Política

Agnès Lladó

Alcaldable per ERC a Figueres

“Som els de la transformació econòmica i social”

“Figueres està atrapada en els anys vuitanta i noranta”

“Necessitem revertir el model productiu, que és monocultiu. Cal diversificar”

Té 40 anys. És la portaveu d’ERC a l’Ajuntament des del 2015, quan va prendre el relleu a Albert Testart, el cap de llista el 2015, que va renunciar. Lladó encapçala la llista per primer cop. Regidora i consellera comarcal des del 2015. Té estudis en dret i recursos humans i treballa d’assistent de direcció de màrqueting en una empresa de serveis.
Amb quin objectiu surt ERC i quines són les expectatives que tenen?
Sortim a guanyar per poder transformar la ciutat. Volem fer una ciutat de les persones, posant-les al centre de totes les decisions. Sortim a guanyar per sortir de l’atrapament en què ens trobem. Figueres està atrapada en el temps. Ens centrem en la transformació econòmica i social, i remarco sobretot social. Això vol dir fomentar l’ocupació i evidentment també vol dir la preservació dels serveis públics, vol dir que volem una Figueres cívica, neta i amb polítiques socials. Aquests són els objectius clau de la nostra candidatura.
El lema ‘Sí a Figueres’ és una aposta per reforçar l’orgull de ciutat?
Sí, rotundament sí. Està tocat el sentiment de pertinença. Tots volem pertànyer al millor i al carro guanyador. Figueres està atrapada en els anys vuitanta i noranta, rodejada de ciutats que han anat avançant i evolucionant, i el fet que Figueres hagi quedat atrapada vol dir també que s’ha percebut una involució, amb la qual cosa aquest sentit de pertinença que podia haver-hi quan jo tenia vint anys ara ha desaparegut força. Falta referent i hi ha manca d’un lideratge polític potent que tingui clar què volem per a Figueres.
El 47,8% de la població està en risc de pobresa i exclusió social, hi ha un 15% d’atur i un 17% d’abandonament escolar. Què proposen per revertir tot això?
La millor política social, com diu la nostra consellera Dolors Bassa, és un treball digne. Per tant, un dels nostres eixos principals és la transformació econòmica i social, i això no vol dir res més que fer front a aquest atur galopant que tenim. Figueres és la segona ciutat del país en percentatge amb més atur; per tant, des de l’Ajuntament es poden fer polítiques d’ocupació potents. Necessitem revertir el model productiu, que és monocultiu. Això vol dir diversificació, captació i retenció de talent, i això vol dir també posar en el centre aquesta potencialitat que tenim: som capital de la regió transfronterera i cal aprofitar aquests fronts europeus que ens passen pel davant. Ens han passat 600 milions d’euros i no n’hem sabut aprofitar cap. En canvi, hi ha altres territoris que els aprofiten i molt bé.
Aposten per una ciutat amable, participativa i sostenible. Què volen dir?
Entenem per ciutat amable que la preservació de l’espai públic, el fet de sentir-te segur en la teva ciutat i el fet de garantir la convivència, són una obligació que té qualsevol governant de qualsevol administració i és un dret indiscutible de qualsevol ciutadà. Una ciutat amable és una ciutat on es pugui aparcar, parlem d’una ciutat on tinguem un comerç ampli, que protegim el comerç de proximitat, que realment pujar la persiana no sigui una experiència negativa. Hem de convertir la ciutat en una experiència positiva tant comercial com cultural com pel que fa a viure-hi. Participativa vol dir que l’hem de construir entre tots. Faig una crida perquè el 26 de maig la participació sigui alta.
Parlen també de formació com a eix bàsic.
Parlem de formació precisament perquè la radiografia ens diu que tenim una societat jove i poc formada. Hem de potenciar les noves oportunitats. Fem la proposta del centre de noves oportunitats de referència a l’escola Pous i Pagès que inclogui formació professional vinculada al territori, com són els estudis logístics. Tenim Saint Charles aquí a Perpinyà, tenim el Logis Empordà que hem d’impulsar. Figueres ha de liderar aquest impuls a Vilamalla. Ens hem d’erigir com el gran garant dels estudis logístics i hem de ser els referents a Figueres, i ho podem tenir. Podem tenir una escola de capacitació agrària; els nostres joves no han de marxar forçosament al Pirineu per fer estudis agraris. I, per què no?, estudis d’enologia i estudis turístics.
Seguretat, incivisme.
Són coses diferents. L’incivisme s’ha de combatre amb el compliment de les normes de convivència. L’Ajuntament ha de dotar les ordenances de recursos perquè es facin complir. Nosaltres tenim una proposta, que és la creació de vigilants municipals amb capacitat cívica per col·laborar amb la Guàrdia Urbana per al compliment de les ordenances municipals i també parlar de l’actualització de les ordenances, com per exemple la de civisme.
Parlem, doncs, de seguretat.
Cinc propostes molt clares. En primer lloc, complir la ràtio de la Guàrdia Urbana amb dos agents per cada 1.000 habitants. Ho hem de tenir sí o sí. També sabem que s’han d’eliminar els punts foscos de la ciutat. La llum és vital per a la sensació i percepció de seguretat. Cal treballar conjuntament amb les comunitats de veïns en els accessos dels seus edificis i els entorns, per tenir el control del frau del subministrament i la supervisió de l’empadronament. Cal reforçar el patrullatge amb una unitat canina pròpia. A més, la Guàrdia Urbana se l’ha de dotar de totes les actualitzacions tecnològiques que facin falta. Quan sigui alcaldessa assumiré directament la competència de seguretat.
Què proposen per al comerç de la ciutat?
Figueres ha de ser neta, segura i on es pugui aparcar. Les zones verdes s’han de racionalitzar. En la zona blava la primera hora ha de ser gratuïta. La zona blava no ha de ser un element recaptatori. L’objectiu és la rotació de vehicles. Fem una proposta que en diem quatre per quatre: quatre hores a quatre euros, amb la primera hora gratuïta. Per tant, quan parlem de comerç parlem de tot. Parlem sobretot que el comerç i el sector puguin decidir i consensuar les decisions. La manera de fer-ho conjuntament és amb la creació d’una regidoria de Comerç que lideri les decisions.
Pactes ara o millor parlar-ne més tard?
Nosaltres som els de la transformació econòmica i social. No pactarem amb aquells que no respecten els drets civils i les llibertats individuals. Contraposarem programes i objectius i mirarem amb qui compartir objectius i quins són els pactes que en poden sortir.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Pròxim Orient

Almenys cinc morts en una batuda israeliana a Cisjordània

Barcelona
Política

El jutge obre una línia d’investigació secreta per l’espionatge d’Aragonès amb Pegasus

barcelona
Guerra a europa

L’OTAN es compromet a enviar més defenses aèries a Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Els EUA sancionen un activista ultra israelià aliat del ministre Ben Gvir

barcelona
GIRONA

Junts aposta per la “simplificació administrativa” amb una finestreta única

GIRONA
BESCANÓ

La CUP defensa que la central hidroelèctrica de Vilanna passi a ser pública

BESCANÓ
guerra a europa

Almenys nou morts en un atac massiu rus de míssils i drons contra Ucraïna

barcelona
orient mitjà

Un ministre israelià insinua que l’atac a l’Iran ha estat “dèbil”

barcelona
política

Puigdemont no donarà suport als comptes espanyols si Sánchez no compleix amb Catalunya

barcelona