Política

Podem defensa la llibertat dels diputats per triar la fórmula d’acatament

Pablo Iglesias considera una “manca d’educació” els intents d’impedir que s’escoltessin les promeses dels parlamentaris independentistes

Montero reivindica la “pluralitat” del Congrés i espera que Espanya sigui un “exemple” per Europa davant l’avenç de l’extrema dreta

Unides Podem ha defensat aquest dimarts la llibertat dels diputats de triar la fórmula d’acatament de la Constitució en la presa de possessió del càrrec.

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, ha considerat una “manca d’educació” els intents d’impedir que s’escoltessin les promeses dels diputats independentistes en la sessió de Constitució de la les Corts en la XIII legislatura.

“Tot diputat té dret a acollir-se, i així ho ha explicat molt bé la presidenta [del Congrés], citant una sentència del Tribunal Constitucional (TC), a qualsevol fórmula d’acatament”, ha assegurat Iglesias després de la sessió.

En referència a les escridassades i cops a la taula dels diputats que han volgut impedir que s’escoltés als electes independentistes en el moment de la seva presa de possessió, ha considerat que “l’obligació de tots nosaltres amb respecte a la ciutadania és ser respectuosos amb allò que faci cadascú”. Segons ell, els ciutadans ja “estan cansats de soroll, de sobreactuació i de faltes d’educació”.

Iglesias ha afirmat que “cal relaxar-se” i ha recordat que totes les persones que avui s’han assegut als seus escons al Congrés “han estat votades per ciutadans” i “tots, al marge de les nostres idees, mereixem un respecte”.

En aquest sentit, el líder de Podem s’ha declarat “orgullós” perquè el seu grup parlamentari hagi estat “una vegada més un exemple de responsabilitat, respecte i bona educació”.

“Respecte”

En la mateixa línia, la portaveu d’Unidas Podemos, Irene Montero, ha demanat “respecte” per les diferents fórmules de prometre o jurar la condició de diputat utilitzades aquest dimarts en l’inici de la nova legislatura al Congrés.

En una roda de premsa a la cambra baixa, Montero ha assegurat que la llei permet diferents fórmules i, a més, “hi ha precedents”. “Avui és un dia carregat de simbolismes i s’han de respectar els actes simbòlics que són legítims”, ha insistit.

Montero ha destacat la “pluralitat i diversitat” del Congrés, que veu com una “expressió de la diversitat espanyola”. La portaveu confia que la nova Mesa que presideix Meritxell Batet (PSOE) faciliti la tasca parlamentària i permeti que Espanya sigui un “exemple” per Europa davant l’avenç de l’extrema dreta.

Picabaralla al Congrés

La presa de possessió dels 350 diputats del Congrés ha provocat la primera picabaralla a la cambra baixa. Batet ha advertit prèviament als diputats que se cenyissin a la formula de jura o promesa, però tan Vox com les forces independentistes i Podem han fet servir fórmules alternatives.

Vox ha provat d’impedir que se sentissin les promeses dels diputats independentistes picant quan prometien. El líder de Ciutadans, Albert Rivera, s’ha aixecat per demanar la paraula, tot i que Batet li ha aclarit que no aturaria l’acte de promeses.

Oriol Junqueras ha promès “des del compromís republicà, com a pres polític i per imperatiu legal”. Altres diputats d’ERC ho han fet “per la llibertat dels presos i exiliades polítiques i per la república catalana, i per imperatiu legal”. Sànchez, Rull, Turull i els de JxCAT han acatat la Constitució “per imperatiu legal amb lleialtat al mandat democràtic de l’1 d’octubre i al poble de Catalunya”. Els de Podem ho han fet “pels drets socials”; els de Bildu “fins a la creació de la república basca”, i els de Vox “per Espanya”.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Política

Mor Conxita Tarruella, històrica d’Unió

guerra a gaza

El TIJ ordena a Israel garantir l’entrada d’ajuda humanitària a Gaza

barcelona
Política

Mor Joe Lieberman, l’exsenador estatunidenc que volia acabar amb la violència dels videojocs

guerra a gaza

Els EUA critiquen la relatora de l’ONU per als territoris palestins ocupats

barcelona
guerra a europa

Rússia llança 28 drons i míssils contra Ucraïna en un atac dirigit sobretot al sud

barcelona
estat francès

Aproven una llei que castiga la discriminació capil·lar

barcelona

Banyoles aspira a organitzar el mundial de piragüisme marató del 2028

BANYOLES
nacions unides

L’Aràbia Saudita presidirà l’òrgan de l’ONU sobre drets de les dones, tot i no respectar-los

barcelona
GIRONA

Dani Cornellà serà el cap de llista de la CUP a la demarcació

GIRONA