Política

Puigdemont demana donar un missatge “nítid” a Europa

El candidat de JxCat considera clau que es “vegi que continua la fortalesa de l’1-O”

L’alcaldable per Girona, Marta Madrenas, insta a la mobilització de l’electorat perquè diu que no ho té “guanyat”

La plana major de Junts per Catalunya (JxCat) va desembarcar ahir a Girona en l’acte central del partit. Al capdavant de les candidatures de la ciutat i d’Europa hi ha dos líders que estan i han estat al capdavant de l’alcaldia de Girona. Per una banda, Marta Madrenas, que aspira a repetir de batllessa a l’Ajuntament. Per l’altra, Carles Puigdemont, que ara fa tres anys va deixar l’alcaldia de Girona per ser investit president de la Generalitat, i que ahir va demanar enviar un missatge “nítid” a Europa i la persistència de l’1-O.

“No és senzill, se’m fa estrany adreçar-me a vosaltres des d’aquí, tinc unes ganes boges de tornar”, explicava Puigdemont al públic aplegat al Teatre Municipal. “Si fos aquí a Girona, no em podria adreçar lliurement”, referint-se a que si creués la frontera seria detingut per la policia espanyola, però en canvi a Europa és “una persona lliure”. Durant el seu discurs a través de videoconferència, va tenir unes paraules d’agraïment per a l’alcaldessa de Girona, Marta Madrenas, que “ha mostrat la seva valentia agafant el relleu en un moment crític”. “Ho ha fet amb bona nota, ha millorat la ciutat”, reconeix Puigdemont.

Una “doble prioritat”

El president a l’exili remarca que hi ha una “doble prioritat” en aquestes eleccions: Girona i Europa, i demana que en tots dos casos s’esculli “la papereta de JxCat”. “Què farem a Europa? Doncs el que hen estat fent des del primer dia”, sosté Puigdemont, que explica: “Hem recorregut tot Europa per lluitar per la llibertat i més democràcia per als catalans.” En aquest sentit remarca que aquesta tasca ha portat “victòries, on auguraven fracassos”. Concretament va posar com exemple les decisions que van prendre la justícia de Bèlgica i Alemanya quan el van deixar en llibertat, o que es tombés la decisió de la Junta Electoral Central de no deixar-lo presentar a les eleccions europees. Puigdemont demana el vot per JxCat per “fer un salt molt important per la feina per la llibertat”, fent referència als escons al Parlament Europeu: “Allà on no ens volien, allà hi serem.” És aquí on l’expresident de Catalunya diu que cal “fer evident l’anomalia democràtica de l’Estat espanyol”, i denuncia que els presos polítics “no puguin entrar lliurement –al Congrés o al Senat– i sense ser escortats per la policia i sense poder fer declaracions”. “Al Parlament Europeu no ens podrà suspendre cap jutge prevaricador, no hi ha Llarenas amb braços tan llargs per arribar al Parlament Europeu, i hi podrem entrar com a ciutadans lliures.” Però perquè això passi, els ciutadans els han de votar, i Puigdemont demana fer un últim “esforç” perquè sigui escollit juntament amb Clara Ponsatí i Toni Comín. “Cal donar un missatge nítid, que quan Europa ens miri, que no hi hagi cap interpretació, que vegi que continua la fortalesa de l’1 d’octubre”, destaca Puigdemont. Per aconseguir els vots suficients, el candidat invoca el boca-orella.

Una mobilització que també demana l’alcaldable per Girona Marta Madrenas. “No ho tenim guanyat, se n’han perdudes moltes”, i recorda que un grup municipal fa dos mandats no va entrar per tan sols un vot. “Cada vot és com un gra de sorra; no es construeix una platja sense grans de sorra”, comparava Madrenas, que demana treballar pel vot “fins a l’últim moment”, i lamenta que en els debats electorals “s’han dit un munt de mentides”. “Quins projectes s’ha planejat? A banda de fer fora la Madrenas?”, destaca la candidata de JxCat, que enfasitza que “a Madrid estaran molt contents” que no surti escollida alcaldessa. “És lamentable que els mateixos partits independentistes em vulguin fora”, precisa.

“En favor del diàleg”

En l’acte al Teatre Municipal de Girona també hi va ser el president de la Generalitat, Quim Torra, que va destacar que el vot a Madrenas, a Puigdemont i les candidatures de JxCat és el vot “en favor del diàleg, la República i la independència”. “Som els que estem al costat correcte de la història”, fent una comparativa amb “aquells que reprimeixen”. “Tenim la responsabilitat d’enviar els nostres exiliats al Parlament Europeu; han d’entrar els tres”, afirma Torra, per així “fer-los encara més lliures”, que recorda que ara son lliures perquè estan a Europa. D’altra banda, el president va destacar que els alcaldes “han aguantat i han tirat endavant el país”, i va posar l’exemple de Marta Madrenas, a qui “agraeix la feina, resistint l’embat”. “Necessitem una gran victòria, necessito que Madrenas torni a ser alcaldessa i vingui a Palau amb la vara”, va concloure.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Unió europea

Un polèmic fitxatge de Von der Leyen renuncia a ocupar el càrrec per les crítiques

barcelona
política

El Govern aprova el Projecte de llei de l’Estatut dels Municipis Rurals

BARCELONA

La Diputació de Girona reformula els premis Projecta’t

girona
Política

ERC, Junts, CUP i comuns registren al Parlament una declaració de suport als encausats de Tsunami

barcelona
política

Junts demana préstecs a candidats i afiliats per sufragar la campanya

barcelona
política

Doble cita d’Illa a les comissions sobre mascaretes en precampanya

barcelona
Política

L’ANC presenta un recurs al Suprem per la campanya de Consum Estratègic

barcelona
orient mitjà

Israel exigeix sancions contra l’Iran pel seu programa de míssils

barcelona
política

El Congrés rebutja la petició del Senat de frenar la llei d’amnistia

Barcelona