Política

Dimiteix la líder conservadora al Parlament britànic en desacord amb May

Andrea Leadsom, encarregada de les relacions entre l’executiu i el parlament, deixa el càrrec en plena crisi de lideratge de la primera ministra

La renúncia augmenta la pressió sobre la primera ministra

La líder conservadora a la Cambra dels Comuns, Andrea Leadsom, ha dimitit aquest dimecres en desacord amb la gestió del procés de sortida de la Unió Europea (UE) que està duent a terme la primera ministra del Regne Unit, Theresa May, que és del seu mateix partit. La decisió arriba enmig d’una campanya contra May –des de dins i fora de l’executiu- perquè plegui.

La primera ministra va presentar ahir un nou pla per intentar que el Parlament ratifiqui l’acord del Brexit que va negociar amb Brussel·les. Es tracta d’un full de ruta que obre la porta una unió duanera temporal amb la UE i la possibilitat de votar sobre un segon referèndum. Les propostes de May han desencadenat les crítiques del sector més euroescèptic dels conservadors.

“Ja no crec que el nostre pla aconsegueixi materialitzar el resultat del referèndum” de 2016, en el que el 51,9% dels votants va optar per trencar els llaços amb el bloc comunitari, ha indicat Leadsom en una carta adreçada a la cap del govern. “No crec que siguem un Regne Unit veritablement sobirà a través de l’acord que ens està proposant ara”, ha afegit.

La política conservadora afirma que “un segon referèndum seria perillosament divisiu” i per això rebutja que “el govern voluntàriament faciliti aquesta concessió”.

La fins ara leader of the House of Commons, un càrrec que atorga accés al gabinet del govern, va ser una de les rivals de May a les primàries del Partit Conservador fa tres anys.

La renuncia de Leadsom afegeix pressió sobre May, que s’ha compromès a fixar un calendari per a la seva sortida del govern i unes noves primàries al partit una vegada el Parlament torni a votar l’acord del Brexit, previsiblement la primera setmana de juny. El president del Comitè 1922, que agrupa els diputats conservadors, Graham Brady, ha avançat avui que preveu reunir-se amb la premier el proper divendres, una trobada que pot determinar el futur de May.

Aquest dijous se celebren al Regne Unit les eleccions al Parlament Europeu, uns comicis on el Partit Conservador pot quedar relegat a la cinquena força política, segons les enquestes.



Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia

Guerra a Gaza

Un oasi de pau contra l’odi

Neve Shalom
Marc Sanabria
Cap de l’oposició a Palau-solità i Plegamans i portaveu del PSC

“La biblioteca era la punta de llança de la renovació”

Palau-solità i Plegamans
política

El govern va renovar al febrer les condicions per al Hard Rock

barcelona
estat espanyol

Europa reacciona a la “bomba a Espanya” de la possible dimissió de Sánchez

barcelona
ESTAT ESPANYOL

Rovira empatitza amb Sánchez i li recorda que ella és a l’exili

BARCELONA
estat espanyol

Puigdemont anima Sánchez a presentar una qüestió de confiança

barcelona
estat espanyol

Feijóo acusa Sánchez de desistiment de funcions i de victimitzar-se

barcelona
estat espanyol

Yolanda Díaz dona suport a Sánchez i crida a “defensar la democràcia”

barcelona
estat espanyol

Rufián: “Malgrat tot, avui només es pot donar suport a Pedro Sánchez”

barcelona