oficis, i a barris, i en edats, amb onze membres de menys de 30 anys. I això és important per a un relleu segons els valors que volem transmetre.
Què destaca del programa?
No tenim projectes estel·lars, no tenim cap obra de totxo, el nostre projecte estel·lar són les persones, els barris i les entitats, que són l’energia de la ciutat, l’energia transformadora. Les nostres propostes estan dirigides a aquests tres estaments.
Ho pot concretar?
Sí, la nostra proposta té tres pilars. El primer, l’educació entesa com a eina transformadora de la societat; el segon, la democràcia; és a dir, la transparència, el govern obert, i no com a moda, sinó com a obligació absoluta, i el tercer és la comarca, perquè tenim molt clar que, si fem força en l’àmbit de comarca, serem més potents.
Això pot diluir la capitalitat?
No. Olot és una capital potent, però l’hem d’exercir de manera tractora i també generadora. Per posar un exemple: tenim tres grans volcans a dins de la ciutat, però tenim molt clar que estem en una zona volcànica que és la Garrotxa.
Parlant de volcans... Què proposa per al polèmic Espai Cràter, el centre d’interpretació dels volcans?
Nosaltres visualitzem Olot com un gran museu a l’aire lliure, perquè la gent que es mou per aquest tema diu que vol trepitjar territori. Per sort, tenim dos dels tres volcans de la ciutat visitables i això ens permet crear itineraris interessants. Ens cal, però, recuperar el de la Garrinada, ara en mans privades. Apostem, doncs, per un projecte molt més dimensionat. El Museu dels Volcans actual necessita una renovació, però dimensionada econòmicament. Allà on és, hi ha espai per fer un gran centre d’acollida de fàcil accés pel vial Sant Jordi.
Preveu que el debat sobre aquest espai monopolitzi la controvèrsia política de la campanya?
No crec que es focalitzi en l’Espai Cràter, ni tampoc en cap tema específic. A ERC ens agradaria parlar dels projectes que tothom té per als barris, sobretot al barri vell. És important enfocar la campanya en coses que transformin la ciutat.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

política

La candidatura encapçalada per Albiach es dirà Comuns Sumar

barcelona
guerra a gaza

Més de quaranta morts per bombardejos israelians a Síria

barcelona
societat

L’Audiència cita les defenses de l’Operació Judes per dilluns de Pasqua

barcelona
guerra a europa

Rússia ataca amb drons i míssils la infraestructura energètica ucraïnesa

barcelona
guerra a europa

Un avió de combat rus s’estavella prop de Sebastòpol, a Crimea

barcelona
POLÍTICA

Jaume Veray serà el candidat del PP per Girona

GIRONA
sud-àfrica

La comissió electoral exclou l’expresident Zuma de la cursa electoral

barcelona
portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona