Política

May farà una nova oferta al Parlament per aprovar el seu ‘Brexit’ al juny

El projecte de llei inclourà un paquet de mesures millorat per atreure el vot dels laboristes

L’acord de retirada ja ha estat rebutjat en tres ocasions per la cambra

La primera ministra britànica, la conservadora Theresa May, va avançar, ahir, que està preparant una “nova oferta” al Parlament per tractar d’aprovar el seu acord del Brexit, que ja ha estat rebutjat en tres ocasions pels diputats. El projecte de llei de l’acord de la retirada, que començarà a tramitar-se la primera setmana de juny, inclourà un paquet de mesures millorat, que serà consensuat amb el seu gabinet el proper dimarts. Aquesta legislació, de què els detalls no han estat precisats, ha d’implementar els termes de sortida de la UE que el govern britànic va pactar amb Brussel·les el novembre passat.

“Demanaré als diputats que avaluïn un acord nou i millorat, que ho facin amb una mirada renovada i que hi donin suport”, va avançar la primera ministra en un article d’opinió publicat al dominical The Sunday Times. I hi va afegir: “Encara considero que es pot formar una majoria al Parlament per sortir de la UE amb acord.” May no va precisar les mesures, però en l’article es va referir als laboristes i a algunes de les seves exigències en matèria de seguretat i de protecció dels drets dels treballadors. En aquest sentit, la política conservadora va dir que “molts diputats laboristes volen realment materialitzar el Brexit’“ i que el govern i el principal partit de l’oposició han trobat un terreny comú en temes com ara “els drets i proteccions dels treballadors, el medi ambient i la seguretat”.

L’anunci de May, però, va ser rebut amb un cert escepticisme. El líder laborista, Jeremy Corbyn, va dir que estudiarà les propostes quan les facin públiques, però que no pot oferir “un xec en blanc”. Després de tres anys negociant amb els diputats del seu partit i de sis setmanes dialogant amb els laboristes, les expectatives que May faci un gran anunci no són gaire altes. Els laboristes, a més de mesures pels drets pels treballadors i pel medi ambient, demanen la unió duanera, però May no s’ha atrevit a oferir-ho per no perdre el suport de brexiters del seu partit. També s’espera que aquest dimecres proposi votacions de plans alternatius al Parlament.

Si es torna a tombar l’acord de sortida de May, aleshores l’opció per defecte seria el Brexit sense acord. “Si no s’aprova, haurem d’escollir entre revocar el Brexit o sortir sense acord”, va dir Stephen Barclay. ministre del Brexit. La pressió per un Brexit sense acord podria pujar a partir del dia 26 de maig si es confirma la victòria dels brexiters a les europees.

LES FRASES

Encara crec que es pot formar una majoria al Parlament per sortir amb acord
Theresa May
primera ministra britànica
Si no s’aprova, haurem d’escollir entre revocar el ‘Brexit’ o sortir sense acord
Stephen Barclay
Ministre britànic del ‘brexit’


Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

França aprova una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA
política

Ara Més se suma a la coalició d’ERC, Bildu i BNH per a les europees

barcelona