Política

La fiscalia veu organització criminal en els plans per a l’1-O

Demana que s’ampliïn els delictes atribuïts a 28 organitzadors del referèndum

Entre els investigats hi ha la cúpula de la CCMA, empresaris i ex-alts càrrecs del govern de Puigdemont

La fiscalia de Barcelona va demanar ahir que es processi 28 dels imputats pels preparatius de l’1-O per un delicte d’organització criminal, el qual s’afegiria a la prevaricació, malversació, desobediència, falsedat documental i revelació de secrets de què ja els acusa la jutgessa del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. Entre els acusats hi ha alts càrrecs del govern de Carles Puidemont com Joaquim Nin, llavors secretari general de Presidència; Jaume Clotet, director general de Comunicació; Francesc Sutrias, director general de Patrimoni, i Josep Ginesta, secretari general de Treball. També la presidenta de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Núria Llorach; el director de TV3, Vicent Sanchis; el de Catalunya Ràdio, Saül Gordillo, processats per desobediència per l’emissió dels anuncis de l’1-O.

La fiscalia considera que la conducta dels processats per haver organitzar el referèndum va ser “conjunta i coordinada” i que tots ells configuraven “un complex de persones amb organigrama i planificació prèvia, proveïdes normalment amb mitjans adequats als fins delictius proposats”. Els fiscals creuen que hi havia una “jerarquia, pluralitat i repartiment de papers” en l’organització del referèndum donada la “participació del president de la Generalitat”, Carles Puigdemont, “del seu vicepresident i d’alts càrrecs” del govern.

La policia no va avisar

D’altra banda, ahir va declarar al jutjat d’instrucció número 2 de Manresa el cap del dispositiu policial de la Guàrdia Civil durant l’1-O a l’IES Quercus de Sant Joan de Vilatorrada, després que l’Audiència de Barcelona ordenés que s’investigués si va haver-hi excés policial. L’agent va admetre que no es va avisar els concentrats que farien ús de la força si no s’apartaven. L’advocat d’una desena de ferits confia que acabi sent jutjat.

Ordenen esbrinar el patrimoni

Redacció

La jutgessa del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona ha ordenat descobrir el patrimoni dels 17 processats per malversació, després que en acabar el termini per aportar una fiança de 5,8 milions d’euros hagin consignat al jutjat 3,7 milions recaptats a través de la caixa de solidaritat. Les defenses van comunicar que els 2,1 milions restants estan al Tribunal Suprem, consignats pels líders independentistes que estan sent jutjats.

La número 2 de la llista de JxCat a les eleccions municipals de Barcelona, Elsa Artadi, va afirmar ahir que moltes vegades han volgut obtenir fons per a la campanya electoral però han hagut d’ajudar els processats a fer front a la fiança, i va assegurar que “el repressor del 13 és una mica com un psicòpata”, en referència a la jutgessa.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

portugal

Luís Montenegro anuncia la composició del nou govern

barcelona
terrorisme

Estat Islàmic crida a fer atacs a Europa i els EUA per Gaza

barcelona

Sílvia Paneque tornarà a ser la cap de llista del PSC

GIRONA
argentina

Els insults de Milei a Petro provoquen una crisi diplomàtica amb Colòmbia

barcelona
Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona