Política

Juli Fernández

CAP DE LLISTA DEL PSC A PALAFRUGELL

“Si el PSC no guanya bé, potser no governarem”

Acusa ERC, JxCat i Som Gent del Poble de no voler pactar amb ell i crida al vot crític de Cs, PP i Comuns

Pensa plans a mitjà termini

Té 56 anys i ha compaginat la política –municipal i a la Diputació, Parlament, Congrés i executiva del PSC– amb la seva feina d’assessoria d’empreses a Palafrugell. Cap de llista local dels socialistes des del 2003, presumeix d’haver vençut els tres darrers comicis. Va ser alcalde del 2011 al 2017, fins a la moció de censura d’ERC i el PDeCAT –la primera al municipi– de què ara es vol rescabalar.
Quin balanç fa d’aquest mandat, amb dos anys de vostè en l’alcaldia i dos del seu adversari?
És una situació que permet a la gent comparar entre els dos models: el nostre, de gestió rigorosa, feina per encarrilar grans obres i projectes i amb cura per l’atenció a les persones. O l’actual, amb un govern que no està executant cap projecte propi i el que està fent, ho fa tard i malament. Han aconseguit tres rècords: incomplir el calendari d’inversions financerament sostenibles, tenir per segon any obres en execució en ple estiu i la puja d’impostos més elevada en una dècada, amb un 2,5% més de l’IBI l’any passat.
Les escombraries, que ja els donaven problemes quan governava el PSC, són un altre factor que està marcant la campanya.
Continuen fallant perquè han aplicat receptes incorrectes, eliminant contenidors a Calella o Llafranc, amb els tancats de fusta, o ara amb els plafons, que no han previst que la tramuntana tombaria. El contracte actual es va desplegar el 2016 i les bases s’havien començat a redactar en temps d’ERC, en el mandat 2007-11. Vam tenir poc temps per executar retocs i altres mesures que han aplicat, com ara el rescat de la recollida selectiva que feia el Consell Comarcal i més freqüències i l’extensió del porta a porta, ja estaven contemplades. Que hi hagi problemes pot ser comprensible, però el que critiquem és que diguessin, quan van fer la moció de censura, que ho arreglarien en pocs mesos, i estem igual o pitjor.
La moció de censura complica la relació normal amb els grups d’ERC i JxCat?
Defenso la política feta sobre principis i valors, i deixar de banda qüestions més personals. La relació amb Piferrer i amb els altres candidats és bona, a banda de les diferències polítiques. I no soc jo qui traça línies vermelles per excloure el PSC del govern per constitucionalista.
Veient que quatre edils de CiU li van acabar fent la moció de censura amb ERC, després que posés en qüestió el darrer any d’alcaldia del seu exsoci Albert Gómez, creu que va ser un error?
No ho considero un error meu. Restava encara un any i tampoc qüestionàvem que acabéssim cedint. Segurament, però, pel que fa a l’altre detonant, la proposta de relleu de Maite Frigola a Cultura, sí que hauria hagut de parlar-ho directament amb ella, i no pas amb Gómez. Teníem una via d’aigua a Cultura, i la proposta d’una persona idònia, com Xavier Rocas, mentre que ella passés a fer-se càrrec de Gent Gran, que és on ha acabat amb ERC. Per això sostinc que la moció de censura va ser un tema de cadires, més que diferències. Han acabat fent obres que ja teníem encarrilades.
Totes?
Les reformes del carrer Carrilet o de Can Genís ja estaven adjudicades. El projecte de millora de l’antic Museu del Suro ja l’havíem encarregat. Els carrers Horta d’en Fina i Sant Sebastià ja estaven previstos, com ara la restauració del dipòsit de Can Mario. Nosaltres, en canvi, havíem tirat endavant el vial de circumval·lació nord, la reforma del passeig de Llafranc, la nova oficina d’habitatge i els horts socials.
I les millores del clavegueram de Tamariu, que ERC havia reclamat?
El pla director l’havíem preparat nosaltres. L’abril del 2017, em vaig reunir amb el consell del nucli i teníem clar que s’havia d’executar. Per això també havíem portat a ple una modificació pressupostària.
