Política

El PSC dialogarà, però dirà no a ERC i JxCat a Barcelona

Collboni no permetrà “de cap manera” que l’independentisme entri al govern de la ciutat

Batet anuncia “entesa i consens” perquè veu el 28-A com l’aval dels votants per “vertebrar Espanya”

Els socialistes catalans oferiran diàleg des de les històriques presidències del Congrés i el Senat en mans de Meritxell Batet i Manuel Cruz, però Collboni tanca la porta a qualsevol investidura que inclogui l’independentisme en el futur govern de Barcelona. Batet llegeix la victòria del PSOE el 28-A en llocs inexpugnables o d’hegemonia popular durant dècades com ara Segòvia, Galícia i Castella com l’aval dels votants a “una Espanya on càpiga tothom, orgullosa de la diversitat, de totes les cultures i llengües”, i com un mandat “d’entesa i consens”. Batet va oferir diàleg com “l’únic instrument que tenim” per tal que la política “ajudi a crear concòrdia” contra aquells que “fan mal a la democràcia” amb la confrontació, l’insult i “l’ús partidista de les institucions”.

Amb l’aval d’una clara victòria en els comicis espanyols, Batet veu el futur govern de Pedro Sánchez reforçat per abordar el seu objectiu: “Nosaltres podrem vertebrar Espanya.” La fins ara ministra, però, va avisar que aquest també és el mandat que van dictar els votants catalans, el d’una “Catalunya on càpiga tothom”, ja que van situar el PSC en “la centralitat no independentista”.

Manuel Cruz, l’exdiputat independent del PSC cridat a substituir Iceta com a president del Senat, també va anunciar que farà de la cambra “un nou espai de diàleg i d’impuls de reformes”, així com un lloc de trobada de les autonomies amb el govern d’Espanya i de trobada de les autonomies entre si. Cruz entén el Senat com el mirall de l’“Espanya diversa de territoris i la veu de les grans ciutats”.

A Barcelona, però, els socialistes tanquen la porta a qualsevol gest en la investidura que permeti a l’independentisme ser al govern. El candidat a l’alcaldia, Jaume Collboni, va prometre, ahir, des del barri de la Marina del Port, que no permetrà “de cap manera que l’independentisme entri al govern” i va dibuixar la votació del 26-M com una tria entre “un alcalde a favor de l’independentisme” –per ell, tant Maragall com Colau– i “un alcalde a favor de Barcelona”.

Al candidat d’ERC li va retreure haver-se “atrevit a dir” que havien “renunciat a ser catalans” i el va advertir que “estan cansats i farts”, mentre que de Colau va dir que ha perdut qualsevol credibilitat en l’aposta per un govern progressista: “El va tenir i el va trencar quan va deixar Coscubiela i Rabell a l’estacada el 6 i 7 de setembre.” Collboni fa una crida a la mobilització del partit, dels progressistes, dels moderats i dels “patriotes de Barcelona” per derrotar les enquestes. “Tot està obert i podem guanyar”, proclamava.

LES FRASES

Els votants van dir sí a una Espanya on càpiga tothom. Per això nosaltres podrem vertebrar Espanya
Meritxell Batet
candidata a presidir el congrés
Els independentistes, amb el seu sectarisme, han demostrat que no tenen una visió plural del nostre país
Miquel Iceta
primer secretari del psc
Cal fer del Senat un nou espai de diàleg i d’impuls de reformes, i un lloc de trobada de les autonomies
Manuel Cruz
candidat a presidir el senat
No permetré de cap de les maneres que l’independentisme entri al govern de la ciutat
Jaume Collboni
alcaldable del psc a Barcelona

“Si no vols caldo, dues tasses”

El primer secretari del PSC, Miquel Iceta, va avisar els independentistes que, amb el seu gest d’impedir-li ser president del Senat, han brindat als socialistes catalans el “goig i l’alegria” de tenir dos membres al capdavant de les dues cambres. “Si no vols caldo, dues tasses”, va afirmar abans de refermar el compromís amb el diàleg “peti qui peti”. Iceta va carregar contra el “sectarisme” dels independentistes, de qui va dir que “han demostrat que no tenen una visió plural del nostre país”, i va posar l’exemple del president Torra: “Ja hem esbrinat a què dedica el seu temps Torra quan diu «hem posat fi a Iceta».” El líder del PSC interpreta les nominacions de Batet i Cruz com un missatge de Pedro Sánchez a tot Espanya: “Hi ha molts catalans, la majoria, que volem la fraternitat amb els pobles d’Espanya.” Iceta promet administrar la victòria amb “mirada llarga i disposats a trobar camins”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

estat espanyol

Un jutjat investiga la dona de Pedro Sánchez per tràfic d’influències i corrupció

barcelona
política

Montero afirma que l’Estat protegeix els “interessos de Catalunya” transferint-hi recursos “suficients”

barcelona
política

El Govern va renovar el compromís amb Hard Rock abans de pactar els pressupostos

barcelona
Maite Selva i Huertas
Alcaldessa de Begur (Sempre per Begur i Esclanyà - JxCat)

“El Conservatori del Litoral ens semblaria una eina útil”

Begur

Fragmentats a buscar un estat

Barcelona
política

Calma després de la tempesta

barcelona
la crònica

“Necessitem un conflicte amb Espanya”

política

Llibres, roses i un 12-M pel mig

Barcelona
Convergents

L’últim centre sobiranista