De cara al futur, incideix a planificar l’horitzó del 2030, però sobre quines actuacions?
És l’hora de les persones i dels barris. Hem hagut de governar durant sis anys de profunda i marcada crisi, i ara és hora d’afrontar nous reptes. El municipi creixerà en població, encara que sigui de manera vegetativa per la major esperança de vida. I cal enfortir l’atenció domiciliària i crear més places geriàtriques. Però també s’ha de pensar en els joves, amb una nova política d’habitatge públic municipal, de lloguer i de compra, un nou centre d’ESO, una tercera zona esportiva –amb un nou pavelló al Mas Mascort–, i una zona d’oci nocturn per als joves.
Sembla agosarat parlar d’oci nocturn quan és una activitat d’aquelles que ningú no vol a prop de casa.
Seria una zona de qualitat, respectuosa amb el descans de la gent. No tant de discoteques, sinó de restauració i locals per prendre una copa, que ens permetin pacificar el centre del poble i concentrar activitats en un mateix àmbit.
Un altre tema que comenten altres formacions és el desdoblament de tota l’avinguda Espanya?
Sí, és un projecte que ha de tirar endavant. Però no l’únic en matèria de mobilitat. També apostarem per un transport públic urbà amb freqüències entre 30 i 45 minuts, o per la creació de 600 noves places d’aparcament, als afores del nucli i amb una planta addicional al Casal, a banda de 250 més als nuclis del litoral. Si governem, tenim 15 actuacions per engegar a partir de l’endemà. No necessitarem cap aprenentatge ni període de rodatge.
Davant la campanya de SOS Costa Brava per preservar el territori, com actuaria?
Comparteixo la idea que cal reflexionar sobre el paisatge i el territori, i el POUM actual ja preveu 2.500 habitatges menys que l’anterior, però hi ha sòl al litoral que fa anys que és urbà. Si es revisa, la Generalitat ha d’assumir la seva responsabilitat, sense posar en risc la seguretat jurídica dels propietaris ni de l’Ajuntament. I també hem de tenir en compte que hi ha molta activitat econòmica que en depèn, i que ha d’anar virant cap a la rehabilitació.
Ha criticat la pujada de l’IBI d’ERC i PDeCAT. Si governa, què farà amb la pressió fiscal?
Mantindrem la línia dels darrers anys, sense apujar taxes i tributs mai per sobre de l’IPC i introduint fraccionaments i bonificacions, com ara en les activitats i els negocis en zones d’especial interès, per exemple el litoral, la plaça de Can Mario i els principals eixos comercials, i per a les obres de reforma i millora d’establiments i per a les empreses que creïn nous llocs de treball.
Per acabar, com veu les possibilitats de pactar per formar govern?
Tres partits diuen que prioritzen la república i pactes independentistes: ERC, JxCat i Som Gent del Poble. Jo defenso una ciutat oberta, igualitària i integradora, però davant aquest cordó sanitari, qualsevol vot cap a Cs, el PP o els Comuns pot contribuir indirectament a un govern liderat per ERC. Podem guanyar, però si no guanyem bé, amb prou marge, potser no governarem.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Kenya

El cap de l’Exèrcit mor en un accident d’helicòpter

Barcelona
país basc

L’Audiencia Nacional tramita una denúncia contra Otegi

barcelona
escòcia

Acusen el marit de Nicola Sturgeon de malversació de fons

barcelona
Pròxim Orient

Els EUA veten l’admissió de Palestina com a membre de ple dret de l’ONU

Barcelona
Estats Units

Descartat un segon jurat del judici contra Trump a Nova York

Barcelona
política

L’Estat descarta que el Suprem actués amb “directrius”, al judici a l’1-O

BARCELONA
polònia

Detenen un home acusat de planejar un atac contra Zelenski

barcelona
Canvi Climàtic

Escòcia renuncia a reduir les emissions un 75% el 2030

Barcelona
unió europea

Brussel·les proposa un acord de mobilitat juvenil amb el Regne Unit

barcelona